Jump to content

sudužništvo supruga i ovrha banke


elena2

Preporučene objave

Moj budući suprug sudužnik je u kreditu svog prijatelja, koji ga uredno otplaćuje. U slučaju da njegov prijatelj prestane podmirivati ratu, njemu bi se skidala 1/3 sa plaće. Ako to nebi bilo moguće, da li moja imovina( nekretnine i pokretnine) kao supruge može biti predmetom ovrhe banke i treba li to regulirati predbračnim ugovorom ?

hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se uistinu volite, tada Vas buduci ne bi trebao praviti nikakove probleme oko imovine sa kojom ulazite u brak.

 

Naime, sada njegov prijatelj uistinu redovno otplacuje kredit. Medjutim, pogledajte si malo oko sebe sto se sve moze dogoditi, te se preko noci moze sve okrenuti naopako.

 

Slobodno pokazite Vasem buducem ovaj odgovor. Ako je razuman covjek koji Vas voli, shvatit ce jako dobro o cemu govorimo.

 

Govorimo o tome da postoji UVIJEK potencijalna opsanost da njegov prijatelj, koliko god da mu je dobar, drag i pravi prijatelj, moze doci u stiuaciju za koju se nikada, ama bas nikada ne bi nadao da se moze dogoditi.

 

Banke su nemilosrdne. U slucaju neplacanja kredita njegovog prijatelja (dovoljno je da zakasni 2-3 rate, ovisno o banci), Vas suprug ce biti taj koji ce morati nastaviti otplatu.

 

Imate tih primjera na ovom forumu kao u prici. Prosvrljajte malo i uvjerit cete se o tim (nesretnim) sudbinama.

 

Upravo zbog takove mogucnosti da banka sjedne na imovinu Vaseg buduceg supruga, mudro je Vas dio imovine ostaviti iskljucivo na Vama, a tu cinjenicu regulirati predbracnim Ugovorom.

 

Jednostavno, nigdje ne pise, kada budete vjencani, kada prijatelj Vaseg supruga sve otplati, kada se uvjerite i jedno i drugo da jeste jedno za drugo i da necete nikada doci u situaciju da postavljate druge vrste pitanja na ovom forumu, da nakon 10, 20 ... 100 godina jednostavno stavite sve na jednu hrpu, kao zajednicku imovinu.

 

Nazalost, iz mnogih zivotnih primjera je ocito vidljivo da ponekad jedan od supruznika izgubi svoj dio imovine sa kojom je usao u brak zbog necijih (tudjih) dugova.

 

Ono sto steknete u braku, zajednicko je, ali sve ono cime raspolazete prije braka, u ovakvim situacijama, mudro je zastiti. Ako vas Vas suprug (buduci) uistinu voli, ne vidim nikakovih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zapravo, imam još jedno pitanje.

Može li se moj budući suprug osigurati od ovakve ovrhe zbog tuđeg kredita

(u slučaju da do nje dođe) time da vlasništvo nad svojim nekretninama i pokretninama, recimo prepiše na ima nekog pouzdanog od svoje rodbine, recimo mamu ( vlasništvo nad stanom dijeli s mamom) ili na moje kao supruge ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo Vam moj zivotni primjer. Kada smo se supruga i ja vjencali, ona je kao miraz dobila gradiliste kojem je tada bila jedini vlasnik. Posto smo se voljeli (jednako kao isada nakon 22 godine zajednickog zivota), jedno drugome smo dali 1/2 svega sto imamo.

 

Upali smo u financijske probleme (dugovi cca milijun kuna), i zbog istih - nekretnina je prodana na javnoj drazbi, sudskim putem, upravo zbgo jednog takvog slucaja sa "tudjim" dugom... ali to je duga prica.

 

Ima jednog prijatelja koji je bio jamac vlasnici firme koja je dizala kredite koje nije mogla otplacivati. Sjeli su mu na imovinu i ostao je bez vozila vrijednog 30000 eura.

 

Ima primjera jos koliko hocete.

 

Postoji nekoliko mogucih rjesenja, ali nisu besplatna, sve to kosta. Javni biljeznici, ovjere, porezi, takse ... ali se mozda, ako je rizik jako velik, mozda se isplati.

 

Kada smo to sve prosli, dobili smo nekoliko savjeta, koje smo mogli izvrsiti, a nismo ih izvrsili na vrijeme.

 

Savjeti su bili slijedeci :

 

a) sve nekretnine darovnim ugovorom prebaciti na djecu (dobro, Vi zasada jos nemate djece, to otpada)

 

b) sa nekim pouzdanim iz obitelji (otac, majka, roditelji, braca, sestre) napraviti Ugovor o pozajmici dovoljno velik da nitko drugi (tko bi se upisao na hipoteku) ne bi dobio nista u slucaju prodaje nekretnine; postoji rizik da ovdje netko postane pohlepan, pa bi se to moglo obiti u glavu

 

c) da sami dignete hipotekarni kredit koji cete otplacivati, u tom slucaju je banka ta koja je prva upisana na hipoteci, ali onda i sami dolazite u rizik ako ne otplatite 2-3 rate za redom ili ako novac ne upotrijebite pametno (da ne kazem, upropastite)

 

d) da nekretnine prepisete onom bracnom partneru koji nema "putra" na glavi, dakle, da se sve prenese samo na jednog bracnog partnera (koji nigdje nema nikakove obaveze ni dugove) ... samo, gledajte, ja sam obiteljski covjek koji ima dvije kceri (to vec i papagaji znaju), volim svoju suprugu ... ali, kada pogledate sve teme na obiteljskom forumu ... svasta nadjete. I jedno i drugo se sada volite, zelim Vam da tako ostane cijelog zivota. Ali sto ako se jednog dana nesto dogodi, rastanete se ... sto ce onda biti sa imovinom koju je netko dao onom drugom ... a onda obicno vise bas i nema dogovaranja (nazalost, to sam vec ovdje procitao mnogo puta).

 

e) rizicni kompromis : ono sto Vas buduci suprug ima, neka ostane njegovo prije braka (i na njegovo ime), ono sto imate Vi, neka bude na Vasem imenu, uz rizik, ako dodje do toga, da suprug izgubi svoj dio ako ga prijatelj zariba.

 

Sto napraviti u Vasem slucaju ?

 

Sjednite oboje za stol, popricajte u miru, daleko od svih, kako odlucite, tako napravite.

 

Postoji jos jedna mogucnost koja je prilicno zgodna (ali nezgodna u slucaju rastave braka) : da jedno drugom dadete pravo dozivotnog uzivanja na imovini. U slucaju prodaje nekretnine, nitko je ne moze koristiti zbog navedenog dozivotnog prava uzivanja (ali isto tako, ako se rastanete, ...).

 

Moje misljenje je da je najbolje rjesenje sa rizicnim kompromisom. Ono sa cime Vi ulazite u brak, neka ostane na Vama. Pazite da i Vi negdje ne budete nekome jamac, ili da ne udjete u situaciju u kojoj ce Vam neko ovrhom ici na nakretninu.

 

Ono sa cime Vas suprug ulazi u brak, neka ostane (za sada) na njemu. Tako, u slucaju da nesto podje u ljubavi ili braku po krivom, nitko nece imati razloga za predbacivanja, optuzbe ...

 

... u medjuvremenu, svakako stavljajte barem dio novca sa strane, odreknite se od nekih stvari tako dugo dok prijatelj ne rijesi kredit (nadam se samo da nije na 50 godina). Tako cete imati rezervu koju ne smijete dirati u slucaju da Vam prijatelj zariba stvar a sami nemate novaca za otplatu istog kredita. Tako cete steci rezervu iz koje cete moci pokriti otplatu njegovog kredita, ako nesto podje po zlu. Rezerva bi Vam trebala biti dostatna za najmanje 12 rata njegovog kredita. Kada steknete tu rezervu, onda mozete daleko mirnije spavati i mirnije razmisljati. Necete se morati bojati (a sto ako Vas buduci ostane bez posla)... da ce netko sjesti na nekretninu (jer cete imati iz cega otplacivati kredit).

 

Nazalost, iz vlastitih iskustava sve sam ovo prosao (osim razvoda i posljedica) i sve ovo Vam pisem dobronamjerno.

 

Medjutim, o svemu se dogovorite sada, odlucite kako cete napraviti, kako odlucite, tako napravite. Mozda nije losa ideja, ako ste medjusobno u dobrim odnosima sa roditeljima (jednima i drugima) da im odmah iznesete cijelu situaciju te da podijele svoja misljenja s Vama.

 

Moja supruga i ja nismo bili iskreni prema roditeljima u pocetku braka. Da jesmo, danas ne bismo imali dugova. Ali, to je dugacka prica ...

 

Lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na ovako iscrpnom odgovoru. Razgovart ću sa svojim budućim o tome. Svaka čast na 22 godine braka. Stvarno Vam čestitam. Nadam se da ćemo i mi tako. Razgovarat ću sa svojim budućim o ovim opcijama- vjerojatno ćemo naći rješenje. Za sebe sam, sigurna da ga neću zaribati i iznevjeriti. Za ostalo ćemo vidjeti što nam život nosi.

Ako mi još što padne na pamet pisat ću Vam.

Još jednom monogo hvala !

T.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na čestitkama !

 

Možda postoje još neke opcije, ovdje ima dosta stručnijih ljudi na ovom forumu, pa nikad se na zna ... možda dobijete konstruktivniji i kvalitetniji savjet ... pa je možda mudro da opet svratite s vremena na vrijeme na ovu temu ... možda se nađe i pametnije rješenje.

 

A dotle, puno ljubavi, razumijevanja i sreće u budućem zajedničkom životu želi Vam

 

B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gaiusl navodi u svojoj poruci

"b) sa nekim pouzdanim iz obitelji (otac, majka, roditelji, braca, sestre) napraviti Ugovor o pozajmici dovoljno velik da nitko drugi (tko bi se upisao na hipoteku) ne bi dobio nista u slucaju prodaje nekretnine; postoji rizik da ovdje netko postane pohlepan, pa bi se to moglo obiti u glavu"

Moje pitanje?

Pretpostavljam da se ovaj ugovor treba ovjeriti barem kod javnog bilježnika. Da li i na sudu ide hipoteka na nekretninu? Pozdrav L.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... naime, to je bio savjet koji sam primio dobronamjerno od ... odvjetnika. Dakle, kada smo upali vec u gabulu, onda smo saznali STO SMO TREBALI UCINITI.

 

Jedno od tih rjesenja je bilo da se (jos dok je nekretnina "cista", nema drugih upisa niti hipoteka) sprijeci bilo koga drugog da dodje do te nekretnine na nacin da se napravi Ugovor o zajmu na iznos veci ili jednak stvarnoj vrijednosti nekretnine.

 

Takav Ugovor tada MORA BITI ovjeren kod javnog biljeznika, a javni biljeznik temeljem odredbi Ugovora o zajmu za garanciju povrata zajma stavlja PREDMETNU NEKRETNINU.

 

Takav Ugovor se prosljedjuje odvjetniku koji sluzbenim putem trazi zabiljezbu (putem suda) zaloznog prava, odnosno, hipoteku nad nekretninom, ili jos bolje, da nekretnina prelazi u FIDUCIJARNO VLASNISTVO davaoca zajma.

 

U tom slucaju se "duznik" nece zaliti niti na jedno Rjesenje suda, u zk ulozak se upisuje FIDUCIJARNO VLASNISTVO (najbolje rjesenje), te tako dugo dok "vjerovnik" ne pokrene parnicu radi povrata duga, stanje ostaje nepromijenjeno.

 

Problema su u osnovi 2 u cijeloj prici :

 

a) "vjerovnik" moze odjednom postati pohlepan i postati stvarni vjerovnik ...

 

b) sve to kosta, tarife rastu sa visinom duga i vrijednoscu nekretnine. Ne znam tocno tarife, ali npr. na visinu pozajmice do 6700 eura platit cete takse cca 1500 kn, do 15000 eura takse su vec oko 3000 kn... nemojte me drzati za rijec, ali dosta raste s visinom zajma ... tako da bi za vrijedniju nekretninu ispalo dosta skupo.

 

Odgovor : mora ici preko suda. U tom slucaju, niti jedan drugi potencijalni vjerovnik ne moze nista (jer je vec fiducijarno vlasnistvo upisano).

 

Lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako vam je to s muškim rodom : taman pomislite da ste našli pravog i da je konačno sve u redu i možete se mirno udati, kad shvatite da se on zaribao s tuđim kreditom i da vas baš i ne čeka mir i idila :)

Opcija čekanja do isplate mi nije prihvatljiva. Imate li kakav drugi savjet osim čekanja do starosti ili promjene dečka :) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija