Jump to content
barun Ivica

Izvandredni otkaz ugovora o radu na neodređeno

Preporučene objave

Pozdrav,

Moj poslodavac i ja našli smo se na fešti kod zajedničkog prijatelja. Slavlje se bližilo kraju kad je moj poslodavac odlučio da sam ja previše popio da bih vozio kući (svi smo pili). Napominjem da moja namjera nije ni bila sjest i voziti već samo uzeti svoje stvari i zvati suprugu da dođe po mene (aktivni sam vozač od 1990 i kažnjavan sam samo za vožnju malo brže od dozvoljene i jednom za parkiranje!). Tad mi je poslodavac prišao i tražio da mu predam ključeve službenog auta, a mene će već netko odvesti. Pokušao sam mu objasniti da su mi u autu dokumenti, novci i ključevi od stana, i da mi zbog posla (imao sam radnu obvezu drugi dan od 11,00 ujutro) treba ujutro auto. Nije me ni htio saslušati, glasno mi se obrativši: "Daj mi ključeveeee!". Negodojući sam mu predao ključeve i uzeo svoju majicu krenuvši kući. Tad je on imao potrebu viknuti moje ime tik do mene što je u meni izazvalo reakciju u vidu trzanja što je on protumačio kao nasrtaj na njega (branitelj sam Domovinskog rata, proveo sam nešto manje od 300 dana u borbenom sektoru i reagirao sam instiktivno i isključivo obrambeno). Sada on tvrdi da sam ga fizički napao što nije istina.

Kad sam se pojavio na radno mjesto idući radni dan uglavnom sam slušao njegov monolog o mojem ponašanju i kao on tako nešto ne može trpiti. Gotovo prisilno me je natjerao na dogovor da koristim neplaćeni dopust od 5 radnih dana i on će mi donijeti ključeve od ureda i službeni mobitel do kraja tjedna koji mi je taj dan oduzeo bez potvrde o istome. Kao, par dana ne može biti sa mnom u istom uredu. Napominjem da sam zbog prirode posla bio uvijek na raspolaganju i mobitel uvijek uključen. Taj dan "iz njegove ruke" mi je pokazao dvije opomene koje sam ja ovlaš uspio pročitati.  

Do kraja tjedna nije ispoštovao dogovor a idući ponedjeljak u 8 sati pokušao sam stupiti u kontakt s njim, on se naravno nije javljao na moje pozive. u 9,40 sati mi poštar donosi "Odluku o nastavku suspenzije za narednih 5 radnih dana". Da bi do kraja tjedna u sandučiću vidio potvrdu za preporučenu pošiljku koju nisam zbog ozljede na nozi mogao podići do ponedjeljka. U ponedjeljak podižem preporuku i imam što vidjeti "Izvanredni otkaz ugovora o radu"! Kao razlog naveo je da je došlo do osobito teške povrede radnog odnosa.

Na tom radnom mjestu zaposlen sam od 1993.godine i nikada sa prijašnjim šefom nije bilo nikakvih problema. Za svoj rad dobio sam brojna priznanja. U 26 godina moj rad je bio besprijekoran i požrtvovan uz brojne dobre rezultate. Nakon moje prve, ako se to može nazvati tako, pogreške, nagrađen sam Izvanrednim otkazom Ugovora o radu.

On je dužnost preuzeo prije godinu i pol i odmah je rekao da će uvesti promjene i društvo voditi drugačije. 

U Zakonskom roku angažirao sam odvjetnika i uputio Žalbu. Molim za Vaše mišljenje u kojem bi pravcu trebala teći moja obrana. 

U očekivanju odgovora srdačno Vas pozdravljam!

Lp,  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani/a,

Nisam još uputio žalbu na sud.

Koristio sam zakonski rok od 15 dana da uputim zahtjev za zaštitu prava radnika protiv Odluke o izvanrednom otkazu Ugovora o radu poslodavcu, na koji do danas nije odgovorio.

Pozivam se na to da se događaj zbio van radnog vremena, da sam 26 godina radio besprijekorno, da nisam nikada imao nikakav verbalni niti fizički sukob, pogotovo na poslu.  

Ne poričem da sam tamo bio sa službenim autom (kojeg inače ne koristim u privatne svrhe i to baš nikad bez obzira što je kod mene bio 24 sata), ali on je to znao, a i domaćin me je toga dana više puta zvao kad ću doći i da već kasnim, a posao se otegnuo. Ne poričem da sam konzumirao alkohol, kao i gotovo svi na toj proslavi. Imam vozačku dozvolu 30 godina i ne upravljam vozilom pod utjecajem alkohola, baš nikad. Svaki dan sam na cesti, i da je drugačije već bi nešto skrivio u prometu, a moj dosje u policiji je prazan.

I... Smatram da je do događaja dovelo ponašanje šefa koji se postavio pretjerano autoritativno čime mi je povrijedio moje dostojanstvo. Pri tome priznajem da je moje ponašanje možda bilo neprimjereno, ali do nikakvog pokušaja fizičkog napadaja s moje strane nije došlo i to osporavam.   

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

Poštovani/a,

Ne. Radi se o Udruzi kojom upravlja ravnatelj koji tu dužnost obnaša zadnjih 17 mjeseci. Udruga ima svoju Skupštinu i Upravni odbor, i ravnatelja koji odgovara za sve - zastupa udrugu (Zakon o udrugama...). Došao sam u sukob izravno sa ravnateljem društva. U biti, ja sam bio jedini zaposlenik uz ravnatelja na puno radno vrijeme. Radi još jedna kolegica na nekoliko sati. U međuvremenu, isteklo je vrijeme za odgovor na žalbu, a ravnatelj je zanemario istu u potpunosti, tako da mi preostaje posljednje što mogu napraviti, a to je pokretanje postupka na Sudu. Zanima me i da li kao branitelj imam neka dodatna prava za koje ne znam trenutno... Smatram da je iskoristio moment i predimenzirao sami događaj da me se na neki način riješi (što nisam očekivao)... Koliko sam čuo, već je u društvu na određeno vrijeme zaposlena jedna djevojka koja je kod nas prije radila po SOR-u... 

Onaj ponedjeljak poslije događaja ravnatelj mi je predočio dvije opomene pred izvanredni otkaz, a ja sam se ispričao za svoje ponašanje. Poslije toga me je gotovo prisilio da uzmem tjedan dana neplaćeno, uzeo mi službeni telefon i ključeve od poslovnih prostorija. Već sam naveo da mi nije dao o tome nikakvo rješenje niti nikakvu potvrdu. Samo dopunjavam prvi tekst objavljen gore... Dogovor je bio između nas da će mi tijekom slijedećeg vikenda netko (ili on) donijeti ključeve i telefon. Kako se to nije dogodilo, zvao sam ga ujutro slijedeći ponedjeljak ali nije se javio. Na fiksni telefon javila se kolegica, ravnatelj nije u uredu. Ostalo sam obrazložio gore, ali ako imate još pitanja... Valja napomenuti da sam dobio pismenu obavijest o produljenju suspenzije na još jedan radni tjedan, a za prvi tjedan nemam nikakvih dokumenata. Ta suspenzija je prekinuta u biti odmah, jer je bila do 25. u  mjesecu, a on mi je pisani izvanredni otkaz i sve odjave sa mirovinskog i zdravstvenog odradio 21. ...    

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne preostaje Vam ništa drugo nego tužiti poslodavca radi nezakonitog izvanrednog otkaza s prijedlogom da se otkaz oglasi nezakonitim i Vas vrati na posao. Nadam se da imate svjedoke navedenog događaja koji je navodno bio takav događaj da nastavak radnog odnosa više nije bio moguć, jer će to ocjenjivati sud. Poslodavac Vam je također bio dužan dati da iznesete svoju obranu (čl. 119. ZOR-a). Predlažem da angažirate odvjetnika da Vam pomogne u sastavu tužbe i zastupanju pred sudom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ok. To sam već napravio svjestan situacije. Postoje neki svjedoci koji su mogli nešto vidjeti, ali radi se o bratu i šogorici ravnatelja, a tamo je bio i njegov najbolji prijatelj... Nije vidio ništa, ali bojim se da će svjedočiti (lažno...) iako je to kažnjivo... Pripremit će se on... Činjenica je da je do razgovora povišenim tonom došlo, da sam izazvan ponašanjem ravnatelja koji me je ponizio i to nakon događaja kad se izgalamio na mene a ja se više u strahu pomaknuo što on tumači fizičkim napadom. U afektu, ako se tako može reći, rekao sam mu da je smeće kakvo nisam očekivao, ali nije došlo do nikakvog pokušaja fizičkog napada niti išta tome slično. Sada sam mišljenja da je tražio neku priliku da me makne i zaposli "nekog svog"...  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×