Jump to content

Darivanje dijela nekretnine


Mikula

Preporučene objave

U braku sam nekoliko mjeseci. Zivim sa suprugom u kuci koja je do nekoliko mjeseci prije braka bila kuca mojih roditelja. Kako je kuca velika, a roditelji sve manje radno sposobni odlucili smo na njihov prijedlog njima kupiti manju kucu, a ideja je bila da ja ostanem zivjeti ovdje sa buducom supugom.

Rijesili smo to tako da sam ja "kupio" kucu svojih roditelja za iznos koji je bio potreban za manju kucu, a radi mogucnosti dobivanja kredita...

Kuca je sad u potpunosti u mom vlasnistvu, s hipotekom u iznosu vrijednosti pola kuce, a ja sam korisnik stambenog kredita.

Kako sad supruga i ja zajednickim sredstvima financiramo otplatu kredita posteno bi bilo da supruga ima udjela u vlasnistvu kuce.

Sad je pitanje koliki dio kuce bi bilo najpostenije prepisati na supruzino ime s obzirom da mi zajednicki otplacujemo manje od pola stvarne vrijednosti kuce, a ostatak se moze protumaciti kao moje "obiteljsko naslijede" pa bi bilo neposteno prema mojim roditeljima prepisati pola kuce na suprugu.

Matematicki bi bilo ispravno 1/4 udjela, ali mi sad ulazemo u cijelu kucu i podižemo joj cijeloj vrijednost pa bi to mozda bilo neposteno prema supruzi.

S druge strane, kuca je pod hipotekom, a ja sam korisnik kredita. Moze li se nekako rijesiti da supruga preuzme i dio tereta (ovako nju materijalno osiguravamo za nesretni sluicaj, nedajbože razvod ili slično, ali zašto bi meni u suprotnoj situaciji ostao kredit i hipoteka?)

Mozemo li mi to uopce rijesiti jednostavnim darovanjem i sta bi u tom slucaju bilo sa pp nekretnina jer sam ja bio oslobodjen placanja dijela poreza zbog prvokupa.

Koliki bi nam otprilike bili zavisni troskovi (sastavljanje ugovora, prijepis,...)

Vazno je spomenuti da nismo potegnuli to pitanje zato sto netko planira izaci iz braka nego smo svjesni slucajeva gdje bude problema zbog slicnih stvari.

 

Ispricavam se na poduzem postu, znam da vjerojatno odgovor trebam traziti na vise adresa, ali mozda je netko imao slicnu situaciju pa mi skrati proces.

Unaprijed zahvaljujem!

 

Sinisa

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To možete napraviti ugovorom o darovanju 1/4 kuće!

Hipoteka kao takva vrlo vjerojatno opterećuje cijelu nekretninu /u pravilu tako banke upisuju hipoteke/ pa bi se automatski odnosila i na suprugin dio, odnosno hipoteka opterećuje nekretninu neovisno o tome tko je vlasnik!

Samo što bi bilo uputno u ugovoru o darovanju naglasiti da na nekretnini postoji hipoteka u tom i tom iznosu!

Cijena sastavljanja samog darovnog ugovora ovisi o tome tko vam ga sastavlja, ovjera vašeg potpisa kod javnog bilježnika je oko 100 kuna, a uknjižbe je oko 250 kuna.

Donedavno je darovanje između bračnih drugova bilo oslobođeno poreza na promet nekretnina, no isto ipak treba još jednom provjeriti kod porezne uprave (u Zg. su svi sada u Av. Dubrovnik 32)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija