Jump to content
Stormbringer

Puknuće vodovodne cijevi

Preporučene objave

Poštovani, 

Živim u kući u Zagrebu koja se nalazi u drugom redu od ceste te prilaz kući prolazi kroz dvorište od susjeda (jedini prilaz kući s ceste). Trenutno se vodi sudski spor oko služnosti puta jer je susjed pokušava svim silama osporiti. Dignuo je i ogradu pa zadnjih nekoliko godina kući prilazim kroz šumu sa stražnje strane. I dok sam odlučio biti strpljiv i pričekati da spor završi, prošli tjedan se pojavio novi problem. Naime, došlo je do puknuća vodovodne cijevi i to na djelu gdje cijev prolazi kroz njihovo dvorište. Šaht s vodomjerom je također u njihovom dvorištu no do sada su službenici vodovoda normalno očitavali vodu. Kako je već isteklo 500 kubika vode u zemlju, potrebno je hitno sanirati puknuće. Pokušao sam kontaktirati susjede no nema nikakvog odgovora.

Ne želim zatvoriti ventil na vodomjeru jer bez vode ne mogu živjeti u kući. 

Zanima me koje su mi mogućnosti postupanja. Da li mogu zvati hitne intervencije i da li ih susjedi moraju pustiti u dvorište? Ako ih ne puste da li ima smisla zvati policiju? 

Tužba će naravno radi ometanja posjeda biti podignuta ali ovo je problem koji se treba riješiti odmah tako da mi čekanje nije opcija.

Nadam se da će se naći netko na forumu tko ima neku ideju što da radim.

Hvala Vam unaprijed i lijepi pozdravi!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Isporučitelj vodne usluge je dužan otkloniti kvar na vodovodnoj mreži te svi u svojim Općim uvjetima kao dio odredbi imaju i ovo:

(1) Za izvođenje popravaka i izmjenu vodomjera i promjena na vodoopskrbnom priključku nije potrebna suglasnost vlasnika nekretnine, ali ga treba o tome unaprijed obavijestiti. Ako popravak ne trpi odlaganja, vlasnika se može obavijestiti naknadno.

(2) Svaki kvar i štetu na vodoopskrbnom priključku i vodomjeru mora vlasnik odmah prijavitiIsporučitelju, a on je dužan nedostatke što prije otkloniti. Oštećenja i smetnje na vodoopskrbnom priključku, koje nastanu krivnjom ili nepažnjom vlasnika ili korisnika interne instalacije, popravljaju se o trošku vlasnika nekretnine bez odgode.

(3) Isporučitelj održava vodoopskrbni priključak o svom trošku od čvora do uključivo zapornog uređaja iza glavnog vodomjera.

 

Eventualni problem bi bio od kuda ide vod prema vama, jer bi se moglo dogoditi da Isporučitelj, a prema onome kako ste opisali, te prema odredbama Općih uvjeta dođe na ideju da to nije njihov problem jer o svom trošku održavaju do vodomjera a ovo će vam naplatiti. U svakom slučaju, tu policija nema nekakovih posebnih ovlasti oko sporova sa vlasništvom i puštanja ili ne Isporučiteljevih djelatnika.
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Totalna Parezija
   Postoji ugovor o osnivanju prava služnosti puta. Sklopili su ga bivši vlasnici povlasne i poslužne nekretnine, (što i nije bitno s obzirom na činjenicu da ugovor obvezuje/ovlašćuje i buduće vlasnike obje nekretnine) kako bi se povlasnoj nekretnini uopće moglo pristupiti, budući da se radi o jedinom prilazu povlasnoj nekretnini. 
   Temeljem tog ugovora predmetni put se godinama koristi kao prilazni put povlasnoj nekretnini - i kao pješački put, i kao put za automobile. 
   Problem nastaje u trenutku kad vlasnici povlasne nekretnine put betoniraju s ciljem da bude prikladniji za prolaz vozila. Vlasnici poslužne nekretnine se bune i traže da se put vrati u prijašnje stanje.
   U ugovoru o osnivanju prava služnosti postoji odredba koja na predmetnom prilaznom putu eksplicitno zabranjuje bilo kakve radove bez pitanja/suglasnosti vlasnika poslužne nekretnine.
   E sad, zanima me da li takva ugovorna odredba proizvodi pravni učinak, tj. može li se uopće tako nešto ugovoriti, jer se njome zapravo onemogućava izvršavanje ovlaštenja (prolaz) radi kojeg se ugovor uopće i sklapa, tj. bojkotira se sam institut služnosti puta - naime, kako bi put (p)ostao prohodan nužno ga je održavati tj. dovesti/dovoditi u stanje u kojem se može prolaziti normalno, a ne uz gomilu poteškoća. 
   Zanima me kako se ta ugovorna odredba interpretira tj. koliko se široko tumači "zabrana radova" - po meni bi se to trebalo odnositi na veće i nepotrebne radove, ali ne i na radove koji imaju svrhu da omoguće održavanje puta u stanju pogodnom za prolaz.     
    
    
  • objavio kolonija0809
   Dobar dan svima na forumu. Imam, za mene neobičan slučaj, naime prodajem kuću od vlasnika (koji su stranci) , a koji imaju problema sa susjedom, odn. time što je na njihovu kuću (dok njih nije bilo), postavio tri vanjske jedinice klima uređaja (to tako stoji godinama, puno puta su ga molili da ih ukloni, no on to nije htio, a oni se nisu htjeli svađati niti tužiti). I sada ih ne želi maknuti, odn. služi se ucjenom, budući da su oni prije 15-ak godina napravili u dogovoru sa svim susjedima dva mala balkončića na prvom i drugom katu svoje kuće (tada navedeni nije imao u vlasništvu kuću do njih koju sada ima). Radi se o kućama u nizu koje se dodiruju bočnim stranama. Znači, on je na stražnjoj strani njihove kuće postavio te klima uređaje. Postupak legalizacije balkončića je u tijeku (i na njih se može samo iz kuće vlasnika odn. spavaće sobe i kuhinje) i ostaje nam problem uklanjanja klima uređaja. Ono što sam dobila kao informaciju je da se problem može riješiti samo privatnom tužbom, pa bih Vas molila za savjet kako je najbolje postupiti? Upravo sastavljam zahtjev za uklanjanje bespravno postavljenih klima uređaja mirnim putem u roku 10 dana koji ću u ime vlasnika poslati susjedu i što bi bilo dobro da navedem još u zahtjevu, osim da će se ukloniti o trošku onoga tko ih je postavio (što je malo nezgodno jer se mora pristupiti sa njegove parcele, vlasnici nemaju pristup do stražnje strane kuće....). Na koje sve zakone i ostale propise da se pozovem? I tko je uopće nadležan za takvo što? Uređaji naravno proizvode buku, toplinu i još su i oštetili fasadu kuće . Unaprijed hvala. 
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...