Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

pstanicic

Iznajmljivanje zajedničkih prostorija u zgradi

Preporučene objave

Poštovani,

u zgradi s većim brojem stanova/suvlasnika postoji niz zajedničkih prostorija koje su se po nekom nepisanom pravilu dodijelile pojedinim suvlasnicima. S vremenom je uvedena simbolična naplata korištenja tih prostorija. Navodno je u nekom trenutku donesena i odluka o tome da se te prostorije dodjeljuju osobama prema njihovim "stvarnim potrebama".

Predstavnik suvlasnika u jednom je trenutku odlučio da jednu od tih prostorija treba isprazniti kako bi se dodijelila drugom suvlasniku, a odluku obrazlaže time da ta prostorija postojećim korisnicima nije potrebna. Na pisanu i usmenu molbu da se nastavi koristiti prostoriju te kako je ista potrebna, predstavnik suvlasnika se oglušuje i počinje prijetiti. Na upite o tome koji su kriteriji dodjele prostorija, molbu za uvid u listu čekanja na prostorije te popis postojećih korisnika, predstavnik suvlasnika odbija dati odgovor. Potom se navodno donosi i odluka o tome da će se sklapati ugovori za korištenje tih prostorija, a kako bi se izbjegli ovakvi "nemili" upiti i ponašanje suvlasnika. Nadalje, predstavnik suvlasnika tvrdi da temeljem međuvlasničkog ugovora ima pravo na ovakvo postupanja i samostalno odlučivanje i sklapanje ugovora za korištenje prostorija (upravitelj zgrade je zagrebački GSKG). Naime, u međuvremenu nije bilo sastanaka suvlasnika na kojima se ovakva posljednja odluka mogla donijeti.

Imate li i kakva su iskustva po ovom pitanju - ima li predstavnik suvlasnika stvarne ovlasti samostalno odlučivati o načinu i kriterijima dodjele prostorija, a koje odbija staviti na papir? Ima li iskustva po pitanju primjene ZoV-a i međuvlasničkog ugovora?

Hvala na pomoći.

 

Uređeno od pstanicic

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pođite direktno kod upravitelja i od pravne službe tražite na uvid svu dokumentaciju po ovom pitanju, kao i tumačenje iste. Kao suvlasnik imate pravo na sve naprijed navedeno. Jednostavno ˝preskočite˝ predstavnika stanara i tumačenje tražite direktno od struke, a koja je i odgovorna za pravnu regulativu u Vašoj zgradi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×