Jump to content

Van Gogh

Korisnik
  • Broj objava

    508
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    23

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od korisnik234 u Prenamjena prostora   
    Ako ste mislili na članak 5. točku 1. Pravilnika - može, ako će promjena namjene tavanskog prostora u stambeni prostor biti u skladu sa slijedećim kriterijima:
    "Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi na postojećoj zgradi kojima se unaprjeđuje ili poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te izvanredno održavanje građevine, a kojima se ne mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena".
    sve što ste naveli + te prijaviti početak izvođenja radova nadležnom uredu za graditeljstvo sukladno odredbama članka 131. stavak 4. Zakona o gradnji, kao krovne odredbe za prijavu početka građenja
    Da li će biti potrebno ishoditi energetski certifikat za novopredviđeni stambeni prostor, odluku o tome prepustite projektatu i  njegovom  numeričkom izračunu  koliko će predmetna rekonstrukcija stambene zgrade (promjena namjene negrijanog prostora u grijani stambeni prostor) utjecati na određivanje kriterija za tretiranje rekonstrukcije  u smislu odredbi Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama, a vjerojatno da hoće, ako će novopredviđena stambena jedinica imati veću korisnu površinu grijanog dijela zgrade od 50 m2 (članak 45. stavak 5. Tehničlog propisa). 
  2. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na ik2024 u Pronevjera - podnosenje prijave   
    Novce ima vec neko vrijeme i stoje, ali ne zelimo da se ista vraca bez dogovora, niti znamo tocan iznos jer su dio naplatili iz place, neiskoristenih godisnjih i bonusa koje je osoba trebala dobiti.
    Malo nam je nadrealno da mi njih moramo moliti da se jave.
  3. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Ivo Kermartin u Pronevjera - podnosenje prijave   
    Doslovno.
    Plus sad imate i pisani dokaz da ste odmah željeli naknaditi štetu pa ako i dođe do postupka to će biti značajna olakotna okolnost.
  4. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na sivko u Pronevjera - podnosenje prijave   
    Čekaj i dalje (i neka skuplja lovu).
  5. Sviđa mi se
    Van Gogh je dobio reakciju od prof u odnos visine zgrade i udaljenosti medje i sirinom cestice   
    Moj prijedlog je da zatražite lokacijsku informaciju, te s njom otiđete nekom projektantu u svrhu kombiniranja gabarita zgrade, uzimajući u obzir i ostale parametre propisane prostornim planom (poput koeficijenta izgrađenosti, koeficijenta iskoristivosti građevne čestice, udaljenosti od regulacijske linije i sl.) - ionako će on obaviti posao projektiranja. 
    Neki prostorni planovi imaju dvostruko zadane kriterije - primjerice i od međe, te međusobne udaljenosti između zgrada, i to nije ništa čudno niti nedozvoljeno - a mjerodavna je ona vrijednost koja je nepovoljnija kao kriterij u primjeni (a što je i logično).
    Moj odgovor se pogotovo odnosi na gradnju na kosom terenu (iz vašeg prethodnog upita), gdje je sudjelovanje projektanta NEIZOSTAVNO
  6. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u STUDENTSKI RAD-PRAVA   
    Nije tri puta mijanjala fakultet, nego je jedan završila u roku, na jednom dala ispite iz prvog semestra, a treći izvanredno upisala.
    Uostalom, neka se raspita u SC, jer se način studiranja od @Angie 13 ne uklapa u klasičnu shemu ostvarivanja prava na studentski ugovor, odnosno gubitka prava na studentski ugovor ili neka prouči sama uvjete učlanjanja na službenoj stranici SC na linku.
     
  7. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Balkon na susjednoj čestici   
    Formalno ne može, ukoliko postupak ozakonjenja nadogradnje gornjeg kata s balkonom još traje, a sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama novi susjed je stranka u postupku pa će dobiti priliku za izjašnjenje po pozivu objavljenom na oglasnoj ploči nadležnog ureda.
     
    I postupak ozakonjenja nadogradnjekuće još traje? 
     
    Geodetska snimka izvedenog stanja je upravo to što joj naziv govori. Na koji način da izmijenite geodetsku snimku? Ona se može izmijeniti jedino u slučaju uklanjanja balkona...
     
    Pod uvjetom da se radi o zgradi izgrađenoj prema uvjetima iz članka 6. stavak 3. podstavak 1. ZPNIZ, koji glasi:
    (3) Nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako je izgrađena:
    – na međi sa drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor (prozor, vrata, otvor za prozračivanje, balkon, loggiu i sl.) ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu,
     
    ured vam je slobodno mogao odbiti zahtjev za legalizaciju (ne čekajući negativno očitovanje susjeda), tj. nije smio tražiti izmjenu geodetske snimke izvedenog stanja, a s obzirom da više elemenata utječe na formiranje konačnog rješenja u navedenom upravnom postupku, tu bih se zadržala u komentaru. 
     
    Bitno je kakvo postupanje je odredila građevinska inspekcija u svom rješenju. U slučaju da vam je GI naložila uklanjanje balkona i eventualno gornje etaže kuće, trebali ste podnijeti zahtjev za legalizaciju do 31. prosinca 2012., a ako nije naložila rušenje ičega od nadogradnje kuće (malo vjerojatno), zahtjev ste mogli predati  do 30. lipnja 2013., odnosno  u rokovima iz  članka 10. ZPNIZ, koji glase:
    (2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka podnosi se najkasnije do 30. lipnja 2013. i nakon proteka toga roka ne može se više podnijeti.
    (3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade za koju je građevinski inspektor donio rješenje za uklanjanje do dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnosi se najkasnije do 31. prosinca 2012. i nakon proteka toga roka ne može se više podnijeti.
     
    Na uredu također odluka hoće provjeravati činjenično stanje u svezi inspekcijskog nazora (u paketu s elementima iz gornje primjedbe) ...
  8. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Balkon na susjednoj čestici   
    izmjena i dopuna geodetske snimke su dva pojma različitog smisla.
     
    Da rezimiram odgovor iz početnog upita - Pod uvjetom da je nadogradnja kuće izvedena prema propozicijama članka 6. stavak 3. ZPNIZ, ona se po sili zakona ne može ozakoniti. U protivnom, ukoliko nisu ispunjene zakonske pretpostavke koje bi priječile njeno ozakonjenje, i uz susjedovo protivljenje, kao stranke u postupku kojoj se treba omogućiti uvid u spis i izjašnjenje tijekom upravnog postupka, ona se može ozakoniti u sveukupnim gabaritima. 
    Uz napomenu, da trebate čekati u kojoj mjeri će predmetno dopunjeno činjenično stanje (prvenstveno dopunjena geodetska izvedenog stanja) utjecati na sam tijek upravnog postupka ozakonjenja predmetne nadogradnje kuće.  
    I kad već citiram ZPNIZ, navest ću i slijedeći citat, odredbu članka 32. "Rješenje o izvedenom stanju nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na zgradi za koju je doneseno i zemljište na kojemu je ta zgrada izgrađena", prevedeno - da ćete sva sporna pitanja  u imovinsko pravnom pogledu u svezi balkona trebati rješavati sa novim susjedom sporazumno ili sudskim putem. 
     
    imate li odobrenje od prethodnog vlasnika susjedne čestice napismeno? jeste li provjerili da li su se navedeni radovi mogli izvoditi bez glavnog projekta prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima?
  9. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Ivo Kermartin u Hipoteka firme na nekretnini privatne osobe   
    Od novaca dobivenih prodajom nekretnine u ovršnom postupku 
  10. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Ivo Kermartin u Hipoteka firme na nekretnini privatne osobe   
    Naplaćuju se iz vrijednosti nekretnine 
  11. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Ivo Kermartin u Hipoteka firme na nekretnini privatne osobe   
    Ne
  12. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na slavko1941 u Problem s izvođačem radova   
    Očito je da radove kod vas nisu radili ni zanatlije, a ni majstori.  Radi jasnije definicije tko se može nazvati majstorom treba dati do znanja da se majstorsko zvanje stječe stručnim ispitom u Obrtničkoj komori, a prema Zakonu o obrtu i Pravilniku o polaganju majstorskih ispita.  Kriteriji za dobivanja majstorskog zvanja jako su rigorozni i to zvanje nije baš lagano steći.
    Svi ostali koji su završili škole za osposobljavanja radnika raznih struka su zanatlije i protuzakonito se nazivaju majstorima. Ali to ne znači da ne znaju obavljati poslove za koje su školovani.
    To znači da izvođač vašeg postavljanja nije majstor ni  zanatlija koji je završio zanat postavljanja pločica ili drugih završnih radnji u građevinarstvu već osobe koje  nemaju ništa od toga osim što misle da znaju raditi posao koji dobiju.
    A sada o vašem slučaju. Očite je da ste imali malo veći obim ili kvadraturu pločica koje je trebalo postaviti, pa ste trebali biti oprezniju u odabiru izvođača, tražiti da vidite neke objekte koje je on izvodio i svakako sastaviti ugovor. Ali ugovor možete sastaviti samo sa registriranom firmom, a ne sa divljim izvođačem.
    Ali bez obzira na sve loše postupke kod ugovaranja posla mislim da malo toga možete postići sa izvođačem radova da dovedete loše izvedbe u ispravno stanje. Ako je izvođač obrtnik tužite istog Časnom sudu Obrtne komore u kojoj je isti registriran.
    Kod tužbe Sudu morate imati dokaz o lošoj izvedbi radova t.j. angažirati stručnu osobu koja može dati ocjenu izvedbenog stanja.
    Ali ako ste angažirali osobu koja radi bez registracije t.j. u sivoj ekonomiji bolje ja da ništa ne poduzimate i da taj slučaj riješite sa t.z. majstorom sa kojim ste posao ugovorili.
  13. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na FZg u Promet   
    Ok ,hvala. Sad na sudu kajanje pa molit se najboljem
     
     
  14. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na sivko u Promet   
    1320 eura,6 bodova i zabrana od 3 mjeseca.A i onaj tko ti je dao motor bi mogao fasovat oko 400 eura.
  15. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Promet   
    Zabrana vrijedi za onu kategoriju kojom je počinjen prekršaj. Ako skupiš još koji bod, vozačka će ti biti odmah poništena, morat ćeš čekati dvije godine i ponovno polagati.
  16. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na malicovjek u Posjedovanje osobnog automobila   
    Ako vam prodavatelju nije uzi clan obitelji onda cete na darovni ugovor kod prepisivanja automobila na sebe platit 4 % poreza na katalošku vrijednost vozila, a ako idete na obicni kupoprodajni ugovore placate upravnu pristojbu ciji iznos ovisi o vrsti, starosti i snazi vozila.
  17. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Služnost puta na nerazvrstanoj cesti.   
    JLU koja ima u naležnosti pravo upravljanja nerazvrstanom cestom ima pravo u tehničkom i prostorno planskom pogledu propisati način i uvjete korištenja nerazvrstanom cestom, kao i prometa u mirovanju (broja parkirališnih mjesta, broja invalidskih p.m.), način priključka na nerazvrstanu cestu i sl. što je najvjerojatnije učinjeno i kod ovih stambenih zgrada.
    Investitor nije u imovinsko pravnom pogledu trebao sklopiti nikakav ugovor o pravu služnosti do javne ceste, jer i nerazvrstana cesta se prema Zakonu o cestama smatra javnim dobrom u općoj uporabi kao neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, na koji način se upisuje u ZK, te kao takva je pristupačna svima, pa i stanovnicima predmetnih stambenih zgrada, uz napomenu da je gradnja nerazvrstanih cesta također od interesa RH. 
  18. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Prijava   
    Trebat ćete izaći iz anonimnosti u interesu petogodišnjeg djeteta jer majka očigledno zanemaruje njen odgoj, a i majci ne bi loše došla stručna pomoć.
    A vama svaka čast, briga o četvero djece i to jednog s posebnim potrebama stvarno iziskuje maksimalan trud.
  19. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Naplata parkinga na ne uredenom i ne asfaltiranom “parkingu”   
    Da, može biti i šljunak, a i ne mora biti označeno svako pojedino parkirno mjesto, dovoljno je i da je cijelo parkiralište vidljivo označeno (nacrtanom trakom, preprekama, PVC trakom i sl.).
  20. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na filoarete u Naplata parkinga na ne uredenom i ne asfaltiranom “parkingu”   
    to su javne površine ili privatnici naplaćuju? ima li parkiralište postavljen plavi prometni znak "P"? onu tablu na kojoj piše cijena, vrijeme provođenja naplate i eventualno ograničenje trajanja parkiranja? nebre bit samo šljunak bez informacija
    postoji pravilnik koji propisuje oznake za način parkiranja, pa tako se specificira okomito, uzduzno ili horizontalno pa prema tome je određena dužina mjesta, širina, kojom bojom se crta.. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_09_92_1823.html jedino nema spomena o tome da površina baš mora biti asfaltirana no na šljunak se ne mogu crtat oznake. znaju recimo i tlakavce stavit preko trave.
    https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama
     
  21. Hvala
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Prijava   
    To socijalno vjerojatno ima neko nadređeno koji će ih natjerati da rade, a možeš prijaviti državnom odvjetništvu, policiji, pravobraniteljici...
  22. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Miran89 u informacije u pogledu j.d.o.o   
    Ovako, kad otvorite svoju firmu morat ćete se prijavit na 1.014€ bruto 1. To znači da ćete morat mjesečno plaćat 413€ doprinosa i što daje cca 750€ neto plaće. Savjetujem vam da si ne isplaćujete plaću nego samo da plaćate doprinose dok posao ne krene. Kad dođe vrijeme sezone, onda ćete se odjavit iz svoje firme kako bih vas poslodavac mogao prijavit. Samo gledajte da vam je plaća kod tog novog poslodavca 1.014€ bruto da nemate obveza u svojoj firmi. Na jesen kad završi sezona onda se normalno prijavite u svojoj firmi.
    Ovi brojevi vrijede za 2024., a do 1.1.2025. idu gore tako da i o tome vodite računa. Ukoliko želite raditi sezonski i u firmi isto, onda imate opciju prijave do 8 sati tjedno što bi vam bilo dosta da opravdate poreznoj kako se je posao obavio.
  23. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Susjed baca pseći izmet u dvorište   
    U svoju obranu mogu navesti da sam imala na umu članak iz Odluke o komunalnom redu jednog našeg grada koja glasi „Cvjetnjake, vrtove, voćnjake i druge slične površine ispred zgrada, kao i neizgrađena građevinska zemljišta uz javne površine moraju vlasnici, odnosno korisnici održavati u urednom stanju.” Znači, da komunalna inspekcija nije nadležna samo za postupanje na javnim, nego i privatnim površinama kad se ne koriste u zadovoljavajućem stanju po pitanju urednosti, te sam stavila samo kao mogućnost postupanja komunalaca, kojima su prvenstveno u žiži interesa javne površine, ali nije im zabranjeno uredovanje i na privatnim površinama, pogotovo po pitanju psećeg izmeta...
    Naravno, da je najefikasnije postupanje u glavu, privatnom tužbom ili osobnim upozorenjem (još bolje upozorenjem nekog odvjetnika) ukoliko susjed ne prestane s tim aktivnostima da će protiv njega biti podnesena privatna tužba. Nekim ljudima je i dovoljna prijetnja te vrste da uvide da su pretjerali, odnosno da im se ne isplati zbog svojih napasnih činjenja završiti na sudu i plaćati sudske troškove.
  24. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Suglasnost susjeda za gradnju   
    Na prvi dio upita, ne znam odgovor - provjerite na stranici tijela graditeljstva da li postoji obrazac izjave susjeda. Ali ako ne postoji, nije nikakav problem složiti izjavu da bude nedvosmisleno vaše očitovanje u postupku izdavanja GD.
    Ne znam zašto bi postupak išao brže, osim ako vi niste jedina stranka u postupku izdavanja GD.
    Dobro bi bilo da uvodno opišete svoj status stranke u postupku (kao neposredni susjed, vlasnik kč. br. xy k.o. xy) i onda redom kako ste iznijeli u upitu, s uključenim susjedovim podacima o građevinskoj čestici - kč. br. ++ i k.o. --)
    Neki uredi traže da izjava bude ovjerena po JB. Ako izjavu budete dostavljali elektroničkom poštom, možda će biti dovoljan podatak o vašoj elektoničkoj adresi, a ako ćete izjavu dostavljati klasičnim putem, poštom, preporučujem ovjeru kod JB.
     
  25. Hvala
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Susjed baca pseći izmet u dvorište   
    Privatno ga tužiti. Komunalci neće postupati ako se ne radi o javnoj površini.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija