Jump to content

samita

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Molila bi ako moze savjet kaki da postupim dalje. 2018 god pokrenula sam postupak naplate alimentacije putem DORH-A. Sud je trajao sve do prosle godine u 10 mj, kada je konacno donesena presuda da mora platiti u roku od godinu dana ili ide u zatvor. Gospodin se zalio na presudu. Do sada nemam nikakvu informaciju gdje je predmet, sta je s njim. Znam da presuda nije pravomocna radi njegove zalbe i da ceka za dalje. Predugo mi to sve traje, sad jos i taj strajk i nista se ne radi na sudu. Uskoro bude godinu dana od donosenja presude. Koliko vremenski to navlacenje po sudu traje ako znate i dali se da sta napraviti ako se moze ubrzati? S obzirom da gospodin radi u De , kako onda postupiti dalje dok bude jednom gotovo? Ovrsnu presudu kamo treba poslati za naplatu?
  2. Molila bi ako znate sta i kamo dalje.. naime po uputi specijaliste neurokirurga uputio me na procjenu radne sposobnosti za drugo radno mjesto. Obavila sam pregled na medicini rada i dobila preporuku da me se stavi na lakse radno mjesto. Sta sada dalje? Taj papir moram dati poslodavcu ili moram odnjeti na HZMO. Dali tu ide vjestacenje? Zna li mozda netko kakav je postupak dalje u vezi s time? Hvala
  3. To je vase pravo, ne trebate odlaziti na kontrole ako ne zelite.
  4. Prikupite svu dokumentaciju i predajte zahtjev na mirovinsko. Ici ce na vjestacenje i tamo odlucuju dali cete dobiti ili ne.
  5. Molila bi informaciju ako tko zna. Sestra mi ima tjelesno ostecenje 100%. Dobila je rjesenje i priznato joj je od 5mj /2022 god kada je i predala zahtjev. Od toga dana priznat joj je i beneficirani radni staz 12/15 . Inace ima zdravstvene probleme od 4 god zivota koji su joj se godinama pogorsavali. Dali ona moze podnjeti naknadno da joj se prizna beneficija od pocetka radnog vijeka ili to racunanje ide datumom predaje papira jer su napisali da je i onda bolest nastala iako ima svu medicinsku domumentaciju od ranije. Hvala
  6. Vecer, Molila bi za savjet. Radim u privatnoj firmi na odredeno vrijeme. Ugovor mi se produzuje nekad na mjesec, nekad 3 mjeseca. Dok sam se zaposlila sklopili smo ugovor za radno mjesto operater jer je to bila tada potreba za zaposljavanje. Poduzece mi je platilo prekvalifikaciju na rok od 2 god. Odnosi su se u zadnje vrijeme pogorsali, ne isplacuje kako treba placu, nemam cijelu pauzu, radim sve moguce poslove + onaj vezan ugovorom, non stop u slobodne dane zovu raditi a ako ne dođem vrse pritisak i vicu. Htjela bi dati otkaz jer je nepodnosljivo ali vezana sam jos 6 mjeseci ugovorom radi prekvalifikacije koje poduzece platilo. Znam da dok dam otkaz da cu morati platiti penale ali na koji nacin i kako se to racuna?, najbolje bi mi bilo da ne placam nista jer se oni ne drze za ono sto su ne zaposlili. Moze kakva pomoc, savjet. Hvala
  7. Morat cete kad tad vratiti. Najbolje nazvati racunovodstvo u firmi i uplatiti im natrag.
  8. Mislim da 2 ili 3 puta se salje, nakon toga ide na oglasnu plocu 8 dana, ako nema nikakve zalbe onda je pravomocna.
  9. 8 dana je rok ako se ne varam za pravomocnost uz uvjet da se nitko ne zali. E sad dali moze biti donijeta druga presuda, moze, pretpostavljam da je osoba jos u pritvoru s obzirom da nije jos 19.2. moze se izmjeniti ako se prekrsi ono sto je izreceno u presudi.
  10. Niste naveli dali radite i nedjelje? To je dugo 12 dana bez prekida , morali bi imati odmor izmedu.
  11. Mislim da bi mogli zatraziti ako se ne varam tek od 65 godina. Nezna se iz teme dali ste imali potpuni ili djelomicni gubitak radne sposobnosti. Objasnjeno je na stranicama Hzmo pod invalidska mirovina. Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koja je prouzročena bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob propisanu za starosnu mirovinu (navršenih 65 godina života za muškarace te navršenih 62 godine i šest mjeseci u 2020. godini, 62 godine i devet mjeseci u 2021. godini, 63 godine u 2022. godini, 63 godine i tri mjeseca u 2023. godini - uvjeti za starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju za žene).
  12. Kopiju ugovora bi mogli dati na mirovinskom iz arhive , jer se mora ugovor o zaposlenju priloziti uz svaku prijavu. A potvrda da firma vise ne posluje malo teze, mozda ako pitate na trgovackom sudu , tamo se moralo prijaviti brisanje registrirane firme.
  13. Niste napisali kako radite . Radni tjedan je 40 sati , pa pretpostavljam da radite i subotom kao vecina firmi. Onda ispada da dnevno radite 5 dana po 7 sati i subota po 5 sati. To bi bio njihov obracun.
  14. Javite im se pismeno na mail i kazite da niste bili kod njih neka se ocituju. Mozda je doslo do greske u pisanju nalaza pa zamjenjeno s drugim imenom. Događa se, provjerite kod tog ljecnika i znat cete. Morala je biti poslana uputnica od strane vaseg obiteljskog lijecnika za specijalisticki pregled.
  15. Za tudu pomoc i njegu ne, to treba predati zahtjev za sebe na Czss. Za mirovinu- Dijete stječe pravo na obiteljsku mirovinu: ako je u trenutku smrti roditelja mlađe od 15 godina, to pravo može koristiti do 18. godine u razdobljima kada nije zaposleno. kada je potpuni gubitak radne sposobnosti nastupio nakon dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, a prije smrti osiguranika ili korisnika prava ako ga je umrli uzdržavao do svoje smrti ako je u trenutku smrti osiguranika dijete na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika. Pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života. Ako je redovito školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i za vrijeme bolesti do navršene 26. godine života kao i nakon tih godina, ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija