Jump to content

porez na kupnju nekretnine


da29

Preporučene objave

ako je nekretnina koju sad kupujete veće tržišne vrijednosti od one koju ste imali, te vaš suprug nema i nije ranije imao drugih nekretnina, možete zatražiti oslobođenje. smatra se da nekretnina od 45 kvadrata nije rješavala stambene potrebe za 2 člana, te zakon predviđa oslobođenje do 65m2.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Moja sestra je morala platiti porez na kupnju prve nekretnine, iako joj zvanično nije bila prava jer je imala darovanu nekretninu. No, porezna je rekla iako ona kupuje po prvi puta i time rješava stambeno pitanje, ako je darovana nekretnina bila veće vrijednosti od imovine koja se kupuje(a jest) onda ste dužni platiti porez. Ali kod nas se nije radilo o dvojnoj imovini tako da nisam sigurna kako je kod vas i da li ste dužni platiti porez. Čisto sam napisala naš slučaj oko darovane i kupljene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bitno kako ste došli do vlasništva stana, već je bitno da li posjedujete nekretninu koja zadovoljava vaše potrebe. Niste naveli koliko kvadrata ima stan.

Vaša djevoja može ostvariti pravo na oslobođenje a za vas je bitno ovo što sam navela prethodno.

Bitno je da kupnju obavite prije ulaska u brak, jer će tako djevojka imati pravo na oslobođenje po čl. 11. st. 9. t.3 tj. za 1 osobu do 50 m2.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da bi moje pitanje spadalo u ovu temu foruma:

Prošle godine smo kupili stan i zatražili oslobođenje od poreza (prva nekretnina). Nadali smo se da bi mogli biti oslobođeni usprkos tome što moj suprug ima 1/4 vlasništva u roditeljskoj kući. Kako sam danas saznala negativno rješenje porezne uprave je trenutno na potpisu.

I sad mi tražimo izlaz jer: Otac je sinu (mom suprugu) darovao 1/4 kuće dok je on još bio maloljetan i stavio je doživotno uživanje kao teret u vlasničkom listu. Mi u toj roditeljskoj kući ne možemo stanovati (tu stanuje još i majka i brat) a nas je još 5 (imamo 3 djece).

 

Našli smo u zakonu o Obveznim odnosima N.N. 35/2005 sljedeće članke:

 

Članak 487.

 

(1) Obdarenik se može osloboditi obveze ispunjenja nameta povratom dara u stanju u kojem se nalazi u trenutku kad se od njega zahtijeva ispunjenje nameta.

 

(2) Obdarenik se ne može vraćanjem dara osloboditi obveze ispunjenja nameta ako je ispunjenje nameta u javnom interesu.

 

Da li je porez na nekretnine "namet od javnog interesa"?

I da li se suprug može odreći dara i pozvati na to da se zbog darovane nekretnine traži namet na novom vlasništu i da je u vrijeme darovanja bio maloljetan? Jer sad je trenutk kad se od obdarenika zahtijeva ispunjenje nameta.

 

Da li je to provedivo?

 

Naime, stan koji smo kupili ima 50 m2.

PUNO hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebate se usmjeriti na porezne zakone. porez na promet nekretnina podrazumjeva stjecanje nekretnina (kupnja, darovanje, nasljeđivanje). ako se vaš suprug i odrekne dara, to ne mjenja činjenicu da je vaš suprug imao u vlasništvu nekretninu, koja je po svemu sudeći bila dovoljna da rješi vaše stambene potrebe. jer u protivnom porezna uprava bi donijela rješenje o oslobođenju. svakako se uzima u obzir veličina dijela kuće koja je u suprugovom vlasništvu. dakle ako je jednaka ili veća od ove za koju tražite oslobođenje, ne možete dobiti oslobođenje. svi drugi razlozi nisu bitni za poreznu upravu.

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupili smo gradevinsko zemljiste, i kako su nam objasnili potrebno nam je za oslobodenje od placanja poreza izmedu ostalog predati i:

1. Ovjerena izjava da će u roku od 5.g. izgraditi stambeni objekt i o tome obavijestiti Poreznu

2. Dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi - dokaz vlasništva za navedenu nekretninu ili ovjerena izjava kod koga je stanovao i navesti ime i prezime i period u kojem je stanovao...

 

Jel mi moze netko pomoci sto je tocno potrebno napisati u izjavi, jer ne bismo htjeli pogrijesiti i ovjeriti nesto sto nece biti dobro?

A i trebalo bi nam pojasnjenje za tocku 2. sto to tocno znaci? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

navesti osobu (imenom i prezimenom), adresu i period u kojem ste vi i vaša obitelj (suprug i djeca, navedite u izjavi) živjeli, odnosno gdje je bilo vaše zadnje prebivalište. takva izjava je potrebna ako ste živjeli kod nekog (prijatelji, rodbina).

ako ste živjeli kod roditelja, dostaviti kopiju vlasničkog lista njihovog stana i dokaz srodstva s roditeljima, rodni list ili izvod iz matične knjige rođenih.

ako ste ili podstanar, dostaviti ugovor o najmu.

morate dokazati tko je bio vlasnik stambenog prostora u kojem ste do sad živjeli, da se utvrdi da niste bili suvlasnik ili vlasnik.

ako će što biti nejasno, postavite konkretnije pitanje pa vam odgovorim. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija