Jump to content
Ivan00

Pronevjera novaca

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć i odgovor.

Digao sam iz neprofitne organizacije 300 000 kuna i prokockao sam ih. Sada sa obitelji i prijateljima pokušavam skupiti taj novac i dignuti kredite kako bih uplatio novac nazad u organizaciju prije Nove Godine.

Možete li mi molim Vas reći koje bi bile zakonske posljedice za mene ako ne uspijem skupiti novac do tada, ili ako ne uspijem skupiti cijeli iznos? Koje su posljedice za mene kao osobu koja je uzela novce i priznala da ih je uzela, koje su posljedice za organizaciju ukoliko nedostaju novci na kraju godine i koje su posljedice za druge dvije osobe koje su zajedno sa mnom legalni predstavnici organizacije?

 

Svjestan sam što sam učinio i da sam ovisnik o sportskom klađenju, pokušavam se izvući iz ovog ponora, našao sam posao u inozemstvu i vjerujem da ću u idućih 4-5 godina vratiti sav novac svima koji će mi sad pomoći. Nadam se da ću uspjeti skupiti cijeli iznos i vratiti ga do kraja godine. Zanima me koje su pravne posljedice ukoliko ne uspijem skupiti cijeli iznos tijekom idućih mjesec dana?

 

Hvala Vam unaprijed na odgovoru i bilo kakvoj pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne moraju biti nikakve posljedice, osim što će neprofitna organizacija morati opravdati potrošnju primljenih sredstava ako je korisnik proračuna ili EU fondova. Ako naknadite štetu tako da ona ne bude vidljiva u godišnjim financijskim izvješćima, možda ne bude nikakvih posljedica. Ne znamo tko bi postavljao pitanje: državne institucije koje su dale novac? Porezna uprava?

U takvom slučaju, neke od mogućih posljedica su kaznena prijava za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, subvencijska prijevara i sl. Ako je tako i ranije ste neosuđivani, potencijalno je moguće da se branite sa slobode i da budete osuđeni na uvjetnu osudu uz obvezu povrata sredstava, što ionako namjeravate. Nažalost, moguće je da za to odgovaraju i druge dvije osobe koje su odgovorne osobe neprofitne organizacije, a koje tu nisu ni krive ni dužne. 

Ali kažem, ako vratite novac prije isteka poslovne godine, ovo se nikada ne mora primijetiti. Sretno u tome!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

 

Hvala na odgovoru!

Ekipa iz organizacije još uvijek ne zna ovo sve, nadam se da ću skupiti novce i riješiti sve bez da ih uplićem i da brinu o svemu.

Novci su iz EU fondova za EU projekte tako da sve te novce moramo pravdati na te projekte. Neće nitko doći direktno i tražiti novce, ali pretpostavljam da imaju posljedice ukoliko na kraju godine nedostaje novaca.

Nisam nikad osuđivan, ništa slično, najveći prekršaj mi je bio vožnja bez karte u tramvaju i plaćena kazna za to. Ovo je jednostavno bilo zamračenje uma, sve je otišlo u nepovrat unutar 10 dana.

Da, još uvijek se nadam da ću skupiti sve novce jer znam da ako vratim sve do kraja godine, neće nitko primjetiti. Ako ne uspijem sve skupiti, je li mogu nešto učiniti? Ako npr. vratim 200 000, je li postoji neki način na koji preostalih 100 000 mogu vratiti u prva 2-3 mjeseca iduće godine, bez posljedica za organizaciju i kolege? Ili, je li mogu nešto učiniti da preuzmem u potpunosti krivicu na sebe, da napišem da sam sve napravio iza leđa druge dvije osobe, da oni nisu ništa o tome znali (što je i istina), je li postoji neki način da uklonim odgovornost s njih?

Hvala još jednom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Gledajte, kazneno djelo (djela) je/su svakako počinjeno/-a, sada ostaje pitanje njegova (ne)otkrivanja i ovisno o tome, mogućeg sudskog epiloga.

Svakako vam je u interesu vratiti sve ili što je moguće veći dio novaca poradi bolje pozicije u eventualnom kaznenom postupku. Nastojte to učiniti čim prije. Ako uspijete vratiti sve i nitko ne skuži, neće biti nikakvog postupka, sve ostalo je rizik, a glede odgovornosti ovo drugo dvoje odgovornih osoba, pretpostavljam da postoji neki pisani trag dizanja novca, koji vodi do vas.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×