Jump to content

Skywalker007

Korisnik
  • Broj objava

    669
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    68

Sve što je Skywalker007 objavio

  1. Poštovani Akiko kao prvo da vam čestitam na umirovljenju. Kao što vam je poštovani buda napisao bilo bi dobro da kod nekog pravnika vidite što kaže na vaše rješenje o mirovini a što piše u vašem ugovoru o radu odnosno pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili zakonu o radu. Bolje vam je platiti neki pravni savjet i vidjeti da li postoji mogućnost na otpremninu ako postoji onda angažirati odvjetnika da vam to riješi jer firme imaju svoje odvjetnike i ne žele platiti osim ako im to sud naloži. Svakako provjeriti s pravnikom koji se bavi radnim pravom to će vam biti najtočnije i onda će te znati koliko bi trebali dobiti pa će te znati da li želite tužiti firmu.
  2. Koliko znam jedno vrijeme je MUP Zagreb slao za matičnu Policijsku upravu, osobno policajcu, HZMO, Kartoteka i Arhiva. Ali više ne šalju osobno i ne znam razlog.
  3. Probajte u HZMO kod referenta ili pravnika da vam isprintaju to rješenje od MUP koje se nalazi u njegovom predmetu pod njegovim brojem rješenja HZMO. Oni skeniraju i čuvaju svaki dokument u predmetu vezano za osobu tako da vam mogu isprintati.
  4. Poštovani na rješenju HZMO vam piše koje je zvanje poslao MUP za izračun vrijednosnog boda. Ako je vaš otac radio prije odlaska u invalidsku braniteljsku mirovinu i dok je radio je imao HRVI onda bi imao pravo na 2 zvanja veća nego što je imao osobno. Ako je prvo prihvatio starosnu mirovinu MUP a onda se prebacio u invalidsku braniteljsku onda je MUP poslao samo njegovo osobno zvanje. On neće dobiti rješenje od MUP nego HZMO po službenoj dužnosti a oni su dužni napisati na rješenje po kojem vojnom činu su mu izračunali vrijednosni bod. Kao što je napisao poštovani Nixon1973 ako iz uniforme ide u invalidsku braniteljsku mirovinu s trajnim HRVI onda se njegovo osobno zvanje SAMOSTALNI POLICIJSKI INSPEKTOR - BOJNIK treba utvrditi po članku 7. Pravilnika kao POLICIJSKI SAVJETNIK - BRIGADIR. Naravno vi morate znati točno sve činjenice na koji način je otac otišao u mirovinu i s kojim statusom jer je samo jedan način ispravan a ako je MUP krivo poslao onda odvjetnik može zatražiti koje su zvanje poslali pa žalba i tužba u upravnom postupku. Osobno sam tužio MUP jer sam smatrao da imam pravo ali na kraju nisam imao pa mi je odvjetnik to sve lijepo objasnio kada, kako i zašto. Ako vaš otac želi samo rješenje o zvanju da ima kao uspomenu mislim da MUP to ne šalje osobno osim ako se zatraži službenim putem kao što sam ja preko odvjetnika.
  5. Poštovani Josipe hvala na ovako detaljnom objašnjenju, a ja ću malo jednostavnije reći. Poznato je da su plaće u javnom sektoru povećane a malom broju i preko 80%, stoga udio mirovine u tim plaćama iznosi 44% što je mislim i najniži postotak. Koliko god se usklađivanje napravi nema pravi efekat dok udio mirovine u plaći ne bude oko 60% što je obećano na početku izbora. Znači sad stranka umirovljenika koji su u vladajućoj koaliciji kao i sve ostale umirovljenike udruge i sindikati trebaju upozoriti da je plaća u javnom sektoru povećana, da je inflacija previsoka a udio mirovine u plaći nikada niže. https://www.mirovina.hr/mirovine/mirovine-su-rasle-230-eura-kroz-zadnje-desetljece-ali-udjelom-u-placi-su-nikad-manje/
  6. https://www.mirovina.hr/mirovine/mirovine-branitelja-povecava-se-broj-korisnika-a-i-iznosi-su-znatno-veci-za-one-povlastene/ Poštovani,, evo pročitao sam ovaj tekst od 05.08. i nigdje ja nisam našao da piše za neko povećanje, a već mi je par branitelja reklo da čekaju neko povećanje mirovina od nove godine koju je spomenuo premijer za Oluju a ja ni to nisam vidio niti čuo osim za ovo mizerno povećanje osnovice za HRVI. Svakako bi volio da je istina ali nema nikakvih rečenica u svezi toga niti ikakvih činjenica tako da ćemo uskoro saznati sve.
  7. Moj otac kao 100% invalid nakon 7 mjeseci dobio inkluzivni dodatak I razine, naravno vještačenja po službenoj dužnosti i obavezan Bartheov indeks doktora specijaliste, noviji specijalistički nalazi a ostale dokumente oni vade sami. Što se tiče povećanja osnovice za mirovinu to nisam nigdje pronašao osim povećanja osnovice za HRVI invalidninu a koju meni dižu za mislim 1,50 eura. Ako je netko nešto drugo pročitao molio bi vas link pa da i ja vidim. Hvala
  8. Poštovani kris kako sam iz tablice poštovanog Profa pogledao sve činjenice za vas je povoljnije otići u starosnu mirovinu po članku 6. kako bi dobili otpremninu, zatim možete preko svog obiteljskog liječnika tražiti uputnicu za vještačenje pa ako dobijete opću nesposobnost omjer rat 20 - mir 80 prebaciti se u istu kao što sam ja napravio. Ako dobijete prof. tj. djelomičnu nesposobnost onda odustanete od postupka naravno trebat će te biti u kontaktu s vašim referentom iz HZMO. Možda postoji još jedna mogućnost ali ne znam nikoga tko je to napravio, kada dobijete od ministra rješenje da ste u mirovini vi predate u mirovinskom da vam izračunaju sve mirovine i još predate i za vještačenje tj. za kumuliranu mirovinu znači da vam računaju mirovinu u 4 smjera pa šta bude povoljnije naravno nemate pravo na 2 vojna čina više jer vas mup šalje u starosnu mirovinu ali vi se preko HZMO dobijete najpovoljniju mirovinu za vas. Nakon nekih razmišljanja mislim da je to moguće jer HZMO bi to trebao prihvatiti u postupku pa vam dati najpovoljniju, ali svakako morate to provjeriti u HZMO s nekim tko se razumije u to.
  9. Poštovani kris vaše osobno zvanje bi bilo bojnik a 2 zvanja više bi bilo brigadir. E sad prema tablici poštovanog Profa vaša mirovina bi bila oko 1065 prema članku 6. a za invalidsku kumuliranu prema zakonu o braniteljima prof. nesposobnost bi bila 895 a opća nesposobnost nekih 1230 s omjerom 20-80 jer tako komisije trenutno određuju ako imate 20 HRVI. Status dragovoljca s HRVI 1.85, činom bojnik i 780 dana borbenog sektora.
  10. Poštovani kris da li imate status dragovoljca, koliko dana u borbenom sektoru imate i koje je vaše trenutno policijsko zvanje da poštovanom Profu mogu reći koje vojno zvanje da vam upiše na jednoj tablici i za 2 zvanja više u drugoj. Puno pozdrava Nixon
  11. Poštovani kris većinu toga vam je objasnio poštovani nixon, vi se trebate odlučiti i razmisliti što je za vas povoljnije, naravno tu je i otpremnina jer za mirovinu po čl. 6 dobijete 10 a za invalidsku mislim 2 nisam sad dugo čuo od nekoga koliko je baš točno. Opet invalidska po zakonu o braniteljima nama u mupu bi donijela 2 vojna čina više. Baš ovdje na stranici poštovanog Profa možete napisati poznate parametre pa vam poštovani Prof izračuna mirovinu po članku 6. i kumuliranu prof i opću za 20% rata - 80% mir pa opet razmislite i vidite što je za vas najbolje.
  12. Poštovani, dvojici mojih kolega isto novi izračun bio manji ili nešto sitno viši od 2008 i 2009 godine. Treba se usporediti staro rješenje i novo, kod njih je bio problem jer su jednom smanjili iznos vojnog čina tj. po novom nisu dobro računali čin iz 2008 a trebali su samo prepisati a drugom nisu priznali 1.85 umjesto 1.50 pa su se žalili na rješenje i sad su dobili nova rješenja koja su dobra. Uglavnom netko vam treba usporediti staro rješenje sa novim da li ima neka greška a ako nema greške onda je možda problem onaj dodatak od 30 % a sad dobijete na dane u borbenom sektoru manje i za status dragovoljca. Uglavnom treba vam to netko pregledati tko se razumije sa svim vašim točnim podacima.
  13. Poštovana nisam siguran što je vaš prijatelj mislio pod tim da se na osnovu PTSP nije mogla utvrditi invalidnost, jedino ako vaš pokojni suprug nije imao HRVI za trajno jer su ukinuli mislim od 2008-2018. pa je bio u invalidskoj kumuliranoj mirovini bez invaliditeta. Pošto ste vi sad korisnica njegove mirovine nisam siguran da vi sad možete povećati invalidnost ili omjer rat mir. Neka me netko ispravi ako nisam u pravu ali koliko pratim našu temu oko branitelja mislim da je tako.
  14. Poštovani, da li ste u radnom odnosu, na bolovanju ili ne radite. Obično rješenja idu od 6 mjeseci do 14 mjeseci što sam osobno vidio. Zavisi kada je izvršeno vještačenje za omjer, pa se zna dosta dugo čekati od MORH potvrda o vašem osobnom zvanju. Ja bi na vašem mjestu osobno otišao u mirovinski ako niste u radnom odnosu i nemate primanja pa pitao zašto toliko dugo čekate ali treba biti čovjek kulturan ali svaki mjesec kulturno dosadan da prvo vidite da li nešto čekaju jer ne moraju oni biti krivi a kasnije da vam što prije napišu rješenje ako imaju sve prikupljeno.
  15. Poštovani, vojni rok u Hrvatskoj još uvijek nije obavezan. Koliko sam pročitao mislim da će ga uvesti od 01.01.2025. godine ali još pravilnik i zakon o obrani nije dobio dopunu. Što se tiče djevojaka one se uvijek mogu javiti dragovoljno na služenje vojnog roka bez obzira na trenutni i budući zakon. Možda griješim nisam sve pročitao pa pišem samo ono što sam popratio u zadnje vrijeme.
  16. Poštovani makaranin91 znam da su neki za druge bolesti priložili neki nisu. Kao što sam već puno puta pisao ako idete na pogoršanje stanja bolesti u sveti obrane suvereniteta onda je normalno da vještak iz tih nalaza mora vidjeti da je došlo do pogoršanja baš u svezi toga. Da li će ili neće uvažiti ostale dijagnoze u svezi toga ne znam, možete ovdje napisati koje imate pa da vam netko tko zna ovdje napiše kako je on prošao.
  17. Onda u uredu državne uprave odjel za branitelje u svom mjestu, općini gdje vam je najbliže gdje pripadate, te poslije vještačenje od strane liječničke komisije ministarstva branitelja.
  18. Poštovani ako mislite povećati HRVI invalidnost koju sad imate 30% onda predajete uredu državne uprave odjel za branitelje a ako mislite omjer rat-mir za povećanje omjera mirovine ( koji imate sad nepoznato - ako imate 100% od rata onda je to maximum). Nisam baš shvatio koji postotak bi povećavali.
  19. Poštovani, sve ste točno napisali. Upravni postupak za ostvarivanje trajnog HRVI ima rok svakih 6 mjeseci do trajnog nakon toga svake 2 godine za pogoršanje. Za upravni postupak omjera rat-mir svakih 6 mjeseci ovisno o uputnici obiteljskog liječnika za pogoršanje.
  20. Koliko znam trajna prava branitelja (invalidnine i naknade min. branitelja) idu 14. u mjesecu ako ne pada na vikend ili praznik, a novčana naknada za nezaposlene branitelje ima drugi vremenski period za isplatu.
  21. Vidio sam par rješenja za novi izračun po 52c i odmah par grešaka pa su se kolege žalili. Mijenjali su osobni bod za dio u svezi obrane suvereniteta što su trebali samo prepisati a za dio izvan toga su trebali povećati za postotak broja dana u borbenom sektoru i 10% za status dragovoljca. Oni koji su imali na starim rješenjima dodatak od 30% njima je povećanje jako malo između 20 i 40 EUR nisam vidio ništa više.
  22. Poštovani Prof a Vi ste opet meni uzor, stoga kao što Vam je rekao poštovani Mrljavac Hvala Vam na vremenu, trudu i smirenosti čak i kada odgovarate onima koji samo jednom dođu na forum pitaju a vi im odgovorite poslije toga niti njih nema niti jedno obično hvala. Hvala Vam za sve savjete i izračune našim napaćenim prijateljima i kolegama braniteljima.
  23. Za vještačenje radi invalidske kumulirane mirovine ako imaš 20% HRVI za stalno kod vještaka je praksa da ti odrede 20 % za dio sudjelovanja u obrani suvereniteta RH a 80 % izvan toga. Ako imaš 30 % HRVI onda je 30-70 itd... Dosta mojih prijatelja u zadnjih godinu dana tako dobilo bez obzira na dijagnoze jer su nekima pisali obje nekima samo jednu tako da mislim da dijagnoza nema neku težinu nego postotak trajnog invaliditeta.
  24. PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE EVIDENTIRANJE PROMJENE ZDRAVSTVENOG STANJA Članak 24. (1) Ako liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača ili izabrani liječnik utvrdi da vozač boluje od bolesti radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, na razdoblje dulje od 6 mjeseci, obvezan je odmah po saznanju o tim promjenama, uz upozorenje vozaču, obavijestiti policijsku upravu ili postaju (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo) prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog prebivališta, školovanja, odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača. (2) Ako liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača ili izabrani liječnik utvrdi da vozač boluje od bolesti radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, privremeno, a najduže na 6 mjeseci, dužan je o tome upozoriti vozača, a dano upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji. (3) Evidencija u medicinskoj dokumentaciji mora obvezno sadržavati vrstu izrečene mjere kao i njeno trajanje. (4) Upozorenje vozaču i obavijest policijskoj upravi ili postaji iz stavka 1. ovoga članka evidentira se i dostavlja putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske, odnosno na obrascu Izvješća o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača (u daljnjem tekstu: Obrazac) koji se nalazi u Prilogu V. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio. (5) Vozač kojemu je izrečeno i evidentirano upozorenje iz stavka 2. ovog članka neće se po završetku privremene nesposobnosti ponovno upućivati na pregled... PRILOG III. MINIMALNI STANDARDI ZDRAVSTVENE I PSIHIČKE SPOSOBNOSTI ZA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILIMA 7. PSIHIČKI POREMEĆAJI I POREMEĆAJI U PONAŠANJU Vozaču prve i druge skupine sposoban je upravljati motornim vozilom ako nema duševni poremećaj (urođen ili stečen kao posljedicu bolesti, ozljede ili neurokirurških operacija), mentalnu retardaciju, poremećaje ponašanja uzrokovan starenjem, poremećaj osobnosti koji dovodi do pogoršanja sposobnosti rasuđivanja i ponašanja. Ako kod vozača postoje patološka stanja iz prethodnog stavka zdravstvenu sposobnost za upravljanje vozilom utvrđuje specijalist medicine rada/medicine rada i sporta ili izabrani liječnik na temelju ciljanog mišljenja specijaliste koji liječi vozača. Ciljano mišljenje se izdaje nakon ciljanog pregleda kod specijaliste koji mora sadržavati procjenu psihičkog statusa, progresije bolesti ili poremećaja i rizika ponavljanja bolesti i prognozu bolesti. Zagreb, 23. travnja 2024. - obiteljski liječnik prema dijagnozi i terapiji koji su u prilogu pravilnika od 01.05.2024. mora upisati ili ne upisati napomenu u sustav kao i daljnju obavijest koje se spominju u pravilniku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija