Jump to content

susreti uz nadzor


Anomena

Preporučene objave

hvala na odgovoru!!

 

da, susreti se moraju odvijati u prisustvu drugog roditelja. a sada taj roditelj, pošto je zaista samohran i zaposlen, uz troje male djece, nije više u mogućnosti još i nadzirati susrete.

 

i još jedno pitanje ako može?

ako netko nije prijavljen na MIO, znači li to da mu ne ide radni staž?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mali dodatak, prema Obiteljskom zakonu roditelj sam skrbi o djetetu samo ako je drugi roditelj umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

roditelj s kojim dijete živi nikako ne može vršiti nadzor, nego može samo, kako je Gringo već napisao, prisustvovati susretima ako se radi o vrlo malom djetetu i/ili koje s roditeljem s kojim ne živi iz različitih razloga nije uspostavilo dobar kontakt.

 

obratite se CZSS-u i objasnite im situaciju, mogući su ishodi izricanje mjere nadzora nad susretima koji će po određenom programu provoditi stručna osoba (socijalni radnik, psiholog) koju imenuje CZSS, ili će se zaključiti da se dijete nesmetano može susretati s drugim roditeljem, bez nadzora i bez prisustva drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru!

 

možda zakon ne poznaje termin "samohrani roditelj" ali u zbilji..

ako otac ne daje niti kn ni za jedno od troje djece već godinama, a od države djeca isto još ništa ne dobivaju, kako biste onda nazvali roditelja koji jedino skrbi (u svakom pogledu) za djecu??

 

baš me zanima, kako zakon prepoznaje takve roditelje? zar nisu samohrani? dajte molim vas.. riječi su jedno a djela drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pustimo riječi, činjenica je da uporaba pogrešnih pojmova dovodi do pogrešnih uvjerenja da imate prava koja Vam ne pripadaju.

 

još važnije, ako Vas država "klasificira" kao samohranog roditelja (sjetite se definicije iz O.z.-a, u kojim slučajevima se smatra da roditelj sam skrbi o djetetu) ništa je na ovom svijetu neće natjerati da prstom mrdne kako bi neodgovornog roditelja (a koji ipak postoji, samo se pravi "nevidljivim") prisilila da sudjeluje u financiranju dječjih potreba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvom sustavu, a tu prije svega mislim na CZSS i sudove koje treba natjeravati da postupaju po zakonu i za ono što su plaćeni i kad im još dođu oni koji za sebe tvrde da su "samohrani", a po zakonu nisu, i pokušavaju se izboriti za legitimna prava djece, onda taj sustav postupa kako postupa, štiti svojim neradom nesavjesne roditelje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo što možete i morate napraviti je prijaviti ga za neuzdržavanje djece, idite na nadležni općinski sud-odjel za djecu i mladež, tamo će napraviti zapisnik i dalje uputiti na policiju gdje se daje druga izjava i onda to dalje ide u redovnu sudsku proceduru - dakle čekate poziv na ročište.

drugo što svakako možete je zatražiti na Czss-u privremeno uzdržavanje, i to morate dobiti jer kako kažete već 3 godine ne daje ni kn - već ste trebali tražiti. al tu bi bio maximum onoga što možete ostvarit - u prvom slučaju , ako on radi i prima plaću, još bolje ako je cijela na prijavu (ne dio ispod stola, kako to često u hr bude) dobiti ćete dosuđeni iznos, ne brzo, al nakon nahodavanja i načekavanja, hoćete. ako ne radi ili ne prima plaću...jako teško, da ne kažem nemoguće. jer na savjest očito ne možete računati - ako 3 godine ne brine na nikakav način, teško da će ga itko natjerat (mislim na druženja i susrete i općenito na brigu o zdravlju, odgoju, obrazovanju...razvoju..)sustav je neučinkovit i čak ni naplatu alimentacije ne rješava, a kamoli pravo djece na susrete s roditeljem s kojim ne žive tako da bolje da takve iluzije ne gajite - tko je neodgovoran i ne želi (iz samo njemu znanih razloga) viđat vlastitu djecu, nitko živ ga neće na to natjerat, isto kao ni u obrnutom slučaju, kad se onome tko želi, druženja sprječavaju ili zabranjuju - nitko ga neće spriječit - HR je zemlja paradoksa - ne kažem bez razloga,sve što sam rekla je iz vlastitog iskustva, ne iz slova na papiru na što se hrvatski zakoni uglavnom svode - puno toga je lijepo zapisano, al u praksi baš nije izvedivo..jer ima puno rupa, kako mi kaže moj odvjetnik i sama sutkinja koja vodi moj predmet - nesavjestan roditelj će ih svakako nastojat iskoristit, ako ne i iskopat koju ;))

alimentacija se može pokušati naplatiti i od roditelja - bake i djeda djece , ali to opet ovisi o njihovim primanjima.

svakako vam preporučujem zatražit besplatnu pravnu pomoć, obratite se u Ured državne uprave - ni to nije jednostavno ni idealno rješenje, al imate na njega pravo - za pitanje uzdržavanja djece pa iskoristite bar to malo što nam država nudi za dobrobit dječice koju roditelji zaborave.

kao roditelju kojem su povjerena na skrb i brigu, to vam je dužnost - upotrijebiti sva zakonom dostupna sredstva da im osigurate ono na što imaju pravo - biti uzdržavana i viđati roditelja s kojim ne žive. konačni ishod je u rukama (ili bolje rečeno, glavi) tog roditelja što je često diskutabilno jer da nije, ni sud ni policija, ni odvjetnici ni czss-i ne bili u igri.

a to sve skupa uglavnom je igra živaca - naoružajte se strpljenjem

:namiguje::namiguje: , al krenite - pravda jest spora..al zna biti i dostižna, ako ste dovoljno uporni :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anomena je napisao:

da podnesem kaznenu prijavu, bi li to išta ubrzalo?

Kad netko okorjelo izbjegava svaki pa i najmanji trud u uzdržavanju djece, pomisao na kaznu zatvora uz prethodni uvjet vrlo fiksnog roka za plaćanje dugovanja i redovitost u nastavku je prilično "poticajna".

Jednako tako, neizvršavanje mjera koje je sud odredio za zaštitu dobrobiti djeteta (npr. susreti i druženja) bilo sprječavanjem ili izbjegavanjem također može uroditi za početak novčanom kaznom, a nažalost, ljudi ponekad stvari počinju ozbiljno shvaćati tek ovisno koliko im novca iz novčanika netko u tom slučaju zatraži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Čl.237

(4) Centar za socijalnu skrb je dužan podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave (sudske presude, rješenja o privremenoj mjeri, sudske nagodbe ili nagodbe iz članka 230.) u roku od 15 dana od dana saznanja da se obveza uzdržavanja ne ispunjava redovito i u cijelosti.

 

Čl. 244. u kojem se radi o verzijskim zahtjevima, st.3 kaže ako je troškove uzdržavanja djeteta snosio CZSS prema čl. 352 (privremeno uzdržavanje), tužbu protiv obveznika uzdržavanja podnosi DO., st.4 kaže da će CZSS koji je isplaćivao privremeno uzdravanje u roku od 3 mjeseca od pravomoćnosti odluke o privremenom uzdržavanju obavijestiti nadležno DO da pokrene spor protiv obveznika uzdržavanja, st.5 da se tako utužena i naplaćena sredstva uplaćuju na račun državnog proračuna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija