Jump to content

stimulacija pod obračun osnovice plaće


kahi

Preporučene objave

U platnoj listi (obračun za 12 mj )sam uočila da pod osnovnicu plaće je navedena i stimulacija.ZAr stimulacija nije poseban odjeljak na platnoj listi.Tj ne ulazi u obračun osnovne plaće?Ovako to izgleda:

 

Redovni rad -----------------------------

naknada za blagdan --------------------

godišnji odmor-----------------------

Stimulacija _____________

To je pod odjeljak ukupno osnovica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam išao gledat svoju platnu listu sve je isto kao kod tebe samo kod tebe piše stimulacija, a kod mene bonus ,privat. firma pa ti pitaj za pravilnik.
Dečki dragi da mi razjasnimo neke stvari.

Plaća se temelji, prema Zakonu o radu :

1.Ugovoru o radu i to:

Obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu, odnosno pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu

Članak 15.

(1) Ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku, odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona, mora sadržavati podatke o:

1) strankama te njihovu prebivalištu, odnosno sjedištu

2) mjestu rada, a ako ne postoji stalno ili glavno mjesto rada, napomenu da se rad obavlja na različitim mjestima

3) nazivu posla, odnosno naravi ili vrsti rada, na koje se radnik zapošljava ili kratak popis ili opis poslova

4) danu početka rada

5) očekivanom trajanju ugovora, u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme

6) trajanju plaćenoga godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo, a u slučaju kada se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja trajanja toga odmora

7) otkaznim rokovima kojih se mora pridržavati radnik, odnosno poslodavac, a u slučaju kada se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja otkaznih rokova

8) osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo

 

9) trajanju redovitog radnog dana ili tjedna.

(2) Umjesto podataka iz stavka 1. točaka 6., 7., 8. i 9. ovoga članka, može se u ugovoru, odnosno potvrdi o sklopljenom ugovoru o radu, uputiti na odgovarajući zakon, drugi propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu koji uređuje ta pitanja.

Nadalje:

Obveza donošenja pravilnika o radu

Članak 26.

(1) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je donijeti i objaviti pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

 

(2) Posebni pravilnici o radu mogu se donijeti i za pojedina poduzeća i dijelove poduzeća poslodavca, odnosno pojedine skupine radnika.

I još dalje:

Isprave o plaći, naknadi plaće i otpremnini

Članak 93.

(1) Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

A što se tiće ne davanja na uvid pravilnika o rad vrijedi ovo:

Dužnost poštivanja propisa u vezi s radnim odnosom

Članak 8.

 

(3) Propisi o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu, kolektivni ugovor i pravilnik o radu moraju se na prikladan način učiniti dostupnima radnicima.

Prema ovome sve bi trebalo biti jasno. Osnovca mora biti određena ugovorom. Stimulaivni dio (bonusi) i td. Pravilnikom o radu koji vam MORA biti dostupan!

A ako Vas je strah pitati za pravilnik ne vidim kako bi Vam itko mogao pomoći,osim da

računate s tim da Vaši posldaci baš i ne vole Inspektorat za radne odnose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dečec stvarno si ga nadrobio i bilo bi poželjno da je tako , ali nažalost ništa od toga nažalost . Pravilnik nisam vidio zadnjih 15 god. samo nešto iz pravilnika , a to da moram radit da imam pravo na plaću i godišnji odmor , a ajde se ti pobuni da nakon 10 ili 11 sati ne moraš radit jer tako je po pravilniku odma ti nešto nađu pa po pravilniku ostaješ bez posla.Ne tražiti prailnike u današnje vrijeme u HR nikako moj vam je savjet ja za 4 mj. u penziju ali neče vam biti lako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim u čemu je problem. Stimulacija Vam je označena kao poseban odjeljak, dakle izdvojena je u odnosu na redovan rad. Stimulacija je dio plaće na koju se također plaćaju doprinosi, porez i prirez pa Vam je možda to stavljeno kako ste opisali jer je sve to osnovica za izračun doprinosa, poreza i prireza.

Naravno, ništa se konkretno ne može govoriti prije nego se izvrši uvid u pravilnik o radu u kojem je objašnjen način obračuna plaće. Moguće da Vam se plaća sastoji od osnovne plaće radnog mjesta i stimulacije koja se isplaćuje ovisno o ostvarenom učinku za svaki mjesec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Eh, danas kada ljudi i ne primaju plaću, a kamoli dodatke (stimulaciju) Vas još mući kako je do toga došlo. Da mi je znati kakav bi tekst bio da se dogodio "malus"?

 

Dakle, stimulacija vam je, ipak, 1.) prikazana kao posebna stavka,te su na nju trebali biti 2.) svi doprinosi i porezi, a na kojem će mjestu biti je manje važno i ovisi od tvrtke do tvrtke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

ako sam dobro razumjela, ispravite me ako nisam, Vas zanima zašto stimulacija ulazi u osnovicu plaće? Zato jer to dopušta Zakon o radu i jer se poslodavcima dozvoljava da, umjesto na jedinstven način za sve zaposlene u RH, svatko plaću obračunava kako mu drago. Na mojoj platnoj listi također postoji stavka plaća za redovan rad koja za 180 sati mjesečno iznosi oko 1400 kn i još je isto toliko prikazano za stimulaciju. Zbrojeno to iznosi malo više od 2800 kn bruto tj oko 2400 kn neto što je jednako hrvatskom minimalcu. Poslodavac ne krši zakon i to je državi dovoljno.

Zakon o radu također dopušta da osnovica za obračun bude manja on propisanog minimalca, a o tome odlučuje poslodavac. Na taj način omogućenen su manipulacije. Npr. kod nas se stimulacija umanjuje ako ideš na redovan godišnji i zbog toga i smanje plaću. Nisam još tražila objašnjenje da li je to po zakonu, ali me uopće strah koji ću odgovor dobiti od ministarstva. Ovako 1400 kn / 160 sati = 8,75 kn moja satnica za redovan rad.

Pitanje za sve: kako promijeniti zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija