Jump to content
audrey3

neplaćeni dopust i prekid radnog odnosa

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Malo sam prelistala slične teme, no nisam našla konkretan odgovor pa molim pomoć.

 

Djelatnik je bio u stalnom radnom odnosu, tražio neplaćeni dopust, poslodavac je odobrio. Odjavljen je s mirovinskog i zdravstvenog. Na stranicama za odjavu hzmo traži razlog, upisali smo mirovanje radnog odnosa, jer je tako po Zakonu o radu.

Taj dio je jasan.

No, nakon isteka neplaćenog, radnik je odlučio da se neće vraćati, napravio bi se sporazumni raskid ugovora o radu. I tu se nitko ne protivi. Ono što nas muči je kad prestaje radni odnos? Naime, na mirovinskom smo morali napraviti promjenu njegove odjave i promijeniti razlog prestanka osiguranja iz "mirovanje" u "sporazumni" (ili nešto drugo), a datum odjave ostaje isti. Gospođa na mirovinskom kaže da tako treba i da je ionako tada prekid radnog odnosa, ali meni je čudno da tada prestaje radni odnos budući da je on samo bio u mirovanju.

 

Nadam se da ste shvatili moju nedoumicu i da imate rješenje :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ja bi kao datum prestanka radnog odnosa stavila onaj datum koji je naveden u odluci o sporazumnom raskidu.

Ne bih se složila sa gospođom s mirovinskog,

 

Stoji, ali na miroviskom treba nešto promijeniti, ne može ostati odjavljen uz mirovanje radnog odnosa, jer sad mora biti odjavljen uz raskid ugovora, a ne može se dvaput odjaviti, jednom zbog mirovanja, a drugi put zbog raskida ugovora. Tako da zapravo ne znam kako sročiti taj sporazum, a da sve bude ispravno. Jer ionako je koristio neplaćeni dopust pa nema nekih prava iz radnog odnosa, tu je sve čisto, ali...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A dopušta li ti promjenu u "razlog prestanka svojstva osiguranika" u sporazumni otkaz i promjenu datuma prestanka svojstva osiguranika?

 

Ako ti ne dopušta promjenu datuma, onda stavi samo ovu izmjenu u razlogu prestanka, iako bi po meni trebao biti potreban i datum.

Ja bi se još javila i na HZMO. [h=3]info telefoni[/h]+385 1 45 95 011

+385 1 45 95 022

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zvala sam tamo, tako su mi rekli kako sam navela u prvom postu.

Promijenila bih ja datum, ali on je bio odjavljen zbog neplaćenog 6 mjeseci, ako sad promijenim datum na jučer, to znači da poslodavac mora platiti 6 mjeseci doprinosa, a zašto? Nema smisla.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

iako je stari post iz mirovinskog su vam dobro rekli..ako je došlo do naknadnog sporazuma u kojem je regulitano da se radnik neće vratiti kod tog poslodavca, tada ide odjava s prvom odlukom o neplaćenom dopustu iz logično razloga jer se radnik nije vratio na rad a što je i potvrđeno sporazumom...kada bi odjava išla s datumom iz sporazuma, ispalo bi da je radnik cijelo vrijeme radio te bi poslopresavac bio u obvezi nadokanaditi uplatu doprinosa itd... ovdje je sporazum samo kao činjenica da prestaje radni odnos, dok je odjava  s datumom kada ste ga prvi puta stavili na mirovanje,,jer od tada više ne radi, neovisno o činjenici što se imao ili ima do isteka vratiti na posao... lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×