Jump to content

Lažno svjedočenje na sudu


marijamatas

Preporučene objave

Poštovani, molim vas da mi pojasnite koja je moguća protumjera ukoliko tuženik podnese protutužbu koju ja pobijem na sudu igrom slučaja što imam materijalne dokaze, a istom me degradira kao osobu, iznošenjem lažnih činjenica? Da li je to kazneno djelo klevete, uvrede?Osim toga, na slijedeće ročište će dovesti svjedoka koji će lažno svjedočiti da mi je dao novac u iznosu od 2500 eura! Koliko je ovakvo svjedočenje pravno snažno i budući je to laž, da li u tijeku rasprave, ovog postupka mogu nešto poduzeti, ako ne...koja je sankcija i na koji način mogu to dokazati?? Da li je to državno odvjetništvo i poligraf??? Osim toga, sin mu je inspektor u policiji u gradu, pa da li ako to mogu tražiti mogu tražiti izuzeće poligrafa u tom mjestu, već u Zagrebu?Kolike su kazne , i da li postoji mogućnost traženja odštete za ovakvo lažno svjedočenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, mnogo pitanja.

 

Poligraf u našem sustavu nema dokaznu vrijednost, dakle irelevantan je.

 

Davanje lažnog iskaza je kazneno djelo, na što će i sudac upozoriti svjedoka prije njegova saslušanja u postupku. Ako dade lažni iskaz, možete protiv njega podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom DORH-u zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza.

 

Ulaganje protutužbe, samo po sebi, ne predstavlja verbalni delikt, ali ako bi se u istoj protutužbi spominjale difamirajuće činjenice po vas, mogle bi u obzir doći uvreda, teško sramoćenje ili kleveta. Sve zavisi o sadržaju iznesenih riječi odnosno činjenica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija