Jump to content

revizor

Korisnik
 • Broj objava

  132
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

Sve što je revizor objavio

 1. Imam SVE uvjete po ZOPHBDR za pravo na besplatan priključak po čl 40. i 87. Znači: - trajno utvrđen status HRVI - kuću adaptiranu-dograđenu kreditom MHB - kuća ima sve potrebne papire o legalnosti - plaćene sve naknade kod izgradnje ( KD, VD ), - potvrdu MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELjA da imam pravo na besplatan priključak na plinsku mrežu. Podnosim zahtjev nadležnoj jedinici lokalne samouprave,s svim dokazima i potvrdom .Dobijam pisani odgovor da oni nemaju provedbeni akt ( odluku) kako to pravo realizirati i planirana sredstva za tu namjenu. o.p.a Iz Proračuna RH dobijaju nekoliko miliona kn za razne potrebe . Proračun jls iznosi oko 19 mil kn. Zaključno: ne žele realizirati ono što su po Zakonu dužni i dobijaju sredstva od centralne države. Naravno na svim skupovima puna su im usta branitelja i stradalnika i zahvala za njihov doprinos u stvaranju njihovih radnih mjesta na kojima uživaju. Što učiniti? Da li u ovoj "pravnoj" državi ima način kako se zaštiti od samovolje lokalnih šerifa,koji ne poštivaju zakone vlasitite države i nepoštivaju stradalnike Domovinskog rata i samovoljno im oduzimaju prava.
 2. Hong Kong, da, isprika na tipfeleru. U vezi prosvjeda, nisi shvatio što je pisac htio reći.
 3. Za sada je država kvalitetno reagirala. Svaka epidemija i pandemija do sada imala je svoj ciklus, tako će i ova. Eto u Kini se situacija pomalo normalizira, prestali su i višemjesečni prosvjedi u Hon Hongu. Platiti će svi određenu cijenu ove pošasti, u gospodarstvu ,ali nažalost i u ljudskim životima. Pozitivno je to da će društvo biti spremnije na reakcije u budućnosti. Dolaskom toplijeg vremena, sve će se ubrzo normalizirati i živjet ćemo sretno i dugo s ovom prekrasnom povišicom od 20kn.
 4. Evo kada i koliko: https://www.mirovina.hr/novosti/mirovine-ce-rasti-zbog-povecanja-placa-strucnjak-otkrio-kada-i-koliko/
 5. Buda, pusti policajce,status branitelja dobivale su, tj imaju konobari i kuharice u Domovima HV. Naravno dobili su dionice - udjele u Fondu HB u maksimalnom iznosu, jer su im uračunate sve godine rata od 91.-96. Za razliku od npr. branitelja koji su ranjeni na bojišnici i dobili udjele u Fondu samo za dane povedene u ratu tj do službenog razvojačenja. Koji su to umovi tako osmislii svaka im čast.
 6. Boromir1111 Nisam upravno – pravni stručnjak ali kroz praksu sam stekao određena znanja i želim vam dati svoje mišljenje i usmjeriti gdje da tražite odgovore. Osnovno ZUP i podredno ZOO su zakoni kojima je regulirana materija u vezi koje ste postavili pitanje ( mada ono nije do kraja jasno precizirano). Dakle, postoje u upravnom i svakom drugom pravu propisani postupci i načela koje se moraju držati tijela javno pravne vlasti. Najvažnija su načela – zaštita prave sigurnosti stranaka u postupku i načelo zaštite stečenih prava. S navedenim načelima povezan je institut zastare u upravnom pravu koji je vezan za protijek vremena od pravomoćnosti nekog rješenja i ne/mogućnost poduzimanja nekih pravnih postupaka nakon istog. Spomenutim zakonima propisano je u kojem vremenu se može određeno rješenje proglasiti ništavnim, nezakonitim i slično,pa si dajte truda i pročitajte. Rokovi se kreću od jedne godine, 3 godine, pet pa do maksimalno 10 godina, zavisno o pravnoj stvari. Ono što je sigurno ako je vaše rješenje iz 1997.g mislim da ga je ne moguće ukinuti ,osim ako Vi to sami ne zatražite, ali i u tom slučaju tijelo javno-pravne vlasti ne mora udovoljiti Vašem zahtjevu.
 7. Kompa, vratimo se na temu. Nisam Policajac, umirovljeni sam časnik HV-a i imam dosta poznanika i rođaka koji su bili ili su još u Policiji Upravo zato sam se uključio u komentiranje ove teme jer znam da je to jedan od najtežih i najopasnijih poslova koji postoji na svijetu i zato da naglasim da niste odgovarajuće plaćeni za taj posao. Država čije zakone sprovodite i vlast koju štitite ponaša se prema Vama ne kao majka nego kao maćeha. I da ne ponavljam svoj početni status,upravo ukazujem na to da je ovo što rade aktiviranjem isluženih umirovljenih policajaca velika pogreška, Moje mišljenje je da stimulativnom početnom plaćom od 7500 kn motiviraju ljude da se uključe u službu, popune redove mladim ,motiviranim i kvalitetnim kadrom . I dalje neću više komentirati.
 8. Ne mogu vjerovati da vas u Policijskoj akademiji uče da je cilj srednje Policijske škole otuđiti Policiju od naroda jer „ kakav je to Policajac koji je dobar s ljudima“. Ako je to tako, to je po meni skandalozno, neshvatljivo da ne kažem imbecilno. Vjerujem da se svaka moderna Policija oslanja na suradnju s građanima. Mnogi počinitelji kaznenim djela ne bi bili nikad pronađeni bez suradnje s građanima. Jedan školovani i kvalitetan Policajac sigurno neće miješati dobre odnose s ljudima s provođenjem zakona. Emotivni pa i rodbinski odnosi među ljudima ne bi smjeli utjecati na vršenje dužnosti ako si profesionalac. Valjda bi vas to trebali učiti.
 9. Kompa, prekovremeni rad,rad nedjeljom vikendom i praznikom je dodatni rad i "iznurivanje žive sile" koji ma velike zdravstvene posljedice. Uz takav rad jednog Policajca kojemu je život non stop ugrožen imati plaću od 800 eura je degradirajuće, da ne kažem za plakati.
 10. Kompa, bez obzira koliko iznosi čija invalidnina nedopustivo je i pravno neodrživo da se jedna tako važna stavka ( proračunska osnovica) za koju je vezano niz socijalnih prava stanovništva jedne države ne mjenja 18 godina. Mislim da bi bilo temelja i za tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Mi smo od 2013.g članica EU čije pravne stečevine nedopuštaju diskrinminaciju takve vrste. Imamo toliko pravnika u ovoj državi i neshvatljivo je da nitko ne reagira 18 godina.
 11. Ta odluka vlade da se u radni sustav Republike Hrvatske aktiviraju umirovljenici ( ne samo u Policiji) bila bi dobra da smo normalna zemlja. Ali u zemlji u kojoj mladi masovno bježe od siromaštva i neimaštine u razvijene, napredne i ekonomski najjače zemlje svijeta ta odluka je katastrofalna. Jednostavno zato što je neodrživ takav sustav ekonomije. Stari će jednostavno za neko vrijeme poumirati na poslu,a mladih neće biti. Pristajanje na tu politiku tj uključivaje umirovljenika u rad je samo dolijevanje ulja na vatru i vodi ka potpunom raspadu države. Rješenje je vro jednostvano ,a to je podizanje plaća na nivo dostojan čovjeka, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova. A onda će biti i radnika i policajaca. Međutim te rezove niti jedna vlast neće provesti jer da bi digli plaće morali bi otpustiti desetine tisuća uhljeba iz javnih i državnih sužbi i poduzeća koji su glasačka mašinerija. Na taj način država direktno ili inderiektno zapošljava i kontrolira oko 60 % posto gospodarstva. a time i ljudi. Zato EU inzistara na tome da se to promjeni tj prisili državu da prepusti ono što nije temeljna ingerencija države u privatno vlasništvo, čime bi se pokrenuo novi zamašnjak gospodarstva. Nažalost to mali broj ljudi shvaća, pristaju na ovu igru , oni kojima je dobro čuvaju vlastitie pozicije i zato smo tu gdje jesmo. A to je put bez povratka. Zato gospodo Policajci ( namjerno napisano velikim slovom) , ne pristajte na ovu pogubnu igru za državu dok god vaši kolege rade za 4800 kn.
 12. Gospodo čelnici razno raznih braniteljskih udruga! U tijeku su rasprave, analize ,zahtjevi i pristici raznih ineteresnih skupina u vezi donošenja Državnog proračuna za 2020.g. Financijski okvir za braniteljska prava je zadan, međutim to ne znači da se ne može djelimično korigirati i modificirati u pozitivom smislu do usvajanja proračuna u mjesecu prosincu. Skrećem pozornost na to da invalidnina nije mjenjana od 2001.g, i postoji realan osnov da se zatraži povećanje u skladu s povećanom prosječnom plaćom odnosno potrebno je korigirati proračunsku osnovicu na temelju koje se određuje iznos invalidnine. Ostavite se Pupovca i ostalih gluposti jer to stvar politike. Brinite o Vašem članstvu i populaciji koju predstavljate. Ako je Vama dobro , ogromnoj većini branitelja nije. Veliki dio njih živi na rubu egzistencije u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Ali koga briga za to.
 13. Da se ne zbunjujemo evo link s umirovljeničkog portala: https://www.mirovina.hr/novosti/veliko-rujansko-uskladivanje-mirovine-rastu-244-posto/
 14. revizor

  FARMA BIKOVA

  Spitfire, hvala na iscrpnom odgovoru.
 15. revizor

  FARMA BIKOVA

  Spomenuta građevina nije upisana niti u zemljišnim knjigama, niti u katastru. Što znači da je nelegalna. Pa zar je bitno koliko je udaljena ili nije,ako je nelegalna. Ali nije niti u skladu s Prostornim planom.Nalazi se 10 m od građevinkom područja naselja, a po Prostornom planu za taj broj stoke ( 100-200) potrebno je min 50m. Nema propisanu lagunu - vodonepropusnu jamu za prikupljanje otpadnih voda niti stalnog napajanja vodom itd,itd. Ali to nije dovoljno da niti jedno državno tijelo reagira.To je naša pravna država i Europska unija.
 16. revizor

  FARMA BIKOVA

  Hvala na odgovoru! S obzirom na naše sudstvo sumnjam da bi doživio konačni ishod parnice. Drugi problem koji vidim je dokazivanje štetnih emisija. Naime ,iako je nešto očigledno i očekivano da velika količina otpadnih voda i fekalija koja se stvara smrdi,u pravnom smislu to apsolutno ništa ne znači .Jer to se mora dokazati pravno relevatnim dokazima ,a ne njuškanjem tj ljudskim osjetom jer tko će ocjeniti da li nešto smrdi podnošljivo ili ne podnosšljivo i štetno. Sumnjam da kod nas postoji uređaji koji mjere štetne emisije plinova iz životijskog otpada odnosno da postoji pravillnik koji definira koja je količina tih sastojaka dopuštena odnosno nedopuštena. Po meni puno lakše je dokaziva nelegalnost građevine ,što se jednostavno i lako može utvrditi uvidom u sustav katastra i zemljišnih knjiga ili relevantnim dokumentima koji proizilazi iz istog. Međutim to bi se trebalo riješiti preko grđevinske inspekcije , ali ako oni ne žele to riješti jednostavno se proglašavajući ne nadležnim Pitanje koje slijedi da li se po tom pitanju može pokrenuti građanska parnica ili se žaliti na višu instancu građevinske inspekcije,odnosno Ministarstvo graditeljstva.. Druga solucija je veterinarska inspekcija koja je dužna kontrolirati uvjete držanja životinja. Ali ,i oni će se audeći po iskustvu vjerojatno proglasiti nenadležnim. Problem je što nitko ne želi ,a izgleda niti ne mora raditi svoj posao za koji je plaćen. Iako postoje jasni zakonski propisi.
 17. Prijatelj živi u Njemačkoj preko 40 g i rijetko dolazi u HR. Prilikom zadnjeg posjeta uočio je da je na susjednoj nekretnini ( dvorište uz njegovo) nekadašnja gospodarska zgrada za smještaj mehanizacije pretvorena u štalu u kojoj je smješteno oko 200 grla bikova. Pobunio se kod susjeda jer je bez pitanja i suglasnosti dovezao toliku stoku. Međutim nekulturno ga poslao tamo odakle je došao. Zamolio me za pomoć s obzirom da se ne služi internetom. Provjerom putem interneta utvrdio sam da zgrada nije ucrtana i upisana u gruntovnicu niti katastar te da vlasnik više nije susjed nego neka firma iz druge županije. Ta zemljišna čestica vodi se kao vrt i voćnjak i zabilježena je ovrha Ministarstva financija. Jedino ne znam čija je sad stoka susjedova ( malo vjerojatno zbog dugova) ili te firme. Cijeli svoj život prijatelj je uložio u svoju kuću i dvorište u tom selu gdje se rodio,sad ne može živjeti od smrada u što sam se osobno uvjerio. Napominjem da predmetna zgrada ima nekih 40 m dužine,10 širine ,nema septičku jamu za skupljanje otpadnih voda, stalno napajanje vodom i druge uvjete koje misli da bi trebala imati. Žalio se u Općini ,istjerali ga van jer „to je seljak i ne smije se dirati“. ( čitaj glasač s mnogobrojnom obitelji) Bio kod inspekcija zaštite okoliša i graditeljstva ,kažu da nisu nadležni. Tko je ne znaju niti oni ( kao). Ne zna što mu je činiti ,ne može živjeti u svojoj vlastitoj kući od smrada ,uz to je astmatičar i imao operaciju na plućima. ( koristi pumpicu). Razmišlja o prodaji kuće kao jedinom rješenju,ali uz ovakve uvjete sumnjam da će ju netko uzeti. To je jedna strašna situacija jer je sad u mirovini koju je mislio proživjeti u rodnoj kući i domovini. Molim pravni savjet, što činiti dalje jer je čovjek u jadnom i bespomoćnom stanju,a od naše pravne države nema ni p.
 18. PRAVNA SIGURNOST Pridružujem se onima koji tvrde da ne smiju uzeti pravo na mirovinu, onima koji imaju opću nesposobnost, ako postupe po ovom zakonu i zaposle se na radno vrijeme sukladno Zakonu. A pogotovo ako mirovinu primaju dulje od 5g. Nakon tog roka revizije ostvarenog prava više nema. Nisam potpuno siguran, ali mislim da je to regulirano Zakonom o obveznim odnosima. Pravnici me mogu demantirati, ako nisam u pravu. Primjer iz prakse, čovjeku su ukinuli ( oduzeli) mirovinu i pozvali ga na reviziju zbog toga što ga je netko prijavio da se ranio sam u ratu. Primao je mirovinu 10-tak godina. Zvali ga na reviziju koja je potvrdila to rješenje i činjenice. Uzeo odvjetnika i dao državu RH na sud. ( sad točno koji ne znam). Sudio se 4-5 godina. Konačna Odluka je bila da s obzirom na gore spomenutih 5 godina, da mu nisu smjeli dirati pravo na mirovinu . Vratili mu mirovinu i sve zaostatke s kamatama. Nekih 200.000,00 kn Jako velike novce je država „ fasovala“ na takvim predmetima i sumnjam da bi više ikoga dirali, pogotovo nakon što smo ušli u EU. U EU postoji Sud za ljudska prava koja sva kršenja ljudskih prava koji proizilaze i iz pravne stečevine domicilne zemlje i EU teško sankcionira. Nažalost naša država svake godine ogromne novce ( u milionskim iznosima) daje za odštetu pojedincima zbog kršenja ljudskih prava koju prouzrokuju nesposobni činovnici i usijane glave koje misle da mogu provoditi i tumačiti zakone kako njima paše ( ili državi). Taj sud je jedna od najvećih blagodati za našu državu koje smo dobili ulaskom u EU.
 19. revizor

  katastar

  Ako ne postoji sporazum o činjenici gdje je međa, nadležnom Općinskom sudu podnesite prijedlog za utvrđivanje ( uređenje) međe. Nisam pravnik, ali znam iz osobne prakse. Izlazi sud i sudski mjernik, naravno uz prisustvo stranaka i opunomoćenika ako ih imate,utvrđuje i označuje među. Donosi rješenje,dostavlja strankama elaborat i rješenje . Kada bude pravomoćno to je rješenje za vjeke,vjekova. Košta ,ali troškove možete podjeliti sporazumno ili ih sud sam raspodjeli ( u mojem slučaju je tako bilo).
 20. Ništa od povećanja invalidnine ni u 2019.g. Invalidnina nije mijenjana od 2001.g. Temelj za određivanje visine je proračunska osnovica. Godine 2001.g prosječna plaća bila 3.541 kunu, proračunska osnovica 3.326 kn Danas, godina 2018. je 6.283 ( DZS).proračunska osnovica je ista 3.326 kn . Po prijedlogu Zakona o izvršenju državnog proračuna za 2019.g. citiram: čl 22. " Osnovica za obračun naknada i drugih primanja iz stavka 1.ovog članka iznosi 3,326 kn". Dakle iznos invalidnine neće se mijenjati ni u 2019.g. iako je prošlo 18 godina od kada je određena osnovica po kojoj se određuje iznos iste. Pitanje : Da li ijedna od naših braniteljskih udruga ovo smatra problemom i nepravdom prema hrvatskim braniteljima , čim više što smo svakodnevno suočeni s stigmom „povlaštenih“ građana Hrvatske. Nema apsolutno nikakve reakcije ! Upravo se raspravlja o prijedlogu Proračuna za 2019.g , vrijeme i mjesto je da se to pitanje postavi vladi.
 21. Državni proračun je usvojen u 12mj/17. U njemu je planirano povećanje mase za mirovine od 2% na godišnjem nivou. Ako to podjelimo na dva usklađenja to je oko 1 % na proljeće i oko 1% na jesen. Metodologija izračuna je zakonski određena ,međutim imaju oni tj napravili su si kroz izračune dovoljno prostora da izračunaju onako kako njima odgovara tj uklopi se u planiranu masu. Tako da bez obzira na rast potrošačkih cijena,inflacije i prosječnog dohotka ne očekujem znatno više od prethodno iznesenog.(+,- koji 0,000X %). veljača 21
 22. Državni proračun je usvojen u 12mj/17. U njemu je planirano povećanje mase za mirovine od 2% na godišnjem nivou. Ako to podjelimo na dva usklađenja to je oko 1 % na proljeće i oko 1% na jesen. Metodologija izračuna je zakonski određena ,međutim imaju oni tj napravili su si kroz izračune dovoljno prostora da izračunaju onako kako njima odgovara tj uklopi se u planiranu masu. Tako da bez obzira na rast potrošačkih cijena,inflacije i prosječnog dohotka ne očekujem znatno više od prethodno iznesenog.(+,- koji 0,000X %).
 23. Za "Lex Agrokor" da spase Todorića ,trebao im je tjedan dana da donesu Zakon. Kad je riječ o hvratskim braniteljima,invalidima Domovinskog rata,obiteljima poginulih i ostalih stradalnika treba im godinu i pol dana otkad su na vlasti(računajući i vladu Oreškovića,jer tada je već obećan novi zakon. Prije izbora i poslije stalno govore kako rano umiru branitelji i da se mora nešto poduzeti -korisno.(prosjek 52 g) Pošto smo nas većina u tim godinama.očito računaju da je svaki dan za njih koristan.
 24. Neka se netko ne uvrijedi ,ali stvarno je ova rasprava o povećanju mirovine od 5% debilna. Pa i malom djetetu bi trebalo biti jasno da se to radi u povećanju putem redovnog usklađivanja koje se vrši 2x godišnje a ne o nekom jednokratnom povećanju. Za jednokratno povećanje od 5% ili to isto raspodjeljeno u više godina trebao bi se donositi novi Zakon u kojemu bi se definirao zašto,kako ,odkuda, kad,tko bi imao pravo itd,itd. Drugo trebala bi se osigurati nova sredstva za isplatu takvog povećanja ,što u sadašnjem i projekcijama proračuna do 2020.nema. Predviđena su sredstva za gore spomenuto redovno usklađivanje mirovina i kroz 4 godine mandata ove vlade nominalni iznos mirovine će se sigurno na taj način povećati za 5%. Dakle zaključite ovu nepotrebnu raspravu.
×
×
 • Napravi novi...