Jump to content

pravo suca da poništi ugovor o doživotnom uzdržavanju


anonimno

Preporučene objave

Recimo da je pokojnik imao dva braka. U prvom braku jedno djete a u drugom dvoje. Želio je da ono dvoje z drugog braka naslijedi sve a djete iz prvog da ne dobije baš ništa. Stoga je napisao oporuku u kojoj je napisao da sve ostavlja samo djeci iz drugog braka dok djete iz prvog braka nije u oporuci niti spomenuto. Nakon toga je , kako bi bio siguran da djete iz prvog braka ne dobije baš ništa, sa svojom sestrom( u međuvremenu se rastavio i od druge žene) sklapa "ugovor o doživotnom uzdržavanju" i po tom ugovoru sve nekretnine ostavlja njoj (zamolivši je pri tome da naravno ona to prepiše djeci iz drugog braka kada postanu punoljetni). Sudu je predan ugovor o doživotnom uzdržavanju i stara oporuka iz koje je vidljivo da je po oporuci sve htio ostaviti djeci iz drugog braka. Ima li djete iz prvog braka bilo kakvu šansu da dokaže kako je na taj način lišeno nužnog dijela(1/6 vrijednosti svih nekretnina i novca)? Bi li u takvom slučaju sudac imao diskreciono pravo (budući da bi bilo jasno da je ugovor napravljen da se nekome uzme nužni dio) mogao ugovor odbaciti ,odnosno tražiti nasljednike ili osobu kojoj je ugovorom sve ostavljeno da daju djetetu iz prvog braka barem nužni dio?Naime, mislim da je tu očita namjera da se onemogući ostvarenje prava na nužni dio(djete iz prvog braka ima i postotak invalidnosti), ili to nema veze??

Znam da se ti ugovori i rade da bi se nekog razbaštinilo ali i za nužni dio :-?:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

otac je bio dobro podučen. zato je i sklopio naplatni pravni posao. time ispada da je sestra njemu dala nešto za uzvrat pa si to pokušajte predočiti kao da nekome prodate stan i dobijete novac. zato vaše dijete ne može tražiti nužni dio iz toga. nužni dio može tražiti ako je oštećeno oporukom ili besplatnim raspolaganjima za života ostavitelja (darovao drugoj djeci i vikendicu i svakome po auto itsl). jako mi je žao, ali ne ide vam u prilog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija