Jump to content

Utaja mobitela


Soliitho

Preporučene objave

U kafiću sam zaboravio mobitel na stolu. Vratio sam se za deset minuta. U međuvremenu jedna je osoba primijetila mobitel, odglumila konobarici da je njegov, uzela ga i otišla. Vrijednost mobitela je 1500 kn.

Policiji sam prijavio otuđenje i tamo su mi objasnili da se ne radi o krađi, već o utaji, s tim da vrijednost utajene stvari nije velika. Za to kazneno djelo oni ne postupaju po službenoj dužnosti. Nisam mogao dobiti niti neki zapisnik o prijavi kaznenog djela. Policajac me uputio da od mobilnih operatera zatražim podatak iz njihovog sustava o tome koji je broj sada u mom uređaju. U tu svrhu napisao sam molbe operaterima i dao sam im podatak o dva IMEI broja mog uređaja (dual SIM).

Tri mobilna operatera odbila su mi dati tu informaciju iz različitih razloga. Jedan kaže da nema tu informaciju, drugi da mi to ne može dati jer su to podatci korisnika, a treći da te podatke službeno treba zatražiti policija.

Postoji li neki način da sam ili preko policije dođem bar do tog podatka koji je broj u mom telefonu? Razumijem da je za ovakvo kazneno djelo previše očekivati da se pokrene neka opsežna istraga i uključi OTC, ali mogu li bar dobiti neki dokument koji bi me ovlastio za zahtjev prema mobilnom operateru?

Manje bitno, ali zanima me gdje piše koja su kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti? Čini se da bi tu informaciju trebalo biti lako naći, ali nisam uspio :neznam:iako je čak svatko dužan prijaviti takvo djelo (ZKP čl. 204). 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo što se tiče ovakvih situacija, s obzirom na to da su operateri škrti sa informacijama bez goleme procedure, a policija nerijetko ne napravi puno posla vezano uz takav slučaj, google nudi izvrsne alate za zaštitu i pronalazak mobitela preko google računa. Od praćenja lokacije, do mogućnosti udaljenog rušenja cijelog sistema, zaključavanja mobitela do razine neupotrebljivosti i tako dalje. Tako da za ubuduće vam savjetujem to. Vaše kazneno djelo je gonjivo po privatnoj tužbi, odnosno ovlašteni tužitelj ste vi, ali osim što praksa kaže da takvi slučajevi ne završavaju slavno, vi ni ne znate tko je počinitelj. Radi se o kaznenom djelu utaje, ali sa dodatkom "..ako je vrijednost mala..", dok bi se gonilo po službenoj dužnosti ..."ako je vrijednost velika", ili .."ako je počinjena na štetu državne imovine.."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

@drot13 Na puno se mjesta u zakonima koristi formulacija "za kaznena djela koja se progoni po službenoj dužnosti". Meni je zanimljivo da nigdje nisam našao sistematičan popis tih djela. Pritom smo svi obavezni prijavljivati takva djela.

@atomic45 Po defaultu android telefoni su opremljeni alatom koji ti može pomoći da napraviš to što kažeš. Problem je u tome da to radi samo dok neovlašteni korisnik koristi tvoj google račun. I još jedan "genijalni" detalj. Ako se nisi sjetio to onemogućiti na telefonu, kada ga pokušaš locirati preko google "Find my device" usluge, na lociranom telefonu se pojavi obavijest da je upravo lociran. Tako se počinitelju daje vremena da isključi mobitel ili podatkovnu vezu i pobjegne.

Imate li kakvu ideju na koji način postići da operateri pruže informaciju iz svog sustava o tome koji je broj sada u mom uređaju? Koliko ja kužim Uredbu o zaštiti osobnih podataka, ne bi trebalo biti prepreka da mi tu informaciju daju, ali to je već vjerojatno pitanje u okviru neke druge teme na ovom forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti su nabrojana u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske. Imate Kazneni zakon, on ima svoje "glave" i na kraju svake glave je članak koji vam opisuje što se goni ex ofo iz određene "glave",(kaznena djela protiv imovine, spolne slobode..itd) što po prijedlogu, a što po privatnoj tužbi. Građanin, laik, pravno neuk, može prijaviti djelo koje ste vi prijavili i očekivati od policije postupanje, ali kako je to djelo okarakterizirano da se goni privatnom tužbom, policija ne postupa. Po službenoj dužnosti nije obavezna, a također ni po vašem prijedlogu. Jer je zakonodavac to kazneno djelo svrstao u grupu onih koji se gone privatnom tužbom, odnosno kod takvih djela vi preuzimate ulogu tužitelja, odnosno "glumite" državnog odvjetnika.
Po zakonu ste dužni prijaviti kazneno djelo ex ofo, a kako građani često ne znaju koje je ex ofo, to im obično policija kaže kad dođu nešto prijaviti.


Za ovo pod dva nemam ideju, ali najbolje je da se vi obratite operateru. Pošto tu za vas ne može nitko ništa učiniti. Policija, sud..Iako oni to mogu znati jer imaju zapis IMEI jedinstvenog broja uređaja i podatak o vlasniku broja koji se nalazi unutar uređaja koji ima isti IMEI kojeg je imao i vaš broj, vjerojatno vam neće dati. 

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijeni policijski službenici i točka. Mojem sinu je jedan lik uzeo mobitel iz auta (on je rekao da ga je našao izvan). Policija je odmah reagirala, sutradan je sin dobio telefon nazad ( ne znam kako ga nađu), proslijedila ODO-u i podignuta optužnica za krađu.Nije na policiji da kvalificiraju djelo, nego da pronađu stvar po prijavi, a onda neka DO radi svoje i odredi kvalifikaciju djela.

uređeno: od hasko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se toga tiče, DO obično okvalificira blaže nego policija...

A što se tiče operatera, oni privatnoj osobi neće dati nikakve podatke, bez obzira kakav bio zahtjev. Nije im u interesu niti imaju zakonsku obavezu.

Pošalji potpisani mail policijskoj upravi sa žalbom na postupanje policijskih službenika, tj. da si prijavio kazneno djelo utaje, a da policija nije napravila baš ništa. Iako ne progone po službenoj dužnosti za to kazneno djelo, dužni su poduzeti sve što oštećenik ne može sam, a ovo ne može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , drot13 je napisao:

Što se toga tiče, DO obično okvalificira blaže nego policija...

 

Moguće, ali policija i DO su "kao prst i nokat", koordiniraju se i poduzimaju određene radnje. Ne može neki policijski službenik lakonski čovjeka otpiliti i tumačiti zakone kako se njemu prohtije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može, ali u ovom konkretnom slučaju se radi o kaznenom djelu utaje, bez muljanja i ublažavanja.

A DO i policija bi trebali biti kao prst i nokat, ali u praksi to često nije tako. DO se u toj početnoj fazi postupka često postavlja kao branitelj jer (opravdano) računa kako će se počinitelj braniti i često radi ekonomičnosti ublažava kvalifikaciju ili odbija dozvoliti policiji poduzimanje određenih radnji. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, drot13 je napisao:

Pošalji potpisani mail policijskoj upravi sa žalbom na postupanje policijskih službenika, tj. da si prijavio kazneno djelo utaje, a da policija nije napravila baš ništa. Iako ne progone po službenoj dužnosti za to kazneno djelo, dužni su poduzeti sve što oštećenik ne može sam, a ovo ne može.

Najbolji savjet. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija