Jump to content

Mario137

Korisnik
 • Broj objava

  201
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  23

Aktivnosti reputacije

 1. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od MileT u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Nema veze što ste predali zahtjev za obročnu otplatu i ponudili zadužnicu, ali od toga morate odustati ako ćete se žaliti, jer inače imamo kontradikciju. Eventualno kasnije možete podnijeti taj zahtjev, po pravomoćnosti rješenja. Naime, nije bilo potrebe da sve to još uvijek predajete kad ne znate niti iznos duga niti je zaduženje uopće na vašoj knjigovodstvenoj kartici. Niste još ni primili rješenje. 
  To što je ispostava Slavonski brod napravila je čista nebuloza. Čim je vaša supruga predala zahtjev, oni su trebali odmah po službenoj dužnosti podijeliti osobni odbitak od tada nadalje. Propustili su to učiniti i sad bi to kroz godišnji obračun, što tehnički mogu učiniti ako je obračun korektan. 
  Dakle, imaju pravo promijeniti rješenje, ali samo od trenutka traženja supruge. Nikako "od proljeća".  Mogla je tako tražiti i 6 g unatrag i referenti bi vjerojatno uvažili. 
  Ovdje ima jako puno neprofesionalnosti, doveli su vas u zabludu svojim neradom po zahtjevu. Umjesto da imate umanjenu plaću svaki mjesec, oni su vas doveli u situaciju da morate platiti odjednom. 
  Dakle, ako su promijenili osobni odbitak od mjeseca zahtjeva to je ok i nema se smisla žaliti, iako su propustili dosta toga, meritum je isti. 
  Ukoliko bude da su priznali osobni odbitak unatrag od dana zahtjeva, ja bi se žalio.
  Drugi stupanj bi onda trebalo požuriti, a ako ne riješe u 2 mj dati tužbu upravnom sudu zbog šutnje uprave i onda će riješiti. 
  Ako odbiju - upravni spor. Sve vas to ne košta praktički ništa. 
  U privatnom sektoru taj drugi stupanj su prije zvali "služba za prepisivanje prvostupanjskih rješenja" što je bila parodija na njihiv naziv "samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak". 
  Ako budete išli tamo, pitajte ih zašto su čekali godinu dana umjesto da promijene PK i ako dobijete rješenje objavite ga ovdje bez osobnih podataka, baš me zanima kako će obrazložiti priznavanje podjele osobnog odbitka prije datuma zahtjeva.
 2. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od hogar1983 u dvostruko oporezivanje   
  Vrlo mi je teško reći bez da znam kako je češki poslodavac postupao i kakav je uopće vaš ugovor s njim. Nesamostalni rad za društvo sa sjedištem u drugoj državi članici EU je malo specifično. Postoje ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovori o socijalnom osiguranju, a postoje i pravila EU o postupanju na zajedničkom tržištu, sve to može biti važnije od općih principa koje sam naveo. 
  Pokušajte pročitati ovo: 
  https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/EU poslodavci za internet.pdf
  i usporediti sa svojom situacijom, pa onda možemo nešto zaključiti.
 3. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Odgoda poreza na promet nekretninama   
  Za promjenu, u Poreznoj upravi dobili ste točne informacije i optimalnu strategiju. Zaista nema mogućnosti jednokratne odgode. Kamate nisu velike (nije složeni obračun kamata) pa se ne morate brinuti za njihovu visinu, nije to kao u banci. 
  Najbolje je napraviti kako vam je rečeno. Nije obvezno da išta plaćate jednokratno, po opomeni možete jednostavno podnijeti zahtjev za upravni ugovor i plaćati sve na (najviše) 24 rate. 
 4. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Porez na dohodak od prodaje nekretnine!   
  U tom slučaju niste uopće dužni platiti porez. Zakon kaže da se otuđenje nekretnina ne oporezuje ako je vezano za nasljeđivanje (koje je inače oslobođeno oporezivanja). Pogledajte ovo mišljenje Porezne uprave:
  https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18094
 5. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od IvyZg1 u Studentski investicijski fond   
  Ja vjerujem da pozor HANFAe svakako mora izbjeći jer ovaj fond me odgovara definiciji fonda prema Zakonu o AIF. Mislim da je miran dok god ne radi tuđim novcem, a ovdje bi se radilo o novcu bez izravne protučinidbe, donacijama i sponzorstvu, članarinama. 
 6. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od IvyZg1 u Studentski investicijski fond   
  Mislim da je u skladu sa Zakonom o udrugama, zadovoljava osnovna načela. Radi se o neprofitnoj organizaciji (nema podjele dobiti, ne konkurira onima koji već plaćaju porez na dobit), cilj je obrazovanje (učenje kroz praksu) i eventualno znanstveni doprinos (proučavanje tržišta kapitala ili vrijednosnih papira). Ne vidim što bi bilo protivno Zakonu o udrugama. Da je sreće fakultet bi sam imao takav fond, odnosno odradio bi potrebni posao za studente. 
  Što se tiče nadzora HANFA-e, on postoji da bi prije svega štitio investitore, odnosno one koji kupuju udjele u investicijskom fondu. Ovdje toga nema. Udruga bi se financirala članarinom, donacijama i sponzorstvom. 
  Možda naziv 'investicijski fond' unosi konfuziju, jer to nije fond. Ako neka firma ili udruga kupuje i prodaje vrijednosne papire, ona nije fond u smislu Zakona. Ona je jednostavno firma, odnosno udruga i poslovne knjige vodi na potpuno uobičajen način. 
   
 7. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od IvyZg1 u Studentski investicijski fond   
  Prvo da vas pohvalim, ideja je izvanredna. Ne postoji bolji način učenja. 
  Osim tih milijun kuna, postoji cijeli niz formalnih i logičkih zapreka da osnujete 'pravi' investicijski fond. Regulativa investicijskih fondova, koju provodi HANFA podrazumijeva da se radi o djelatnosti koja upravlja tuđim uloženim sredstvima od osoba koje očekuju očuvanje imovine, odnosno povrat investicije, dakle, s profitom kao jednim od ciljeva. To kod vas nije slučaj jer vi želite osnovati fond koji bi radio pravim novcem za edukacijske i neprofitne svrhe. Tako da udruga zaista jest pravo rješenje. 
  Mislim da nema nikakve zapreke da udruga sudjeluje na financijskom tržištu. Naravno, sve to morate precizirati u statutu udruge na način kako ste to gore formulirali, tako da ste mirni i s te strane. Zbog prirode vašeg pothvata, dakle, edukacija i neprofitna djelatnost - predlažem osnivanje udruge. 
  Ne morate biti zabrinuti zbog toga. Što se tiče samih udruga, one smiju obavljati gospodarsku djelatnost - pitanje je samo poreznog tretmana. Naime, ako udruga obavlja djelatnost koja na tržištu konkurira onim subjektima koji već plaćaju porez na dobit, onda je i udruga obveznik poreza na dobit. To ne znači da udruga ne smije raditi, samo da treba plaćati taj porez. 
  Međutim, sama djelatnost investicijskog fonda nije oporeziva porezom na dobit (vaši "konkurenti"), pa nema nikakve osnove niti da vaša udruga bude tretirana kao obveznik poreza na dobit. Osim toga, eventualni višak prihoda nad rashodima nećete koristiti za isplatu članovima udruge, nego će se koristiti dalje u neprofitne svrhe i za pokrivanje tekućih rashoda. 
  Kao udruga, vodit ćete poslovne knjige prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i prema posebnom kontnom planu. Predlažem da vas netko uvede u to, a kasnije da sami nastavite voditi poslovne knjige i podnositi financijska izvješća, jer je to važan dio učenja, ništa manje bitan od same djelatnosti investicijskog fonda. 
  Dakle, imat ćete istovremeno vođenje poslovnih knjiga kao udruga, gdje bilježite sve poslovne promjene, a samu djelatnost fonda vodit ćete sami, recimo, u excelu, kao neke pomoćne knjige. To je djelatnost fonda, a udruga je, možemo reći, društvo za upravljanje investicijskim fondom. 
  Malo bacite oko na ogledne primjere kako izgledaju bilance (BIL-NPF) i 'RDG' (PR-RAS-NPF) za udruge, a kako izgledaju ogledni primjeri vođenja knjiga za investicijski fond. 
  Ako uspijete to realizirati (osnivanje udruge, kupnja i prodaja vrijednosnih papira, vođenje knjiga udruge, vođenje evidencije fonda) neovisno o rezultatu poslovanja) naučit ćete više nego na svim ostalim kolegijima na fakultetu, odnosno, to vam je pravi mali MBA za realne financije. 
   
   
 8. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od IvyZg1 u Porez na dohodak od prodaje nekretnine!   
  Od koga je majka naslijedila?
 9. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od aleeen u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Podnesete pismeni zahtjev u slobodnoj formi i pozovete se na članak 17 stavak 5 Zakona o porezu na dohodak. Taj članak vam ex lege jamči najmanje jednaku raspodjelu porezne olakšice, sve ostalo je stvar dogovora. 
 10. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od aleeen u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Nadležnoj ispostavi prema vašem prebivalištu. Možete poštom preporučeno ili sustavom eGrađani. Ako str vi i supruga u različitim ispostavama to će potrajati.više od mjesec dana, ali napravit će se. Tražite izričito podjelu osobnog odbitka prema navedenom propisu i to putem PK obrasca. Nemaju vas zašto zvati, PK su sada elektronske, imaju samo napraviti i poslati poslodavcu putem ePorezne. 
 11. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od aleeen u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Da, ako ćete sustavom eGrađani, možete baš tako učiniti. 
 12. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Porez na kuće za odmor   
  To je onaj problem koji sam vidio i na svom iskustvu. Postoji trend da prvostupanjska tijela u potpunosti ignoriraju preporuke i shvaćanje drugog stupnja i/ili Upravnog suda i uvijek rješavaju po svom. To upravni postupak čini beskonačnim. U praksi se nikada ne koristi pravo meritornog rješavanja od strane višeg stupnja i nije mi poznata nijedna tehnika koja bi okončala ovakav cirkus ako je prvi stupanj dovoljno uporan....
 13. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Odjava uzdržavanog člana   
  Porezna uprava raspolaže tim podatkom, ali on nije aktivan parametar kod automatske obrade podataka kod godišnjeg obračuna. Program ga obuhvaća samo ako se podnese JOPPD obrazac. Naravno, postoji mogućnost da netko pogleda stanje ž-r uzdržavanog člana, ali referenti rijetko provjeravaju automatski generirane obračune. Kako je ovdje riječ o inozemnom uplatitelju, vaš uzdržavani član je taj koji treba platiti porez i MO i uplatiti obveze i tek tada bi vi automatizmom dobili rješenje da morate platiti porez, a uzdržavani član bi imao povrat uplaćenog poreza (ali ne i MO). Tako da neto iznos za uplatu s vaše strane ne bi bio velik. 
  Nema ni kazni niti kamata. Porez se utvrđuje na godišnjoj razini. 
  Ispravno je da uzdržavani član obračuna i uplati porez i MO kao drugi dohodak iz inozemstva, podnese jOPPD obrazac, on će dobiti iznos uplaćenog poreza kao povrat, a vi ćete imati za uplatu (vjerojatno veći iznos od ovoga za povrat). 
   
 14. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Povrat poreza   
  Neće. Na e-poreznoj pogledajte koji je datum valute povrata, na knjigovodstvenoj kartici, račun 1619. To je datum povrata. Dan nakon toga provjerite račun. Ukoliko imate obrt i podnijeli ste godišnju prijavu po toj osnovi morate zatražiti pobrat pismeno ili putem ePorezne, neće doći automatizmom. 
 15. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Iznajmljivanje mobilne kućice na paušalno iznajmljenoj parceli u kampu   
  Mislim da trebate registirati i zakup pokretnina, to nije agencijska usluga i to ne morate registrirati. Možete uvesti mobilnu kućicu u dugotrajnu imovinu, ako želite koristiti izdatke za amortizaciju, inače ne morate. Kako je riječ o zakupu, moje je mišljenje da nema potrebe za registraciju izdvojenog pogona. 
 16. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Iznajmljivanje tuđih apartmana i stanova   
  Navedeni posao je najbolje obavljati tako da otvorite paušalni obrt. Mišljenja sam da ne morate ništa polagati i da nemate nikakvih posebnih uvjeta za to. 
  Naravno da za to možete sklopiti ugovor, ali najpovoljniji porezni tretman za to je kroz paušalni obrt. 
  https://www.hgk.hr/documents/predavanje-mostarcic-pausalno-oporezivanje-25b028e013e335.pdf
   
   
 17. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u dvostruko oporezivanje   
  Vrlo mi je teško reći bez da znam kako je češki poslodavac postupao i kakav je uopće vaš ugovor s njim. Nesamostalni rad za društvo sa sjedištem u drugoj državi članici EU je malo specifično. Postoje ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovori o socijalnom osiguranju, a postoje i pravila EU o postupanju na zajedničkom tržištu, sve to može biti važnije od općih principa koje sam naveo. 
  Pokušajte pročitati ovo: 
  https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/EU poslodavci za internet.pdf
  i usporediti sa svojom situacijom, pa onda možemo nešto zaključiti.
 18. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Izdavanje računa od strane iznajmljivača (booking.com)   
  Ovisi o kakvom se modelu poslovanja, odnosno vrsti ugovora radi. Bitno je u čije ima i za čiji račun iznajmljivač radi. Booking.com nudi više vrsta ugovora. 
  Općenito, izdajete račun onome s kim imate poslovni odnos, tj onome tko vam plaća. Ako vam plaća gost, a booking.com je samo posrednik, izdajete gostu račun, a ako booking.com za vas naplaćuje od gosta, onda gostu ne trebate izdavati račun. Gostu će izdati račun onaj tko primi novac. To je opći princip. 
  Međutim, može se ugovoriti i drugačije. Ne znam kako je danas (trebate pročitati), ali u ugovoru s Bookig.com je nekada stajalo ovo: 
  "Smještajni objekt će gostu izdati račun samo (i na prvi njegov zahtjev izdat će Gostu račun) za cjelokupni iznos rezervacije (uključujući i (u skladu s primjenjivim zakonom) sve primjenjive poreze, dodatke i pristojbe). Smještajni objekt neće Booking-com-u izdati račun (ili mu poslati račun) za rezervaciju ili boravak. Nijedna odredba u ovom Ugovoru ne može se tumačiti i ne upućuje na to da Booking.com djeluje kao prodavač ili (ponovni) distributer smještajne jedinice."
  Prema ovome proizlazi da trebate uvijek gostu izdati račun na cijeli iznos bez obzira na sve, agencija je taj administrativni teret prebacila na Vas, iako po prirodi posla nije tako. Ugovorno ste se obvezali. 
  Vodite računa da u svoje primitke u knjizi prometa bilježite samo ono što je vaš primitak, to je ono što ide u vaš obrazac TZ. 
   
 19. Hvala
  Mario137 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Iznajmljivanje tuđih apartmana i stanova   
  Po mom mišljenju, Vi ne posredujete u prometu nekretninama, te Vam ne bi bila potrebna licenca za to, obavljate uslugu. Svakako s vlasnicima apartmana i stanova regulirajte i pitanje eventualnih šteta koje bi nastale zbog toga što ste Vi u posjedu ključeva, odnosno kod dovođenja i odvođenja gostiju (provalne krađe, štete zbog ostavljenih otvorenih prozora i slično).
 20. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u otvaranje j.d.o.o. par informacija   
  Kod isplate predujma dobiti treba voditi računa da bude dovoljno dobiti na kraju, inače je potrebno naknadno platiti porez..
   
 21. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u dvostruko oporezivanje   
  Iz ovoga što ste iznijeli ispada da ste porezni rezident RH. Pitanje je da li je češki poslodavac išao u primjenu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili nije, tj da li je uopće porez uplaćivan u Češkoj. Pretpostavljam da jest, a u tom slučaju trebate sve prijaviti u RH kroz godišnju prijavu poreza na dohodak. Porez iz Češke će se priznati prema potvrdi Porezne uprave Češke. Za okvirni izračun trebaju vam obračuni plaće i samo ukupne iznose dohotka i poreza  ubacite u poreznu prijavu u excelu koju možete naći na internetu.
 22. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u rok čuvanja knjig. dokumantacije* spor   
  Po meni, na tuženiku je teret nedostatka dokumentacije. Ne može se pozvati na zastaru samo za 2008 godinu, a npr za 2007 i za 2006 ima dokumentaciju. Treba postojati interni akt o čuvanju dokumentacije, kao i zabilješka što se dogodilo s 2008 godinom. Za bilo kakvo izlučivanje, arhiviranje i uništavanje dokumentacije treba postojati pismeni trag.
 23. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Nadležnoj ispostavi prema vašem prebivalištu. Možete poštom preporučeno ili sustavom eGrađani. Ako str vi i supruga u različitim ispostavama to će potrajati.više od mjesec dana, ali napravit će se. Tražite izričito podjelu osobnog odbitka prema navedenom propisu i to putem PK obrasca. Nemaju vas zašto zvati, PK su sada elektronske, imaju samo napraviti i poslati poslodavcu putem ePorezne. 
 24. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od drot13 u Porezna olakšica za dijete nakon razvoda   
  Nema veze što ste predali zahtjev za obročnu otplatu i ponudili zadužnicu, ali od toga morate odustati ako ćete se žaliti, jer inače imamo kontradikciju. Eventualno kasnije možete podnijeti taj zahtjev, po pravomoćnosti rješenja. Naime, nije bilo potrebe da sve to još uvijek predajete kad ne znate niti iznos duga niti je zaduženje uopće na vašoj knjigovodstvenoj kartici. Niste još ni primili rješenje. 
  To što je ispostava Slavonski brod napravila je čista nebuloza. Čim je vaša supruga predala zahtjev, oni su trebali odmah po službenoj dužnosti podijeliti osobni odbitak od tada nadalje. Propustili su to učiniti i sad bi to kroz godišnji obračun, što tehnički mogu učiniti ako je obračun korektan. 
  Dakle, imaju pravo promijeniti rješenje, ali samo od trenutka traženja supruge. Nikako "od proljeća".  Mogla je tako tražiti i 6 g unatrag i referenti bi vjerojatno uvažili. 
  Ovdje ima jako puno neprofesionalnosti, doveli su vas u zabludu svojim neradom po zahtjevu. Umjesto da imate umanjenu plaću svaki mjesec, oni su vas doveli u situaciju da morate platiti odjednom. 
  Dakle, ako su promijenili osobni odbitak od mjeseca zahtjeva to je ok i nema se smisla žaliti, iako su propustili dosta toga, meritum je isti. 
  Ukoliko bude da su priznali osobni odbitak unatrag od dana zahtjeva, ja bi se žalio.
  Drugi stupanj bi onda trebalo požuriti, a ako ne riješe u 2 mj dati tužbu upravnom sudu zbog šutnje uprave i onda će riješiti. 
  Ako odbiju - upravni spor. Sve vas to ne košta praktički ništa. 
  U privatnom sektoru taj drugi stupanj su prije zvali "služba za prepisivanje prvostupanjskih rješenja" što je bila parodija na njihiv naziv "samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak". 
  Ako budete išli tamo, pitajte ih zašto su čekali godinu dana umjesto da promijene PK i ako dobijete rješenje objavite ga ovdje bez osobnih podataka, baš me zanima kako će obrazložiti priznavanje podjele osobnog odbitka prije datuma zahtjeva.
 25. Hvala
  Mario137 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Iznos plaće-Ugovor o radu   
  Zapravo, ako je to sve što je navedeno u vezi visine plaće, bez dodatnih referenci na koeficijente, Pravlink o radu, Kolektivni ugovor i nešto slično, onda taj ugovor ne sadržava bitne elemente: 
  https://www.moj-posao.net/Savjet/70362/Ugovori-o-radu-sadrzaj-ugovora-o-radu/9/
  Ugovor o radu mora sadržavati uglavke o: 
  1. strankama te njihovom prebivalištu, odnosno sjedištu 
  2. mjestu rada, a ako ne postoji stalno ili glavno mjesto rada, onda napomenu da se rad obavlja na različitim mjestima 
  3. nazivu, naravi ili vrsti rada na koji se zaposlenik zapošljava ili kratak popis ili opis poslova
  4. danu otpočinjanja rada 
  5. očekivanom trajanju ugovora, u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme 
  6. trajanju plaćenoga godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja trajanja toga odmora 
  7. otkaznim rokovima kojih se mora pridržavati radnik, odnosno poslodavac, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja otkaznih rokova 
  8. osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja 
  9. trajanju redovitog radnog dana ili tjedna
  Umjesto uglavaka iz točke 6., 7., 8. i 9. može se uputiti na odgovarajuće zakone, druge propise, kolektivne ugovore ili pravilnike o radu koji uređuju ta pitanja. Poslodavac čini prekršaj ako sklopi ugovor o radu koji ne sadrži propisane podatke. 
  Ugovorom o radu posebno dobro mora biti riješeno pitanje plaće te poslova koje će radnik obavljati, jer to može izazvati sporove, osobito što se i radi o najvažnijim elementima ugovora o radu. 
  Plaća treba u ugovoru o radu biti određena (u određenom iznosu) ili odrediva (npr. u visini prosjećne neto plaće u Hrvatskoj) ili ugovor treba uputiti na kolektivni ugovor ili pravilnik kojim se plaća regulira. Ako plaća nije određena ugovorom o radu niti kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, poslodavac je radniku dužan isplatiti primjerenu plaću, pod čime se smatra plaća koja se redovito plaća za jednaki rad, a ako takvu plaću nije moguće utvrditi, onda plaća koju odredi sud prema okolnostima slučaja. Plaća će biti neodređena kada u ugovoru o radu o plaći ništa ne piše, a nema niti kolektivnog ugovora niti pravilnika o radu. 
  Međutim, plaća će također biti neodređena ako u ugovoru u radu piše da plaću određuje samostalno poslodavac (npr. na temelju rezultata poslovanja i sl.). To proizlazi iz odredbe članka 462. Zakona o obveznim odnosima, a koji se temeljem članka 6. Zakona o radu primjenjuje i na ugovore o radu. Dakle, u ugovornom odnosu kao što je i radni odnos, jedna ugovorna strana ne može imati pravo samostalno određivati cijenu rada. Iz navedenih razloga, u ugovoru o radu uvijek bi trebala biti ugovorena plaća, odnosno barem elementi za izračuvanje plaće. Ugovaranje što jasnije plaće u ugovoru o radu trebalo bi biti u obostranom interesu - i poslodavca i radnika jer time ugovor postaje jasan te se smanjuje mogućnost spora. 

   
×
×
 • Napravi novi...