Jump to content

Zlostavljanje djeteta


Charlotta11

Preporučene objave

Bila bi vam jako zahvalna kad bi mi mogli odgovoriti na slijedeća pitanja:

 

Kao djete me je majka seksualno i emocionalno zlostavljala pa patim zbog toga cijeli život. Sada mi je 40 godina i konačno imam snage tražiti pravednost u tom slučaju pa bih htjela majku i oca zbog toga optužiti. Moja pitanja su ova:

 

- Da li je točno da zakoni protiv zlostavljanja djece postoje u Hrvatskoj?

- Meni je sada 40 godina a to sve se događalo u mom djetinjstvu i mladosti kada vjerojatno još nije bilo takvih zakona. Dali je sada prekasno za pravne postupke ili još imam šanse? Da li je sve to zastrarijelo?

- Koliko bi me koštao taj kazneni postupak, odnosno koja bi bila vrijednost predmeta?

- Da li znate da li je već bilo takvih postupaka u Hrvatskoj i kako su završili? Da li su optuženici dobili zatvor ili novčanu kaznu?

- Ja živim u inostranstvu i imam strano državljanstvo, moji roditelji su se nakon 35 godina života u inostranstvu opet vratili u Hrvatsku i hrvatski su državljani. Da li je sudbena nadležnost u Hrvatskoj ili u inozemstvu?

- Možete li mi preporučiti dobrog odvjetnika ili odvjetnicu u Zagrebu ili okolici koji/a već ima iskustva s takvim slučajevima?

 

Izvinite ako mi hrvatski nije najbolji, ali nadam se da je razumljivo što mislim.

Unaprijed puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino što Vam sa sigurnošću mogu reći je da u Hrvatskoj postoji zakon koji štiti djecu od svakog oblika zlostavljanja i da slučajevi u kojima je već pokrenut sudski postupak ne zastarjevaju do djetetove punoljetnosti.

nije mi poznato (bar se nije pisalo o tome u hrvatskim medijima) da je netko Vaše dobi tužio roditelje za zlostavljanje u djetinjstvu, niti znam da li se to po hrvatskim zakonima uopće može.

nadam se da netko od forumaša zna više o tome :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cini mi se centralnim podatak da su vam roditelji zivjeli u inozemstvu. Ako dorbo razumijem iz vaseg posta, zivjeli ste zajedno u inozemstvu.

Charlotta 11 je napisao:

/- Da li znate da li je već bilo takvih postupaka u Hrvatskoj i kako su završili? Da li su optuženici dobili zatvor ili novčanu kaznu?

- Ja živim u inostranstvu i imam strano državljanstvo, moji roditelji su se nakon 35 godina života u inostranstvu opet vratili u Hrvatsku i hrvatski su državljani. Da li je sudbena nadležnost u Hrvatskoj ili u inozemstvu?/

 

Ako je kazneno djelo pocinjeno u zemlji u kojoj su vasi roditelji s vama stalno zivjeli, u tom slucaju se primjenjuje kazneni zakon te zemlje.

( Primjena nadleznosti zakonodavstva zemlje u kojoj je pocinjeno kazneno djelo je generalni princip, mozda ima izuzetaka, za koje ne znam).

 

Nastavak odgovora je naveden u Kaznenom pravu. Ne zelim ponavljati odgovor. Ali mi se cini vaznim da ova tema ostane i ovdje. Mozda nekom jos zatreba...

 

Pod pretpostavkom da ste zivjeli u inozemstvu, i da da je to neka naprednija zemlje, mozda jos imate vremena pokrenuti sudski postupak.

 

Raspitajte se u zemlji u kojoj ste zivjeli, a ako je to ista zemlja u kojoj sada zivite, bit ce vam lakse.

 

Zbog tezine posljedica koje kaznena seksualna djela imaju na zrtve, mnoge su zemlje u zadnjih nekoliko godina pomaknule vremenske granice koje ogranicavaju pokretanje sudskih postupaka. Za najteza kaznena djela, granice su 20 i 30 godina od punoljetnosti. To znaci da u mnogim zemljama zrtve mogu pokrenuti sudske postupke do svoje navrsene 38 ili 48 godine zivota. Posebice su tesko kaznjiva djela pocinjena nad maloljetnicima od strane roditelja ili osobe koja ga zamjenjuje.

 

Spomenimo jos da u Kanadi primjerice, nema ogranicenja za pokretanje sudskog postupka u podrucju seksualnih delikata nad maloljetnicima.

 

To je svakako svijetao primjer jer su izuzetno dugi psiholoski prcesi kroz koje prolaze zrtve seksualnog nasilja u krugu obitelji, prije nego se odluce na pokretanje sudskog postupka. A ti su sudski postupci od zivotnog znacenja za njih. Vjerujem i za vas.

 

Javite o kojoj je zemlji rijec, mozda se jos nesto sazna

tu na legalisu.

Sretno! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odite kod drugog odvjetnika, ili zatrazite informacije u nekoj od udruga. Pogotovo ako se zlostavljanje dogodilo u Njemackoj. Udruge cesto imaju i popis odvjetnika koji su specijalizirani za to podrucje. Poznam odvjetnicu koja je nakon deset godina advokature, studirala i diplomirala psihologiju, upravo zbog kavalitetnijeg pristupa problemima vezanim za zastitu prava djeteta.

 

Inace, vama nije u interesu primjena hrvatskog zakonodavstva, jer je po njemu doslo do zastare.

 

A u udrugama biste mogli dobiti i druge korisne savjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zlostavljanje djeteta nije pojedinačan slučaj i nema nikakve veze s obiteljsko - viktimološkom problematikom.

 

Radi se o velikom socijalno-medicinskom problemu u javnosti i stručnim krugovima neprepoznatom i uglavnom pogrešno tumačenom..

 

Svaki roditelj s Borderline poremećajem osobnosti je po svojoj kliničkoj slici obavezno , redovito , gotovo po zakonitosti zlostavljač, emocionalno 100 %, a vjerovatno u istom postotku i fizički...

 

Takvih je osoba u Hrvatskoj otprilike 2 %. Trenutno je oko 200 000 djece svakodnevno zlostavljano od svojih roditelja s BPD

 

U javnosti i medijima prepoznati slučajevi nisu vrh ledenog brijega, nego glavica čiode na vrhu ledenog brijega...

 

I kao i uvijek, u vezi s BPD, čitamo i gledamo kako se to krivo tumači, kako se brkaju krivci i žrtve, kako poremećeni postaju zdravi, a zdravi bolesni....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija