Jump to content

Imam li pravo na braniteljsku mirovinu?


Lukre

Preporučene objave

Poštovani,

bila sam mobilizirana 15.07. 1995. god. u ŠESTU DOMOBRANSKU PUKOVNIJU u kojoj sam odradila 2 mjeseca, a ostalih 5 mjeseci sam bila mobilizirana u ured za obranu za potrebe Hrvatske vojske. Nakon toga sam DEMOBILIZIRANA 15. 02. 1996. Nisam bila djelatnik Ministarstva obrane nego mobilizirana osoba. U to vrijeme sam bila djelatnik Dalme što se vidi iz moje radne knjižice. U poduzeće (Dalmu) sam tada odnijela dokument iz Ureda za obranu kao pravdanje za moje odsutstvo. Sada sam predala zahtjev za prijevremenu mirovinu. Imam 34 godine radnog staža,a mirovina bi mi iznosila 1100,00kn, a s dodatcima cca 1400,00 kn. Da li imam pravo na braniteljsku mirovinu koja je sada cca 2400,00 kn?

 

Hvala na savjetu.

 

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih rekao da imate to pravo jer nemate dovoljno dana provedenih u borbenom sektoru.

 

Borbeni sektor se odnosi na pripadnike postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja u obrani Hrvatske, a neborbeni na ljude koji su radili u ustanovama i službama (logistika) u vrijeme rata.

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika, ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija