Jump to content

bezizlazna situacija?


sasabcp

Preporučene objave

Pozdrav trebao bi savjet . Moja mama je pravno skoro pa u bezizlaznoj situaciji . Radi se ostavinskoj raspravi  iz 1997 koja nije do danas završena , dakle punih 23 godine .Pokušati ću kratko objasnit slijed događanja .  Pokojni djed je napisao oporuku  i 1997 je započela ostavinska rasprava na kojoj su se svi osim jedne osobe /kćeri pokojnika/ složili sa oporukom . Problem je nastao zbog parnice koju je vodila ta kćer protiv svog oca oko imovine još i prije njegove smrti . Zbog te parnice ostavinska rasprava je prekinuta do okončanja tog spora . Nakon njegove smrti je izgubila parnicu, žalila se i slučaj je vraćen na ponovno suđenje . Ali preminula je i tužiteljica .

Sud je 2006 donio odluku o prekidu postupka i arhivirao slučaj . Pošto nasljednici tužiteljice nisu zainteresirani , odnosno nisu poduzimali nikakve pravne radnje , sve stoji . Njihovim ne činjenjem je potpuno blokirano pravo na nasljeđivanje , ne da se ništa napraviti. Prije mjesec dana sam napravio podnesak/požurnicu da se predmet aktivira i dostavio sam podnesak za suđenjem u razumnom roku jer predmet traje već 34 godine . Prije par dana sam dobio  odbijenicu predsjednice suda na zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku  . Na kraju ovog teksta sam pretipkao obrazloženje . Po prilici će ona ostavinska rasprava ostati neriješena jer nasljednici tužiteljice ne poduzimaju ništa toliko godina . Moj zahtjev o nastavku postupka je odbijen i sud je arhivirao slučaj zbog smrti stranki u postupku . Dade li se išta učiniti po tom pitanju. 

LP Saša

 

**U trenutku kada je zatjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku podnesen, dakle 13.veljače 2020. Predmet poslovni broj P-xxx/2006 još uvijek je u prekidu- Odluka o prekidu postupka donesena je 11.srpnja 2006.

Rješenje o nastavku postupka je doneseno 02.12.2015 //tada smo preko odvjetnika zatražili nastavak postupka op.a// no to rješenje još uvijek nije pravomoćno zbog smrti kako tužiteljice i tuženice pod 3.

Stranka u sudskom postupku može ostvarivati zaštitu prava samo u odnosu na postupke koji su u tijeku pred nadležnim sudom.

Kako je predmetni postupak prekinut rješenjem, to nema osnovanog uporišta za određivanje roka u kojem bi sud trebao riješiti navedeni predmet , valjalo je zathtjev predlagatelja odbaciti. :(

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, sasabcp je napisao:

Rješenje o nastavku postupka je doneseno 02.12.2015 //tada smo preko odvjetnika zatražili nastavak postupka op.a// no to rješenje još uvijek nije pravomoćno zbog smrti kako tužiteljice i tuženice pod 3.

U odnosu na koga je doneseno ovo rješenje o nastavku tj. tko je pozvan da preuzme postupak i iza koga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz .Odvjetnik koji je vodio parnicu od početka za pok. djeda je nastavio i za moju mamu . 2015 sam ga zamolio da ponovo pokrene/ubrza . Od tada nikakvih pismena od suda nije bilo ni obavijesti o bilo čemu . Pretpostavljam da  su na naš zahtjev 2015 pokrenuli i odmah obustavili .Regularno u vremenskim razmacima sam pitao ima li kakvih obavijesti o parnici . Kako se ništa nije događalo potražio sam predmet u e-spisu . Nije ga bilo , zvao sam i pisarnice u Imotskom itd. Nitko nije mogao naći predmet . Napokon je pronađen u arhivi u Splitu. Rečeno rješenje nemam tako da ne znam tko je pozvan za preuzimanje . Na strani pok. tužiteljice su dva unuka koji su poslije njene smrti 2005 došli i prodali što su mogli i ništa više . Da li su oni bili pozvani to ne znam .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sasabcp je napisao:

Prije mjesec dana sam napravio podnesak/požurnicu da se predmet aktivira

S obzirom da ne raspolažete sa potrebnim informacijama i da tu ima dosta nepoznanica, jedino što mogu savjetovati je da ponovno dostavite sudu podnesak u formi požurnice, a kojim ovaj put pozivate sud sa hitno pozove nasljednike preminule da preuzmu postupak u ovoj pravnoj stvari. Uz ovaj podnesak bi trebali sudu dostaviti i pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iza pokojne, a iz kojega je razvidno tko su njeni nasljednici i koga to sud treba pozvati na preuzimanje postupka. Rješenje o nasljeđivanju možete dobiti od suda koji je vodio ostavinski postupak iza pokojne, a uz zahtjev da Vam se isti dostavi, potrebno je dostaviti dokaz o pravnom interesu zbog kojega to tražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija