Jump to content

Krađa i utaja osobne odjeće s strane dečkove stanodavke


Iustitia est deduceretur

Preporučene objave

Molila bih za savjet obzirom da u pretraživanju foruma nisam nasla slicnu temu.

Naime sada već bivši dečko bio je u podstanarskom stanu, vremenom smo željeli skupa živjeti ali kako meni ta gazdarica nije kako bi se reklo sjela ja sam naglo odustajem od toga, većina zimske garderoge je već u njenom stanu, u međuvremenu između njih dvoje izbija gadna svađa što je rezultiralo i prijavama na policiju i cijela situacija se još rješava. Ja u cijeloj priči ostajem bez stvari, kazneno ju prijavim na državno odvjetništvo koje odbija povrat mojih stvari gdje i ta luda baba navodi da ih je spremila ali da čeka sudski rasplet s bivšim dečkom jer tu svatko svakog optužuje tko je kome šta dužan ili nije, ugovora nema, i bilo je tu zaista svega. U predmetnom stanu nisam nikad živjela i smatram da je došlo do propusta državnog odvjetništva i nemam zaista vremena ni živaca natezat se oko svoje garderobe koja u globalu nije zanemarive vrijednosti. E sada Vas molim za savjet, šta da radim? Jer strpljenje mi je pri kraju, institucije ne rade svoj posao, ja sam potpuno nemoćna. Odvjetnik savjetuje da se digne privatna tužba, ali ona bome i košta....molim savjet.

Napominjem da je kasnije isplivalo da je ona najmodavac iz noćne more, dužna bogu i vragu,i pored svega i kleptomanka, na uvjetnoj je bila ili je jos uvijek radi 9 biljaka trave,žena ima 60+ godina...za rubriku vjerovali ili ne

uređeno: od Spitfire
Obrisano nepotrebno
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate imati na umu kako se kazneno djelo utaje progoni po privatnoj tužbi (iznimka je ukoliko je vrijednost utajene stvari preko 60.000,00 kn), a to vjerujem ipak nije vaš slučaj, osim ukoliko imate neku "high-end" dizajnersku odjeću. Stoga, ne vidim u ovom slučaju pogrešku na strani DORH-a.

 

Imate opciju podnijeti privatnu tužbu i njome inicirati kazneni progon. Ili pak inicirati vlasničku tužbu radi predaje u posjed odjeće. Istina jeste da to sve košta, ali alternativa vam je da čekate ili nađete zajednički jezik sa dotičnom gospođom, što prema sadržaju vašeg upisa ne izgleda vjerojatno.

 

Razumijem situaciju u kojoj se nalazite, ali isto tako morate ostati smirena i ne raditi gluposti (radi čega vam je i editirana objava), jer ćete si time samo nakopati dodatnih problema na leđa. Ukoliko vi ne možete sa dotičnom osobom na granu, neka to pokuša u vaše ime učiniti bivši dečko ili neki član obitelji, da dođete do svojih stvari, jer na kraju krajeva, što će toj osobi vaša odjeća? Nit joj paše niti ima isti stil (pretpostavljam), tako da ona od te odjeće koristi nema. A spor koji ima sa vašim bivšim dečom neka rješava na drugi način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznena prijava je vrlo opsirna, na 4 stranice, mislim na njihov odgovor, a sve se svodi na bivseg obzirom da je i on predao kaznenu prijavu i 2 prijave su stavljene u isti kos kako se meni cini. Uglavnom odbacuje se kaznena prijavala protiv osumljicene temeljem izvida policijske gdje ta zena nije ostvarila obiljezja prijavljenih kaznenih djela kao niti nekog drugog kaznenog djela gdje se progoni po sluzbenoj duznosti.Prijavljena je s moje strane za kradu i utaju, jer to je termin koji se koristi tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koji su mu povjereni.I dalje se prepucavaju na papiru u pogledu mog bivseg.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krađa svakako nije, jer su navedene stvari njoj bile dostupne, dakle nema faktičkog oduzimanja istih kao obilježja krađe. Krađa bi bila da vam ih je uzela iz vaše kuće/stana (iz vaše detencije), a ovdje je odjeća bila u njenoj detenciji budući se nalazi u njenom stanu.

 

Rješenje o odbačaju je očekivano, a imate mogućnost preuzeti progon, iako bih rađe sugerirao vlasničku tužbu (jer tu su stvari puno čišće).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, vi ste vlasnica navedenih stvari (odjeće), koje se nalaze u posjedu dotične gospođe, koja to ni ne negira.

 

Na vaše opetovane zahtjeve, ona odjeću ne želi vratiti (tu bi radi dokazivanja ovih navoda, dobro bilo imati dostavnicu pisma kojeg ste poštom preporučeno poslali njoj i kojim zahtijevate povrat odjeće), temeljem čega nemate drugog izbora doli sudskim putem potraživati predaju u posjed odjeće budući dotična osoba nema nikakvog pravnog temelja za posjedovanjem tih stvari. Prava retencije ovdje nema, jer vi niste bila u obvezno-pravno odnosu s njome, već je to bio vaš bivši dečko, pa ako i postoji kakvo dospjelo potraživanje s njene strane, ono postoji isključivo prema dečku, ne i prema vama.

 

Glede troškova, ovdje je vrlo teško precizirati o kakvim bi se troškovima radilo, iako sam stava da bi sam postupak relativno lako prošao sa odlukom u vašu korist, a precizan trošak zavisi o vrijednosti predmeta spora, koja pak određuje visinu odvjetničke tarife koja se primjenjuje na radnje u postupku.

 

Recimo da vam je vrijednost odjeće 5.000,00 kn (ovo je moja procjena primjera radi, sama najbolje okvirno znadete točnu cijenu) - na tu cifru svaka radnja u postupku koju bi odvjetnik poduzeo (tužba, zastupanje na ročištu i druge radnje) koštala bi vas 500,00 kn + PDV (pod uvjetom da odvjetnik jeste u sustavu PDV-a).

 

Uzmimo za primjer da bi postupak prošao u 2-3 ročišta (a prema vašim podacima ovdje, tako bi i trebalo biti), trošak bi bio cca 2-3.000,00 kn + PDV (ako odvjetnik jeste u sustavu PDV-a) + pristojba od 2 X 200,00 kn. Međutim, tu treba naglasiti da, ukoliko u sporu uspijete - protivna strana biti će vam dužna naknaditi nužne troškove koje ste imala u postupku.

 

Glede toga koliko bi vremena postupak trajao - to je definitivno nemoguće za predvidjeti, jer prvostupanjski postupak bi trebao još relativno brzo proći, ali problem je onda u drugostupanjskom postupku (u slučaju žalbe) i njegovu ishodu, tako da se to definitivno ne može decidirano odrediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija