Jump to content

neplaćeni dopust i prekid radnog odnosa


audrey3

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Malo sam prelistala slične teme, no nisam našla konkretan odgovor pa molim pomoć.

 

Djelatnik je bio u stalnom radnom odnosu, tražio neplaćeni dopust, poslodavac je odobrio. Odjavljen je s mirovinskog i zdravstvenog. Na stranicama za odjavu hzmo traži razlog, upisali smo mirovanje radnog odnosa, jer je tako po Zakonu o radu.

Taj dio je jasan.

No, nakon isteka neplaćenog, radnik je odlučio da se neće vraćati, napravio bi se sporazumni raskid ugovora o radu. I tu se nitko ne protivi. Ono što nas muči je kad prestaje radni odnos? Naime, na mirovinskom smo morali napraviti promjenu njegove odjave i promijeniti razlog prestanka osiguranja iz "mirovanje" u "sporazumni" (ili nešto drugo), a datum odjave ostaje isti. Gospođa na mirovinskom kaže da tako treba i da je ionako tada prekid radnog odnosa, ali meni je čudno da tada prestaje radni odnos budući da je on samo bio u mirovanju.

 

Nadam se da ste shvatili moju nedoumicu i da imate rješenje :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bi kao datum prestanka radnog odnosa stavila onaj datum koji je naveden u odluci o sporazumnom raskidu.

Ne bih se složila sa gospođom s mirovinskog,

 

Stoji, ali na miroviskom treba nešto promijeniti, ne može ostati odjavljen uz mirovanje radnog odnosa, jer sad mora biti odjavljen uz raskid ugovora, a ne može se dvaput odjaviti, jednom zbog mirovanja, a drugi put zbog raskida ugovora. Tako da zapravo ne znam kako sročiti taj sporazum, a da sve bude ispravno. Jer ionako je koristio neplaćeni dopust pa nema nekih prava iz radnog odnosa, tu je sve čisto, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A dopušta li ti promjenu u "razlog prestanka svojstva osiguranika" u sporazumni otkaz i promjenu datuma prestanka svojstva osiguranika?

 

Ako ti ne dopušta promjenu datuma, onda stavi samo ovu izmjenu u razlogu prestanka, iako bi po meni trebao biti potreban i datum.

Ja bi se još javila i na HZMO. [h=3]info telefoni[/h]+385 1 45 95 011

+385 1 45 95 022

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 3 godina kasnije...

iako je stari post iz mirovinskog su vam dobro rekli..ako je došlo do naknadnog sporazuma u kojem je regulitano da se radnik neće vratiti kod tog poslodavca, tada ide odjava s prvom odlukom o neplaćenom dopustu iz logično razloga jer se radnik nije vratio na rad a što je i potvrđeno sporazumom...kada bi odjava išla s datumom iz sporazuma, ispalo bi da je radnik cijelo vrijeme radio te bi poslopresavac bio u obvezi nadokanaditi uplatu doprinosa itd... ovdje je sporazum samo kao činjenica da prestaje radni odnos, dok je odjava  s datumom kada ste ga prvi puta stavili na mirovanje,,jer od tada više ne radi, neovisno o činjenici što se imao ili ima do isteka vratiti na posao... lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija