Jump to content
90Marko23

Rastava braka i nenamjenski kredit

Preporučene objave

Poštovanje. Za vrijeme braka moje buduće supruge sa svojim bivšim mužem, muž je 2010. podigao nenamjenski kredit kojemu je moja buduća supruga bila sudužnik. Kredit se normalno plaćao, no krajem 2014. je došlo do razvoda. Bivši muž ne želi plaćati alimentaciju u cijelosti jer po njegovim riječima moja supruga je dužna plaćati pola rate tog kredita na što smo se složili zbog njegovih prijetnji tužbom. Nedavno smo saznali da je početkom 2014. bivši suprug kada su još bili u braku podigao nenamjenski kredit većeg iznosa kako bi zatvorio kredit podignut 2010. bez ikakvog znanja tadašnje supruge. Dotična nije nit znala, nit išta potpisala u vezi tog kredita. Naravno, čim smo saznali za taj kredit upitali smo ga zbog čega je podizao taj kredit koji je iznosio cca 100000kn više od tadašnjeg ostatka kredita iz 2010., njegov odgovor je kao što sam naveo, da zatvori taj prvi kredit te da imaju od čega živjet i plaćati račune jer njegova bivša supruga nije bila u radnom odnosu dugo vremena za vrijeme trajanja braka. Dotični gospodin je već desetak godina zaposlen i ima solidna primanja, ali to nisu bili jedini prihodi u njihovom braku. Naime, s obzirom da je otac moje buduće supruge radio u inozemstvu i imao jako dobro plaćen posao, on je mjesečnim iznosima od par tisuća kuna(kako koji mjesec) pripomagao svojoj kćeri odnosno njima. Nisam naveo da su živjeli u njenoj kući na vlastitom katu te da su im i režije bile pokrivene. Čovjek bi pomislio, zbilja lagodan život. Da bi stvar bila još smješnija, taj sporni kredit je podignut u veljači 2014., a skupa su živjeli do kolovoza 2014.

Da skratim, gospodin i dalje odbija plaćati punu alimentaciju te se prijeti tužbom u kojoj će tražiti od bivše supruge pola iznosa mjesečne rate kredita iz 2014. te pola iznosa kredita iz 2010.(onaj koji je prebio sa do nedavno tajanstvenim kreditom iz 2014.).

Moje mišljenje je da zbog svega navedenoga u tekstu, ni lud čovjek na njegovom mjestu se ne bi trebao upuštati u tužbe, jer je to sve njegovo pretpostavljam muljanje od samog podizanja kredita pa do izjava. Da ponovim, moja buduća supruga je tek prije par dana saznala za taj nenamjenski kredit njegovom greškom, jer se sve to pokrenulo zbog toga što smo pitali za kredit iz 2010. jer smo upućeni u to da je on trebao u lipnju ove godine biti otplaćen što znači da bi u skladu s dogovorom trebao plaćati punu alimentaciju pa je gospodin poslao mjesečne anuitete i iznos kredita iz 2014. za koji nismo ni znali do neki dan. I on se prijeti tužbom.

Po vama, da li njegova tužba ima kakvog temelja odnosno da li postoji mogućnost da u slučaju suda on dobije?

Oprostite na dugom postu, potražiti ću i savjet pravnika, no nadam se da ću i ovdje doći do nekih odgovora.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, da li postoji pravomoćna sudska odluka o plaćanju uzdržavanja za dotičnog (oca djeteta)..?

Ako postoji, on ju je dužan poštivati i redovno uplaćivati, jer je to pravo djeteta utvrđenom pravomoćnom sudskom odlukom, ne može se "prebijati" na neki kredit koji predstavlja bračnu stečevinu i utvrđuje se u postupku utvrđivanja i podjele bračne stečevine (to je sasvim drugi postupak sa kojim dijete i njegova prava nemaju veze), za iste ne postoji zastara, jer se u tom postupku utvrđuju i prava i obveze (po kreditu - konkretno) stečene za vrijema trajanja bračne zajednice, dakle to su dužnosti i prava supružnika, tj. bračnih drugova koji se utvrđuju u rečenom postupku i nikako se ne mogu poistovijetiti (prebijati) sa pravima djeteta utvrđenim pravomoćnom sudskom odlukom o plaćanju njegovog uzdržavanja....

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tako je, pravomoćna sudska odluka o plaćanju uzdržavanja postoji. 

Da li predlažete da se pokrene postupak utvrđivanja bračne stečevine zbog tog kredita podignutog bez znanja bivše supruge? Po meni, dotični nema pravo na ništa iz tog razloga, a i zato što ni jedna kuna nije utrošena u gradnju odnosno ulaganje u stambeni prostor, ispravite me ako griješim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine (utvrđivanja prava i obveza proistekle kao bračna stečevina iz bračne zajednice) se pokreće u "globalu", za sve što je stečeno u bračnoj zajednici, ne samo segmentirano (za podignuti navedeni kredit), dakle Vi možete pokrenuti postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine za sve što je stečeno za vrijeme trajanja bračne zajednice, među inim i taj kredit, u kojem postupku će se utvrđivati sve što se steklo, navodim, i prava i obveze, za vrijeme trajanja bračne zajednice, te će sud donijeti konačnu odluku razmatranjem svih relevantnih dokaza i utvrđivanjem činjeničnog stanja u postupku....

Što se tiče uzdržavanja dijeteta, ono je doneseno pravomoćnom sudskom odlukom koju moraju poštivati svi dok je ona na snazi, to je pravo djeteta i nema veze sa naprijed rečenim sudskim postupkom utvrđivanja i podjele bračne stečevine, kao što sam naveo u svom prethodnom postu..

Ako postoji prijepor radi tog kredita, mišljenja sam da bi bilo najbolje pokrenuti postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine, te će sud, u tom postupku, razmotriti sve, kako taj kredit, tako i sve ostalo proisteklo za vrijeme trajanja bračne zajednice i donijeti konačnu odluku...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×