Jump to content
Sign in to follow this  
Agramusrcu

Razvod od borderline osobe

Preporučene objave

Poštovani,

Molim za savjet oko postupka razvoda braka. Naime, u braku sam s osobom za koju se naknadno uspostavilo da ima granični poremećaj ličnosti i jednom rječju život mi se postupno pretvorio u živi pakao. Do te mjere da mi postaje mučno vratiti se s posla u vlastiti dom. Moram zbog 4,5 godišnjeg anđela koji me treba do kraja života i kojeg bezuvjetno obožavam. Da ne zađem u patetiku.. 

Živimo u mojem stanu i imamo sina maloljetnika za kojeg želim pridobiti skrbništvo. Oboje smo u radnom odnosu u kojem ja imam stalan posao i primanja neprekinutog radnog staža u struci cca 15 godina, a žena tek od nedavno radi nakon pauze od cca 6 godina u kojima je naše domaćinstvo živilo isključivo od moje plaće.

Za početak koji su moji slijedeći koraci, rizici i šanse?  Barem za podijeljeno skrbništvo. Ne zbog financija ili izbjegavanja bilo čega, nego imam svu odgovornost i ljubav oblikovati sina u zdravu i normalnu osobu pa bi želio barem 50% biti njegov pošto je i on 50% moga bića. Roditelji me razumiju... :)

Molim Vas za cijenjeni, iskreni i stručni savjet.

Zabrinuti otac.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sukladno Vašim navodima, Vi bi mogli, da nemate mlt. dijete, zatražiti poništaj braka, no ovako Vam ništa drugo ne preostaje već:

1. Pošto imate mlt. dijete, obratiti se nadležnom CZSS radi pokretanja postupka obveznog savjetovanja prije razvoda braka i obiteljske medijacije

 - u postupku obveznog savjetovanja prije razvoda braka, biti ćete  pozvani Vi i Vaša supruga, te će vas se upoznati na posljedice razvoda, kako po Vas, tako i po Vaše mlt. dijete i pokušati Vas se nagoditi da sačinete i potpišete Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom (čl. 106. ObZ),

  - ako se u tom postupku ne dogovorite i potpišete plan, pokreće se postupak obiteljske medijacije, gdje medijator (stručni djelatnik Centra) posreduje između Vas i supruge i pokušava vas usmjeriti na sastavljanje i potpisivanje plana, to je postupak koji nije obvezan, ali ste dužni, ako imate namjeru podnijeti Tužbu za razvod braka, barem jednom prisustvovati....

- U slučaju da se u navedenim postupcima dogovorite i sačinite Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom, isti potpisujete, te u izvanparničnom postupku dostavljate sudu na provjeru i odobravanje kako bi dobio svojstvo Ovršne isprave (obvezujući), koji je sastavni dio Tužbe za razvod braka,

  2. Ukoliko do sporazuma i potpisivanja plana ne dođe, od CZSS dobivate zapisnik koji Vam je temelj za podnošenje Tužbe za razvod braka i donošenje odluke o roditeljskoj skrbi nad mlt. zajedničkim djetetom..

U tom postupku se utvrđuju sve činjenice koje idu u prilog dobrobiti djeteta (vrši se socijalna anamneza za obadva roditelja i sve ostalo bitno za dodjelu roditelju daljnje roditeljske skrbi), dakle, vrši se kompletna "provjera" koji roditelj ima bolje uvijete i sve ostalo za dobivanja skrbništva nad djetetom, te se donosi Presuda za razvod braka, kao i odluka o roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom (određuje se s kojim roditeljem će dijete dalje živjeti, način i vrijeme provođenja osobnih kontakata roditelju sa djetetom s kojim dijete neće živjeti, kao i plaćanje uzdržavanja djeteta - čl. 310. ObZ)

Vi možete u Tužbi i tužbenom zahtijevu predložiti donošenja odluke o podijeljenom roditeljskom skrbništvu (podijeljenom roditeljstvu), kao i to da se dijete dodijeli Vama na daljnju skrb i obrazložiti to sa razlozima koje navodite u svom postu, a sud je taj koji će odlučiti i kakvu odluku će donijeti kada utvrdi sve činjenice koje idu na dobrobit djeteta

Sretno...!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 16 sati , Agramusrcu je napisao:

Oboje smo u radnom odnosu u kojem ja imam stalan posao i primanja neprekinutog radnog staža u struci cca 15 godina, a žena tek od nedavno radi nakon pauze od cca 6 godina u kojima je naše domaćinstvo živilo isključivo od moje plaće.

ovo je najmanje bitno i što manje se pozivaj na takve stvari da ne bi bio pogrešno shvaćen.......i uz to što je @željac to sve lijepo objasnio imaj na umu da u velikoj mjeri sudovi dodjeljuju majkama djecu i da bude suprotno mora biti dobar razlog (npr.nesposobna,teže bolesna... )

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To ćete rješavati u zasebnom sudskom postupku, postupku za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine, koji postupak možete pokrenuti za vrijeme trajanja postupka za razvod braka, kao i poslije razvoda braka, bitno je za napomenuti da pokretanje postupka za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine nema zastare, dakle možete ga pokrenuti bilo kada...

Sretno Vam...!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Stan nije bračna stečevina pošto mi je prepisan od strane pokojnog oca prije sklapanja braka. Pitam ovo iz jer sam naučuo da pri završetku postupka u nekim slučajevima je jedna strana dužna osigurati drugoj nužni smještaj kroz neki period. Naime kad se sve ovo završi imam namjeru ženu odjaviti s moje adrese. Zato pitam.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×