Jump to content

Imam li pravo na korištenje godišnjeg nakon porodiljnog?


tihica

Preporučene objave

Dragi moji imam jedno pitance.

zanima me dali imam pravo iskoristiti godišnji odmor nakon porodiljnog dopusta odmah po povratku na posao. naime, u 2 mj 2011 godine trebam se vratiti na posao pa me zanima dali imam pravo na go iz ove, 2010 godine , budući da u ovoj godini nisam radili niti jedan dan (prvo komplikacije a sada porodiljni). molim Vas za pomoć.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo na godišnji odmor u punom trajanju koliko vam pripada za 2010. godinu. Morate ga iskoristiti do kraja lipnja 2011., ne možete ga dalje prenositi. Ako vam poslodavac ne može dati GO ili ste se tako dogovorili, dužan vam je dati naknadu za neiskorišteni GO. Pravo na godišnji odmor više nema veze sa efektivnim radom u godini u kojoj se pravo stječe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz osobnog iskustva znam da poslodavci različito tumače ovo pravo.

Osobno sam mišljenja da imate pravo na puni godišnji odmor i uporište za to našao sam u Članaku 69. Zakona o radu:

 

Ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno prethodno trajanje radnog odnosa, razdoblja RODILJNOG, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, smatrat će se RADOM U PUNOM RADNOM VREMENU.

 

 

Znači, Vaše korištenje rodiljnog dopusta smatra se radom u punom radnom vremenu te na osnovi toga imate pravo na puni godišnji odmor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez brige.

Srećom nisam nikada morao ulaziti u spor sa svojim poslodavcem jer kada mu objasnite kako znate koja su Vaša prava i spremni ste se boriti za njih,ostvariti će te ih.

 

Kod mene je bila priča s "druge strane medalje". Bio sam poslovođa velike trgovine sa velikim brojem zaposlenih. Niti u jednom trenu niti jedan od mojih zaposlenih nije bio oštećen niti za jedno pravo. Čak i kada su iz uprave dolazili drugačiji naputci, uvijek sam bio na strani djelatnika (ukoliko je bio u pravu).

 

Sada sam samo zaposlenik ( u drugoj firmi) i iskreno, uživam u tome. Plaća skoro ista a bez stresa...... :-D

 

I puuuuno slobodnog vremena............... :kavica:

 

A što se tiće Vašeg straha zbog činjenice da se radi o privatniku....budite bez brige.

 

Zakon je jednak za sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proteklih dana opet sam se našla "na početku"!!!!

naime, da provjerim, odnosno da budem 100 % sigurna u to dali imam pravo na korištenje GO upitala sam jednog pravnika. No, on me u potpunosti pokolebao!!!!!

rekao je kako nemam pravo zato što sam svoj GO iz 2009 godine iskoristila a za 2010 g ga nisam niti stekla jer nisam radila. Kakve to ima veze? I kakve uopće ima veze GO iz 2009 godine s mojim potraživanjem.

 

jao, jao! molim pomoć. Dali ima možda još neki pravnik na forumu???????

 

da podsjetim: 1.09.2009 godine otišla sam na komplikacije u trudnoći. Cijelu 2010 godinu nisam radila, a na posao se vraćam 1.02.2011 godine. Zanima me DALI IMAM PRAVO ISKORISTITI GODIŠNJI ODMOR ZA 2010 GODINU IAKO U NJOJ NISAM RADILA ZBOG RODILJNOG DOPUSTA??????????? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija