Jump to content

Rekonstrukcija/nadogradnja objekta


lumio84

Preporučene objave

Postovanje, prvi put pišem ovdje i nadam se da mi netko moze dati savjet. Radi se o sljedecem:

Vlasnik sam kuce koja ima prizemlje i kat sa ravnom plocom. Zelim nadograditi jos jedan kat. Kuca je legalizirana i dio nje izgraden je jos daleke 1940. Kao takva udaljenost od međe susjedne neizgradene parcele je nekih 1.60m i kuca ima otvore i prozore prema toj susjednoj parceli. Da li tako mala udaljenost mi moze biti zapreka u izgradnji kata i otvaranju prozora na istu stranu? Znam da ima pravilo 3metra za otvaranje prozora prema susjedu, ali ovo je ipak postojeca kuca koja vec ima otvore u istom smjeru. Hvala svakome tko m moze pomoci i dati neki savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, lumio84 je napisao:

Kuca je legalizirana i dio nje izgraden je jos daleke 1940. Kao takva udaljenost od međe susjedne neizgradene parcele je nekih 1.60m i kuca ima otvore i prozore prema toj susjednoj parceli.

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama je suspendirao prostorni plan, tako da je ste mogli legalizirati zgradu koja ima otvore najvjerovatnije suprotno prostornom planu. U većini PP stoji da se na udaljenosti manjoj od 3,0 m od međe susjedne građevne čestice (izuzev od građevnih čestica javnih prometnih i zelenih površina) se: - ne smiju izvesti otvori, terase, balkoni. 

 

Prije 25 minuta, lumio84 je napisao:

Da li tako mala udaljenost mi moze biti zapreka u izgradnji kata i otvaranju prozora na istu stranu?

Odgovor na Vaše pitanje leži u provedbenim odredbama prostornog plana. Isti vjerovatno možete vidjeti na web stranicama jls (ako ga ima) ili još bolje možete angažirati projektante koji bolje i stručnije poznaju i iščitavaju prostorne planove na osnovu kojih projektiraju te Vam mogu dati  točnu informaciju.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gotovo sam siguran da prostorni plan mog mjesta ne dozvoljava otvore na manje od 3 metra kao u vecini slucajeva u RH, ali ovo je ipak postojeca kuca koja ima otvore na prizemlju i prvom katu prema toj parceli na udaljenosti 1.60, to me buni, da li moze imati i najgornji kat kojeg bi nadogradio na isti nacin prozore i otvore prema toj parceli, da li postoje neke urbanisticke iznimke koje ne pisu u planovima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, lumio84 je napisao:

ali ovo je ipak postojeca kuca koja ima otvore na prizemlju i prvom katu prema toj parceli na udaljenosti 1.60, to me buni,

To vam je omogućio Zpniz i kuća kao takva sada jest legalna.

Da li možete dići kat, kao što rekoh stoji u pp, prozore vjerovatno zaboravite. 

Prije 9 minuta, lumio84 je napisao:

da li postoje neke urbanisticke iznimke koje ne pisu u planovima?

Ne, osnova za projektiranje jest prostorni plan, ukoliko ima iznimaka one će biti i propisane u pp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija