Jump to content

Odbijena legalizacija objekta


dpotocnik

Preporučene objave

Molila bih pravni savjet u vezi odbijenog zahtjeva za legalizaciju kuće. Ne postoji mogućnost žalbe i rješenjem se traži u roku od 60 dana uklanjanje dijela građevine koji ne postoji na kartografskim snimkama iz 2011., te tek potom postoji mogućnost ponovnog podnošenja zahtjeva za dio zgrade koji će ostati nakon rušenja. Riječ je o objektu s temeljima od 40 m2, čija je donja etaža izgrađena 1964., a od nadležne općine postoji rješenje iz 1990. o postojanju objekta. 2012. je izgrađena još jedna etaža, te s bočne strane krov za podrum veličine 5x1,5m2. Susjedima koji su u sličnoj situaciji, a čiji je objekt u potpunosti izgrađen 2000.-ih odobrena je legalizacija, uz plaćanje kazne za dio koji je sagrađen nakon 2011. Postoji li način da izbjegnemo rušenje naknadno izgrađenog dijela i da platimo kaznu za taj dio, a da objekt ipak bude legaliziran? Sporno je i to što se u rješenju navodi da objekt cjelokupno izgleda kao novogradnja jer se s vanjske strane vidi novi materijal, odnosno strah nas je da čak i ako srušimo najnovije izgrađeni dio da će i nakon toga tvrditi da je riječ o novogradnji jer je vanjski materijal novi (a novi je jer smo morali ojačati donje zidove kako bismo mogli dignuti gornju etažu), te da će i za taj dio odbiti legalizaciju, odnosno u potpunosti tražiti rušenje objekta. Objekt se nalazi na području Velike Gorice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je izgrađeno nakon 2011.g. ne može se legalizirati po Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12, 143/13, 65/17). Snimke iz 2011.g koje su mjerodavne mogu se vidjeti na www.geoportal.dgu.hr 
Ono što nije na snimkama ne može se legalizirati.

Ali, uz malo pregovaranja i dobre volje upravnog odjela za prostorno uređenje, možda je moguće ishoditi građevinsku dozvolu po redovnom postupku u skladu sa Zakonom o gradnji, bez uklanjanja koje se traži rješenjem. Da li je moguće ishoditi građevinsku dozvolu ovisi najviše o usklađenosti sa prostornim planom, što kod legalizacije nije uvjet.

uređeno: od Rozman
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija