Jump to content

Ovrha-Banci premala trećina plaće ???????


yasminkay

Preporučene objave

Može li banka, ukoliko se ovrha uredno izvršava, skida se trećina plaće prema potpisu na dokumentima o sudužništvu, tražiti ovrhu i nad drugim stvarima, ako je sve uredno do sada plaćano?

 

Istina, trećina plaće je puno manja nego je rata kredita (stambeni), ali se uredno izvršavA?

 

mOŽE LI BANKA BITI S TIM NEZADOVOLJNA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se ispravim:

kao suduznik odnosno jamac platac (čl. 111 Zakona o obveznim odnosima), u obveznom ste odnosu sa vjerovnikom i iz tog obveznog odnosa proizlazi vaša obveza koja je po sadržaju sasvim jednaka obvezi glavnog dužnika.

Kao sudužnik, niste u boljoj dužničkoj poziciji od glavnog dužnika: to znači da vjerovnik može zahtijevati ispunjenje bilo od glavnog dužnika bilo od vas bilo, a i od obojice i to ovisi isključivo o vjerovnikovu proizvoljnom izboru od koga će tražiti ispunjenje.

Vaša će odgovornost (mogućnost da vas se sudski prisili) za ispunjenje prestati tek kada se ispune određene pretpostavke uz koje je vezan prestanak odgovornosti u obveznim odnosima: prestankom obveze ili zastarom.

Više je mogućnosti prestanka obveze: od urednog ispunjenja... dok glavni dužnik uredno podmiruje obveze plaćanja anuiteta, dotle vjerovnik nema razloga postavljati svoj zahtjev na ispunjenje obveze.

međutim, ukoliko isti prestane uredno ispunjavati obvezu, vjerovnik može izravno od vas zahtijevati ispunjenje cijele činidbe. U tom slučaju ne raspolažete nikakvim pravnim sredstvima prema vjerovniku, ali prema glavnom dužniku raspolažete sa zahtjevom za naknadu onoga što ste ispunili umjesto njega (čl. 120 ZOO). naime, jamac koji je isplatio vjerovniku njegovu tražbinu može zahtijevati od dužnika da mu naknadi sve što je isplatio za njegov račun, kamate od dana isplate, a ima pravo i na naknadu troškova nastalih u sporu sa vjerovnikom, a i na naknadu štete ako bi je bilo.

 

NAJVAŽNIJE:

 

Od jamca se vjerovnik naplaćuje nakon što se obratio dužniku, dok se od sudužnika može naplatiti isto kao i od glavnog dužnika, znači bez da se obratio glavnom dužniku za ispunjenje obveze.

 

Prestanak sudužništva:

Možete prestati biti sudužnik ako i samo ako dužnik poduzme određene korake da vas "skine" s te "dužnosti", a to može biti jedan od sljedećih načina:

 

Da plati jedan određen postotak kredita banci (postotak ovisi o banci i svrsi kredita) ili da dužnik umjesto sudužnika stavi hipoteku na stan (i sl.) i tako tebe skine s obaveze.

Uglavnom, sve je na sudužniku,vi se sami nikako ne možete izvući.

Naravno, sve ove metode su od banke do banke različite i uvelike ovise o namjeni kredita, iznosu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

 

Dakle sudužnik na kome je ovrha službena na plaći, može mirno spavati, jer je i on u tom stanu za koji se plaća kredit. uredno se obveza izvršava i skida trećina plaće. Dok je tako, dakle, sve je u redu, koliko god bila mala ta trećina plaće.

Dužnik inositelj kredita ne radi i nema primanja, stoga je i stigla ovrha na plaću sudužniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija