Jump to content

u šta uložiti novac


anonimno

Preporučene objave

Molila bi vas za pomoć. Dobila sam neke novce, oko 8000€ i tila bi to pametno uložiti al ni sama ne znam šta je najbolje. Možda da uložim u Inine dionice, neko mi spominje da uložim u neki strani fond, da li bi bilo pametno da dignem i neki kredit.....Tila bi da za kojih 20-ak godina mogu od toga imat koristi.

Može li me netko savjetovat šta je najbolje i objasnit mi kako sve to funkcionira, jer se ja u to baš i ne kužim.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

hoh,

 

Ima stvarno mnogo nacina da se ulozi novac.

A i ta svota od 8,000Eur je ok, opet ovisi na koji rok i sto ocekujete od toga poslije.

Dizati kredit a ni tocno neznate gdej cete uloziti?! Hmm...ako stvarno nema poslovnog plana,izrede ideje,financijeske analize,isplativosti ulaganja, mislim da se to ne isplati!

 

ukoliko trebate dodatnih inormacija gdje, kako, u koju banku,..javite se, ako mogu, pomoci cu!

moze i na mail !

je napisao:

Molila bi vas za pomoć. Dobila sam neke novce, oko 8000€ i tila bi to pametno uložiti al ni sama ne znam šta je najbolje. Možda da uložim u Inine dionice, neko mi spominje da uložim u neki strani fond, da li bi bilo pametno da dignem i neki kredit.....Tila bi da za kojih 20-ak godina mogu od toga imat koristi.

Može li me netko savjetovat šta je najbolje i objasnit mi kako sve to funkcionira, jer se ja u to baš i ne kužim.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijeneci sve komentare koji su ovdje napisani (pa i one saljive), ja bih samo dodao jos nesto ... osim cinjenice da imate novac, rekli ste da zelite imati i nesto od njega nakon xxx godina.

 

Nikuda Vam se ne zuri, novac nemojte trositi, zaboravite na njega kao sto je netko prije napisao.

 

U medjuvremenu pogledajte dodatne linkove i posjetite razne stranice koje Vam govore o investicijama, ulaganjima. Ako su Vam pojmovi nepoznati, pojmovnik strucnih termina vezanih uz investicije mozete naci u Leksikonu, na stranici

 

www.limun.hr

 

gdje je jednostavnim rjecnikom objasnjen cijeli niz pojmova koje morate razumjeti prije ulaganja i potpisivanja bilo kakvih papira, ugovora, i slicno.

 

Cak i u dnevnim novinama i medijima, svakodnevno se mozete susresti sa objasnjenjima raznih nacina investiranja novca.

 

Do trenutka kada odlucite sto cete i kako s novcem, mozete isti orocavati u banci na krace vremenske periode. Tako nece stajati samo "bezveze", iako je kamata na orocenje mala.

 

Kada se dovoljno raspitate i sami naucite sto znace svi pojmovi koji se cesto javljaju uz svaku financijsku ponudu (fondovi, stednje, orocenja, investicije, rizici,. ...), tada ce Vam biti lakse napraviti usporedbu izmedju orocenja (klasicnog) novca (kod kojeg nema nikakvog rizika) i investicije u nekom fondu (uvijek vezano uz odredjene rizike i naknade).

 

Prije nekog vremena je bio kratak serijal u jednom dnevnom listu, sto bi ucinili sa toliko i toliko novaca i koliko biste na njemu zaradili u odredjenom vremenu ... pokusajte to pronaci, dosta je bilo lijepo napisano (razumljivo obicnim ljudima). Ako se tocno sjetim ili slucajno nadjem kada i gdje je to bilo objavljeno, napisat cu Vam to na ovom mjestu. Mozda se i netko drugi sjeti tocno o cemu je rijec.

 

Ako ste financijski nedovoljno upuceni u investicije, radije pricekajte sa bilo kakvim ulaganjima u koja se ne razumijete ili koje ne razumijete. Ponude u kojima Vam obecavaju brda i doline preko noci ostat ce vjerojatno na cinjenici da cete preko noci ostati bez novca, zato, strpljivo i pazljivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj osobni savjet je odmah oročiti u svojoj banci!Imae neku svoju, gdje primate os.dohodak ili mirovinu?

Iz vlastitog iskustva:prodala sam stan u Zgb. i kupovala cijelu godinu u Gorici.U međuvremenu,. treba nećakinji, sestri,nama za režije , Diners...ode eurić po eurić!

Bilo je to 70.000 eura i kad sam došla u svoju banku tjerali su me raspačajte to, "sva jaja se ne drže u istom košu", a ja sam znala da hoću stan i da mi ostane da kupim kamatu za život.

Imala sam sreću i naišla na "svog" bankovnog službenika koji je shvatio da sam tvrda i svaki put mi je umjesto razročenja radio aneks ugovora, zn ači smanjio ili povećao moj oročeni iznos.

Nisu isti prema svim iznosima, ali nedajte se! Vama je vaših 8000 kao meni 70.000 eura. I ne brzajte u te Fondove gdje je isplativa kamata 6 % ili sl.To mogu raditi oni koji imaju par puta više od nas. Mislim da je bolje imaati sigurnog vrapca u ruci nego goluba na grani.

Ne pljujem po bankama, ali mi smo još neznalice , u globalu. A Inine dionice, mislim da ste to zakasnili i ja sam razmišljala o tome, ali mi je slaba obiteljska podrška (naročito kad izvade adute da sam popušila sa5000 eura u vlastitoj firmi na dionicama - naravno da me zbune).-

Što se tiče 20 godina, mislim da vam je to predugi rok.

Oročite na 1 -2 g. ne dižite glavnicu ni kte i to je ziher, tu vam i država nešto garantira, a fondovi....Imate ih sa većim i manjim rizikom, pa vidite.Mislim da sve banke imaju ponudu kao zagrebačka ( nije rklama ) pa se raspitajte, mislim da su neke čak bolje, ali ja nisam tamo.

Držim fige i pamet u glavu - to je za nekoga sića, a nama životni san!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija