Jump to content

Odricanje / Ustupanje nasljedstva


mpacaric

Preporučene objave

Pozdrav,

bio bih zahvalan ako bi mi netko mogao objasniti u mojem slucaju razliku izmedu navedenih termina.

Slucaj:

-> nazalost tata od zene je iznenada umro (srcani u 60g :( ) te je zakazana ostavinska rasprava.

Od imovine/pokretnina/ect. je ostala obiteljska kuca koja je trenutno rasporedena na  1/2 tata + 1/2 mama. Zena i njezina sestra bi svojih 1/8 dali direktno mami tako da bi cijela kuca bila 100% na mamu. Osim zene i sestre nema drugih nasljednika.

Moje pitanje:

- Ako samo dobro razumio ako bi Zena i sestra ustupili svoj dio mami moraju i prihvatiti sve obveze (ako postoje) te rjesavati sa poreznom ect....?

- Ako samo dobro razumio ako bi Zena i sestra se odrekli nasljedstva tko ce automatski nasljediti njihovih 2x1/8? Automatski mama? Zena i sestra nemaju djecu. 

 

Htjeli bi sto bezbolnije i bez puno dokumentacije prenijeti sve na mamu... Sto je bolje/prakticije?

Hvala na odg,

Marko

uređeno: od mpacaric
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako smijem dodati, na duzem vremenskom periodu je najbezbolnije po meni da se imovina prebaci na djecu, cak i da mama svoju polovicu prebaci na svoju djecu prije smrti ako nema druge planove kome ce njezina imovina ici (moze se zastititi pravom stanovanja/plodouzivanja da se ne brine da ju netko nece izbaciti u buducnosti), jer javnobiljeznicka nagrada je skuplja od ovjeravanja darovnog ugovora i upisa vlasnistva u ZK. Nazalost nitko ne zivi vjecno tako da cete u buducnosti jos jednom platiti visok iznos na ostavinskoj ako kuca ostane mamino vlasnistvo do smrti. Za ovu ostavinsku je naravno prekasno, mama moze sad uzeti 100% ostavine pa nekad kasnije darovati, ali nitko ne bira kad ce umrijeti, a Vi nazalost imate najbolji primjer toga.

To je naravno sve teorija i ovisi puno o odnosima u obitelji i planovima koje cijela obitelj ima i sto je najbolje napraviti. Ali je dobro imati na umu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija