Jump to content

Zaostaci alimentacije


dragana_21

Preporučene objave

Poštovani, rođena sam 21.01.1991 u Kninu, tada s oba roditelja, međutim otac je bio u JNA vojsci, drzavljanin RS. Za vrijeme rata je ostavio mene i majku, te nikada nije platio apsolutno nista od alimentacije, skolovanja, skrbi i sl. On i moja majka ne zive skupa 27 godina ali su i dalje u braku zakonom. Trenutno zivi i dalje u RS, ima dvoje vanbracne djece i s njima zivi. Socijalna skrb ga je trazila dok sam ja bila maloljetna i za to postoje dokazi od strane iste sluzbe. Zanima me kada bi sada podignula tuzbu za zaostatke alimentacije, koja procedura je u samom startu za podizanje tuzbe, s obzirom da ja znam i adresu i radno mjesto i sve o njemu trenutno. Do unatrag par godina nikad ga nisam ni cula, dok ga nisam po trazila sama. Posto je spor izmedju dvije drzave, zanima me postupak istog. Hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, dragana_21 je napisao:

Zanima me kada bi sada podignula tuzbu za zaostatke alimentacije, koja procedura je u samom startu za podizanje tuzbe

Bojim se da je kasno za podizanje tužbe, naime ako otac djeteta ne živi s djetetom, a ne uzdržava dijete, dijete može tražiti naknadu za uzdržavanje za čitavo razdoblje u kojem nije bilo uzdržavano, dakle i prije podnošenja tužbe pa nadalje dok traju zakonski uvjeti, dakle do punoljetnosti odnosno kraja redovitog obrazovanja. Obiteljski zakon određuje i rok dospijeća obveze uzdržavanje maloljetnog djeteta pa obveza dospijeva na kraju mjeseca za koji je trebalo platiti uzdržavanje, no ovo potraživanje djeteta s osnove uzdržavanja može zastarjeti, a rok je zastare pet godina od dana kada je obveza nastala.

U konkretnom slučaju i ako primjenimo odredbe čl. 235 Zakona o obveznim odnosima, prema kojima zastara ne teče između roditelja i djece dok traje roditeljsko staranje, a to znači do navršenih 18 godina, evidentno da je u konkretnom slučaju opet nastupila zastara. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija