Jump to content

Podstanarstvo - podizanje najamnine i naplacivanje u trecini


RoisinD

Preporučene objave

Pozdrav!

 

U proslom stanu smo bili u najmu vise od 2 godine, uselili smo se 14.02.2016, a pod Ugovorom smo od 16.08. iste godine. U Ugovoru je prikazana samo polovica stvarne najamnine, kako bi Najmodavcu bio manji porez, a isti se prema Zakonu automatski produzivao te je vrijedio do 16.08.2019.godine.

Prosli mjesec je Najmodavac zatrazio povecanje najamnine za trecinu ukupno dogovorene, sto nam je bilo previse te smo se dogovorili kako cemo mi potraziti novi stan. Nekoliko dana nakon toga, Najmoprimac nam donosi Raskid ugovora kojim nam otkazuje Ugovor s otkaznim rokom od 30 dana, odnosno do 11.11.2018., kao formalnosti radi, nebitno je kada cemo izaci, mozemo kad hocemo, mjesec-dva, svejedno.

 

Problem je nastao kod primopredaje stana, kada nas Najmodavac prvo trazi da podmirimo rate struje prema HEP-ovom obracunu tvrdeci da je to dugovanje, iako cijelo vrijeme placamo prema potrosnji sto najmodavac lako vidi preko HEP-ove aplikacije. S obzirom da je stanje brojila ocitano kada smo iz stana izlazili te smo prema ocitanome i platili, odbili smo podmiriti razliku, jer ona u stvarnosti ni ne postoji.

U tom trenutku nas najmodavac trazi da podmirimo trecinu stanarine za 11. mjesec.

U samom Ugovoru o najmu kao ni u Raskidu o samoj stanarini ne pise nista, samo se u Raskidu navodi kako smo duzni podmiriti sve troskove racuna struje, vode i cistoce.

 

Dakle, zanima me sljedece - da li je Najmodavac uopce imao pravo traziti povecanje najamnine, dva mjeseca nakon produljenja Ugovora o najmu te ima li pravo traziti da platimo trecinu najamnine, tim vise da smo u isti uselili na polovici mjeseca za koji smo platili cijelu najamninu?

Takoder, da li trebam platiti i 11 dana za odvoz komunalnog otpada?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče traženja povećanja najamnine, s obzirom da se ne radi o ugovoru na neodređeno vrijeme, nema ograničenja visine na koju se može tražiti povećanje, niti u kojem roku se može tražiti. Dakle, po mom mišljenju, najmodavac je mogao tražiti povećanje najamnine, a Vi ste imali pravo to ne prihvatiti.

Ipak, po mom mišljenju, trebali biste platiti trećinu najamnine, ali platite prema ugovoru (koji je polovica stvarne najamnine), tada imate dokaz da ste platili, a najmodavac ne može tvrditi da je u stvarnosti najamnina bila dvostruko veća, jer to ne piše u ugovoru. Po mom mišljenju, trebali biste platiti i trećinu režija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija