Jump to content

drot13

Moderator
 • Broj objava

  9252
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  119

drot13 je zadnji put osvojio dan listopad 17

drot13 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O drot13

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

14446 pregleda profila
 1. Lovišta i pas u šumi

  Pas mora biti pod nadzorom vlasnika, a ne mora biti na povodcu i ne mora imati brnjicu. I da pas nije pod nadzorom, ne smiju ga ubiti (vidi link).
 2. Isključenje mobilnih usluga bez opomene

  Jesu li ti računi plaćeni?
 3. Prometna nesreća

  Da, u prekršajni nalog se piše najmanja propisana kazna.
 4. Kazna za alkohol

  Mogu umanjiti i na 1/3 te prvobitne kazne (znači, u najboljem slučaju na 1000 kn), a da, i tada imaš pravo na plaćanje 2/3 kazne.
 5. Kazna za alkohol

  Jesi odmah platio polovicu kazne ili...? Ako da, onda to nije ušlo u evidenciju i možeš reći da si nekažnjavan, i vjerojatno će ti smanjiti novčanu kaznu, a postoji mogućnost da će ti ukinuti zabranu (iako mala mogućnost, jer je ovo najkraća moguća mjera).
 6. Prometna nesreća

  Ako priznaješ prekršaj u prigovoru, ne mogu ti povećati prvobitno izrečenu kaznu.
 7. Kazna za alkohol

  Ako priznaješ prekršaj, nema povećavanja kazne. Jesi li već prekršajno kažnjavan?
 8. Policajac odustao od namjere zaustavljanja?

  Ili su tražili konkretni auto, pa ti je mahnuo da prođeš kad je vidio marku/tip auta, tj. da to nije to.
 9. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Da je zakonodavac imao tu namjeru, onda bi tako i napisao. Vidimo po svježim slučajevima da to baš i nije tako... Da su napisali "kazneno djelo po službenoj dužnosti", onda bi to bilo puno jasnije. Doduše kod prijetnji bi tu postojao dodatni problem jer ih ima po službenoj dužnosti, po prijedlogu i po privatnoj tužbi... Mi nismo imali ni snimljenih prijetnji predloženih kao dokaz, pa niti postupaka za nezakonito snimanje, ali opet, to što eventualno nitko nije ne znači da ja neću biti prvi, za primjer drugima.
 10. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Po meni, apsolutno opravdano, ali nema jasne sudske prakse koja bi to tako i rekla. Svaka situacija se i dalje gleda za sebe, pa i ako je u nekom slučaju takva snimka uzeta kao zakoniti dokaz, u drugom slučaju ne mora biti uzeta. Jasno da će svatko za sebe odvagnuti isplati mu se riskirati i snimiti prijetnju kako bi imao dokaz, ali u konačnici to može završiti nepovoljno, barem dok su ove odredbe u ovakvom obliku, tako da se ne može reći čovjeku "snimaj, sve će biti ok".
 11. Ovako kako si napisao, kriv je ovaj koji se uključivao u promet, ali bi konačna odluka vjerojatno zahtijevala i vještačenja ( pozicije vozila kod početka uključivanja, brzine i dr.).
 12. Poštanska pošiljka ukradena

  Moguće je svašta, od povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka (čl. 142. Kaznenog zakona), preko krivotvorenja službene ili poslovne isprave (čl. 279.) i prijevare (čl. 236.), pa do krađe (čl. 228.), pronevjere (čl. 233.) i oštećenja tuđe stvari (čl. 235.), a ovisi o tome što je točno napravio (prisvojio, oštetio...) i koju je pritom namjeru imao (protupravnu korist, oštećenje...).
 13. Poštanska pošiljka ukradena

  Nikakvom. Jesi otišao kod njih vidjeti gdje je paket?
 14. Naknada štete za razbijeno staklo na autu

  Oni su pokriveni od takve štete, pa ih nazoveš i provjeriš postupak (neke općine traže da se zove policija i vadi potvrda da je to prijavljeno, a neki pokriju i bez potvrde). Ako filozofiraju, prijaviš policiji, izvadiš potvrdu i pismeno zatražiš naknadu štete, uz upozorenje da ćeš u protivnom pokrenuti tužbu.
 15. Nije zaustavljeno pored ceste, nego na samoj cesti u prometnoj traci. Te odredbe počinju od čl. 78. ZSPC-a, pa pogledaš.
×