Jump to content

Zaostala alimentacija i naplata


Martina9

Preporučene objave

Poštovani,

U 2016. godini sam dobila sudsku presudu u kojoj sam dobila djecu na skrb, ali mi u tome rješenju nije bila navedena alimentacija. Kada sam se sa djecom vratila u Zagreb pokrenula sam novu tužbu za alimentaciju, dobila sam pravomoćno rješenje o visini alimentacije. Unatoč dobivenom rješenju o plaćanju alimentacije od 1.9.2016. godine otac je počeo uplaćivati alimentaciju tek u 9. mjesecu 2017. godine.  Istom je otac na sudu izjavio da nema imovine jer je istu darovao mami za vrijeme trajanja sudskog postupka. Ujedno ima jako puno imovine te stan koji je pretvorio u apartman te isti iznajmljuje preko ljeta. Alimentaciju ne plaća svaki mjesec niti svaki puta u iznosima koju su rješenju. Sada su djeca (blizanci) napunili  12 godina te bih htjela tražiti i povećanje alimentacije, naravno bez dodatnih troškova odvjetnika. 

1. Kako mogu naplatiti potraživanja za alimentaciju koja nije isplaćena, te da li se na istu obračunava kamata?

2. I kako napisati Sudu traženje povećanja alimentacije?

Unaprijed zahvaljujem

uređeno: od Martina9
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo su dva posve odvojena postupka.

Alimentaciju možete naplatiti prisilnim putem, uz glavnicu imate pravo i na kamate, kao i na naplatu troškova postupka. Sada je na Vam da birate premet ovrhe, hoće li to biti ovrha na novčanim sredstvima ili na plaći, a ako to nije moguće možete i na pokretninama, autu, nekretninama itd. Svakako da sam na Vašem mjestu tražila bi da se ova ovrha provodi kako za već nastali dug, tako i za sve buduće dospjele tražbine na ime alimentacije.

Povećanje alimentacije se traži u drugom sudskom postupku. Smatrate da su se troškovi na ime potreba djece povećali? Može malo više informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija