Jump to content

Sudski poziv


loza

Preporučene objave

Ako se radi o prijevari iz čl. 236. st. 1. KZ-a (osnovni oblik), moguće će DO predlagati izdavanje kaznenog naloga, u kojem slučaju ako sud prihvati njegov zahtjev, pa automatski izda nalog, vi ni ne idete na sud, ali možete prigovoriti kaznenom nalogu i tada ćete završiti na sudu, doduše, ako su stvari čiste - i nabiti si bezvezne troškove i moguće izživcirati suca koji će suditi.

 

Ako će biti klasična optužnica, tada DORH ima rok od 6 mjeseci da odluči o samoj kaznenoj prijavi (odbaci je ili optuži ili uvjetno odgodi odnosno odustane od progona), a po podizanju eventualne optužnice, sjednica optužnog vijeća mora biti održana u roku 2 mjeseca od isteka roka za podnošenje odgovora na optužnicu, a sama rasprava (pripremno ročište) zakazuje se u roku od 2 mjeseca od primitka potvrđene optužnice u sud.

 

Dakle, proteći će, ovisno o ažurnosti i opterećenosti nadležnog DORH-a i suda te složenosti samog predmeta, najmanje nekoliko mjeseci, u pravilu oko 6 mjeseci kao neki minimalan rok. Decidirano precizirati je nemoguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da li mi možete pojasniti ,malo ovo što ste odg, u predhodnom postu ,radi se o čl.236 st 1 KZ-a al ovo što ste naveli (osnovni oblik) i klasična optužnica me buni ,ako nije problem da dobijem objašnjenje za osnovni oblik i klasična optužnica !!I o novčanim sredstvima manjim od 60.000,00 kn tj preciznije 17.000,00!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnovni oblik kaznenog djela prijevare jeste onaj u čl. 236. st. 1. KZ-a. Dakle, radi se o obliku prijevare u kojem se ona u pravilu javlja i u koji vi ulazite.

 

Stavak drugi je kvalificiran oblik, dakle kada je prisvojena protupravna imovinska korist ili prouzročena šteta u visini preko 60.000,00 kuna.

 

Stavak treći je privilegirani oblik, kada je prisvojena protupravna imovinska korist u visini do 2.000,00 kuna.

 

"Klasična" optužnica odnosi se na uobičajeni tijek suđenja, dakle šalje se optužnica, vi imate pravo na odgovor, optužno vijeće i suđenje. Ukoliko se DORH odluči da u optužnici traži izdavanje kaznenog naloga, a za što postoje uvjeti i sud se s time složi - izdat će vam kazneni nalog, na koji ćete imati pravo prigovora u roku 8 dana, i ako prigovorite - ide ovaj gore opisani tijek (kao kod "klasične" optužnice).

 

Moj savjet vam je da se prije prvog ispitivanja kod DORH-a, "dogovorite" s njima da predlože izdavanje kaznenog naloga, jasno ukoliko nema šansi da budete oslobođeni i DORH pristaje na takvo što. Postupak će tada biti ekspresno riješen, i što je najvažnije - istekom roka za podnošenje prigovora, postaje pravomoćan. Suđenje bi moglo potrajati o-ho-ho vremena, a imajte na umu da tako dugo dok se vodi postupak protiv vas, nećete moći dobiti uvjerenje o nekažnjavanju (ukoliko će vam biti potrebno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani G-man ,jel možda znate dali na prvom ispitivanju može državni odvjetnik ,predložiti kazneni nalog ,nisam uspila veči dio vratit novca ali ču sve iskreno reči i duboko se pokajati za zlo koje sam počinila.Jel mi predlažete da uzmen odvjetnika po službenoj dužnosti kada dođem i pokažem na uvid uplatu koju sam izvršila i suglasnost koju sam potpisala s bankom za vračanje novca !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo "dogovaranje" se zapravo radi prije samog ispitivanja (i ono je neslužbeno), ukoliko je državni odvjetnik spreman tako postupiti i okrivljenik se s time složi. Doduše, moguće da će prvo ispitivanje biti naloženo istražitelju, gdje neće biti mogućnosti "dogovora", ali tada i dalje mogućnost traženja izdavanja kaznenog naloga ostaje u rukama DO-a.

 

Što se tiče odvjetnika po službenoj dužnosti kojeg spominjete - iz dosadašnjih postova ne vidim da biste imali ispunjene uvjete za tzv. obveznu obranu. Ili? Odvjetnika naravno možete i sama angažirati i doći s njime na prvo ispitivanje.

 

Inače, sve što imate od dokaza da ste vratili novac ili veći dio (uplatnicu, suglasnost, bilo što), obavezno ponesite sa sobom na prvo ispitivanje i predajte kopiju u državno-odvjetnički spis. To su dokazi u vašu korist, koje će DORH morati uzeti u obzir kao olakotne okolnosti (a što će utjecati i na njihovu odluku).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo upravo stigla od DO ,ovako slijedi Kazneni nalog ,uvjetna kazna i nije mi rečeno koliko i šta al je naglašeno da če biti uvjet,i rok vračanja sredstava 12 mj.I kako sam u sustavu socijalne skrbi i nemam nikakvu imovinu ,oslobođena sam svih troškova i da sam ušla u sudski spor i svega što bi me teretilo!! Poštovani G-man zahvaljujem na svakom savjetu ,pogriješila sam ,poklekla ,pošteno vračam sve ,pokajala se i sve iskreno rekla .Smatram da su mi dosta progledali tj, izašli u susret ,ipak sam ja ta koja je napravila kazneno djelo!! Molila bih ako mi se može pojasniti ,što to znači opoziv to mi je naglašeno, al od silnog straha ja ništa nisam razumila!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je prošlo prema "planu" i u skladu sa očekivanjima koja su stavljena pred pravosudni aparat. Kada se radi sa okrivljenicima koji su svjesni greške koje su učinili, tada postoji i ovakav pristup od strane DORH-a.

 

Što se tiče ovog opoziva koji vas muči, ništa strašno - vama je predložena uvjetna osuda sa tzv. dvostrukim uvjetom, dakle da u roku od (pretpostavljam) jedne godine ne počinite novo kazneno djelo i da u roku od 12 mjeseci vratite ovaj preostali dio duga oštećenome. Ukoliko prekršite neki od ova dva uvjeta, moguć je (a u nekim slučajevima i obvezatan) opoziv uvjetne osude, što bi pak značilo da će se izrečena kazna iz uvjetne osude izvršiti, dakle da biste išli u zatvor.

 

Nadam se da ste naučili lekciju i da više nećete činiti kaznena djela, tako da to ne bi smio biti problem, a ukoliko protekom ovih 12 mjeseci nećete uspjeti vratiti ostatak duga oštećenome, onda će vam najvjerojatnije biti produljen rok za vraćanje, iako vam savjetujem da ga doista i vratite odnosno vratite barem većinu.

 

I to bi bilo to, cijeli život je pred vama. Provedite ga u skladu sa spoznajom koju ste stekli iz ovog iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok čekam na kučnu adresu kazneni nalog zanima me jel kazna koju sam dobila ide od onog dana kada sam bila na razgovoru u DO ili od dana kada mi stigne kazneni nalog ,jel ako več znam da če biti rok vračanja 12mjesci ,dali če to kreniti s nekim određenim datumom ili kako to več ide !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nova sam ovdje i ne znam gdje bih se obratila, pa ću se obratiti ovdje.

Naime, moj poznanik NIJE dobio sudski poziv, što me čudi, zato što mu je na kućnu adresu stigla presuda s podacima u kojima glasi da je kriv i da u roku od 15 dana mora platiti određenu novčanu kaznu, a on uopće nije znao da se protiv njega vodi sudski postupak. Da li je to moguće? Mislim da bi on prvo trebao dobiti nekakvu obavijest ili sudski poziv na ročište, pa da se tek nakon njegova saslušanja može donesti odluka o tome da li je kriv ili ne. Jesam li u pravu ili nisam? Molim stručan odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kaznenom postupku, procesna pretpostavka dopustivosti podizanja optužnice jeste provedeno tzv. prvo ispitivanje okrivljenika kod DORH-a. Stoga, ako se radi o kaznenom postupku i posljedično kaznenom nalogu, ovakav scenarij teoretski je moguć u samo jednom slučaju - suđenje u odsutnosti. Što je pak kontradiktorno samoj činjenici da je uredno zaprimljen nalog.

 

U prekršajnom postupku, opisan scenarij je itekako moguć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani stiglo mi je iz DO -obavijest. Da je u upisnik kaznenih prijava upisano da je završeno istraživanje u kaznenom predmetu protiv mene ,te me obavještavaju da je mom predmetu rok 15 dana za donošenje državnoodvjetničke odluke.Molim malo za objašnjenje .s obzirom da sam na razgovoru s državnom odvjetnicom pri prvom ispitivanju ja razumjela da samo trebam još da mi dođe Kazneni nalog o kojem sam vam i pisala ,pa me ovo sada malo zbunjuje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa strašno. Procedura koja se mora ispoštovati, istraživanje je zaključeno, to se mora formalizirati (i vas obavijestiti), a u roku od 15 dana DO mora napisati optužnicu u kojoj će sudu predložiti izdavanje kaznenog naloga, ako se sud s time složi, na kućnu adresu će vam stići nalog, nemojte mu prigovarati i protekom roka za podnošenje prigovora, nalog postaje pravomoćan i počinje vam teći rok kušnje. Ako se sud kojim slučajem ne bi složio s prijedlogom za izdavanje kaznenog naloga (vrlo rijetko, ali moguće), na adresu će stići poziv na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani!!Obavijest sam dobila da je istražni postupak završen ,kako sam vam i napisala u predhodnom postu Zanima me da li prije nego što mi stigne kazneni nalog trebam dobiti od DO presudu, koju su oni na moj kazneni postupak trebali se očitovati u roku 15 dana i proslijediti nadležnom sudu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani! Evo upravo sad stigao kazneni nalog ,presuda je uvjetna kazna i rok vračanja je sudac dodijelio 6 mjeseci ,upravo kako sam i predpostavljala , e sad u presudi nigdje nije naznačeno na koji način vračati i na koji račun uplačivati ,pa vas molim što sada dalje slijeduje i s obzirom da je vremenski rok umanjen za 6 mjeseci od dogovora s DORH-om!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno je i ODO tražilo smanjenje roka za povrat. Gledajte, za vas je najbitnije u cijeloj priči da počinjete vraćati, malo-pomalo koliko možete. Dinamika povrata nije precizirana, jer je i nema. Možete, ako želite i ako ste u mogućnosti, vratiti sve odjednom, a možete i svaki mjesec uplaćivati proporcionalan obrok duga. I nakon isteka roka za povrat, ukoliko u kojem slučaju ne biste vratili sve, postoji mogućnost da se rok produlji, i tome će sigurno biti tako ukoliko počinjete vraćati odmah, kao što sam rekao, dio po dio, koliko vam mogućnosti dozvole. Broj računa zatražite od oštećenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas smo dobili broj računa ,nazvala sam DO i zamolila ih i odma su mi ga dali ,ja ču uredno mjesečno uplačivati ,i po svojim fin. mogučnostima več znam da če mi rok od 6 mjesci biti malo.Moje pitanje je jel mogu odmah kad izvršim prvu uplatu ,poslati molbu prema sucu koji je donio presudu da ih molim za produženje roka vračanja ili da pričekam !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija