Jump to content

Upit za dobivanje Hrvatskog drzavljanstva ??


merso

Preporučene objave

Pozdrav

 

Malo sam pretrazio ovaj forum ali nisam pronasao odgovor za ovo sto sam trazio pa sam odlucio da objavim u vidu tread -a.naime supruga je iz mjesanog braka Bosanske katolkinje tj.pripadnice Hrvatskog naroda i Bosanca.e sada dali ona ima ikakvo pravo za Hrvatskim drzavljanstvom?majka joj je rodjena u Bosni,zivjela i umrla kao pripadnica svog naroda,sahranjena prema katolickim obicajima na katolickom groblju.postoji umrlica u crkvi, licna karta je nisam siguran "Herceg Bosna" (Hrvatski predznak) sto znaci da se cijeli zivot izjasnjavala kao Hrvat-ica.e sada negdje sam procita da ostvaruje pravo a negdje ne,da joj treba Hr pasos a nemamo ga.pa opet da moze ukoliko se majka izjasnjavala kao Hrvat-ica za vrijeme svog zivota,pa smo sada u nedoumici.nadam se da ce mi neko uspijeti barem malo poblize objasniti sve ovo ;-) .

 

Sve najbolje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne može imat RH putovnicu ako nema državljanstvo.Iz kakavog je braka nije bitno,bitno je da ona ima dokaze da se deklarila kao pripadnoh hrvatskog naroda tj.Hrvatica i da za to ima određenu dokumentaciju a o tome je već dosta napisano al se može i ponovit.

 

"pripadnici hrvatskog naroda trebaju dostaviti isprave kojima dokazuju osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu - ovjerena preslika radne knjižice, vojne knjižice, svjedodžbe, indeksa, izvatka iz matice rođenih, vjenčanih i dr., ili izvornike istih, ukoliko je u njima upisan podatak o nacionalnosti. Pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se i dostavljanjem dokaza o zaštiti prava i pomicanju interesa hrvatskog naroda i dokaza o aktivnom sudjelovanju u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Ukoliko se stranke pozivaju na pripadnost hratskom narodu njihovih roditelja, uz zahtjev dostavljaju dokaze kojim potvrđuju nacionalno deklariranje roditelja. U zahtjevima za stjecanje hrvatskog državljanstva podnesenim do 1. siječnja 2012. godine, tj. do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN 130/11), pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku."

http://www.policija.hr/main.aspx?id=39

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pod narodnošću oca supruge "Bosanac" hoćete reći da nije pripadnik hrv.naroda, da nije katolik već neke druge vjere npr.Srbin? Ukoliko je tako, supruga mora imati isključivo svoje osobne dokumente o deklariranju (može ih imati samo ukoliko je rođena do sedamdesetih godina,nikako poslije..jer se kasnije nije nigdje (uglavnom) tražilo deklariranje djece...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija