Jump to content

Dokazivanje vlasništva nekretnine.


curiousUser

Preporučene objave

Poštovani, molio bih Vas za savjet.

Dobio sam rješenje od Općinskog Građanskog suda u Zagrebu u kojem na temelju predlagatelja (GSKG, Odjel etažiranja, Zagreb, Savska cesta 1)
kao upravitelja stambene zgrade se nalaže da u roku 30 dana od primitka prijepisa rješenja trebam dostaviti sudu izvornik ili ovjerenu
presliku isprava kojima dokazujem stjecanje vlasništva odgovarajućeg posebnog dijela nekretnine u Zagrebu.

Također piše da će se u protivnom kao vlasnik tih posebnih dijelova upisati osobe sukladno odredbi
17. Pravilnika o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora (Republika Hrvatska ili proporcionalno suvlasnici stanova sa iste adrese).

Nekretnina je kupljena 2005. godine, a tada je i podnesen prijedlog za upis prava vlasništva na temelju kupoprodajnog ugovora.
Uz taj prijedlog je priložen original ugovora o kupoprodaji. 

U Općinskom Građanskom sudu su mi rekli da je taj prijedlog odbijen 2009. godine iako NIKAD nisam dobio odbijenicu tog prijedloga.
Kad sam pitao što treba napraviti rekli su da treba priložiti ugovor i dokumente kojima dokazujem stjecanje vlasništva.
Budući da je već bio priložen original ugovora o kupoprodaji i da je taj zahtjev bio odbijen, zanima me što je sve potrebno priložiti
da dokažem vlasništvo nad nekretninom.

Obzirom da sam ja 2. vlasnik, traže me ovjerenu fotokopiju originalnog ugovora sklopljenog između građevinske tvrtke Tempo koja je izgradila nekretninu
i prvog vlasnika koji je od građevinske tvrtke Tempo kupio prostor te isti 2005. godine prodao meni.
Iako imam kopiju ovjerenog originala kažu da to nije dovoljno i da mora biti ovjerena fotokopija.

Javno bilježnički ured gdje je ovjerena fotokopija ugovora tvrde da je ugovor davno uništen jer imaju obavezu čuvati dokumente samo 3 godine, a dokument je izdan 2004 godine.
Osim toga, kažu da čak i da ga imaju, nemam pravo na taj dokument jer nije ovjeren moj potpis, već potpis predstavnika građevinske tvrtke Tempo koja više ne postoji.

Također, bio bih Vam jako zahvalan ako biste me mogli savjetovati kako da pokušam riješiti
ovaj problem.

Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , curiousUser je napisao:

Osim toga, kažu da čak i da ga imaju, nemam pravo na taj dokument jer nije ovjeren moj potpis, već potpis predstavnika građevinske tvrtke Tempo koja više ne postoji.

Probajte "nagovoriti" javnog biljeznika da potrazi.

Gruntovnica bi trebala imati taj ugovor, ali mi se cini kao da 1. vlasnik nije bio upisan u grutnovnicu i da su Vas zato i odbili?

Mozete li pronaci 1. vlasnika da vidite ima li on taj ugovor?

Porezna uprava? (vjerojatno ni oni ne cuvaju vise)

Arhiv? 

 

Tko je trenutno upisan kao vlasnik? Teoretski bi mogli dosjeloscu postati vlasnikom, ali se bojim da u 30 dana necete stici. Znam da je sad glupo to govoriti, ali trebali ste to odavno vec rijesiti i bez trazenja suda. Barem kad ste znali da zgrada ide u etaziranje ste trebali provjeriti je li stanje u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru. Uspio sam kontaktirati prijašnjeg vlasnika. Sačuvao je ugovor i danas sam ga preuzeo.
Oprostite što Vas davim, ali imam još jedno pitanje. :) Na kupoprodajnom ugovoru između građevinske tvrtke i prijašnjeg vlasnika
nije pisala adresa nekretnine. Prilikom kupovine nekretnine, vlasnik nije znao koju adresu da stavi budući da to nigdje nije pisalo, a nekretnina
ima poseban ulaz od ostatka zgrade i nalazi se točno između dvije adrese. Na rješenju koje sam dobio piše drugačija adresa
od one koja piše na kupoprodajnom ugovoru (adresa ulaza do). Prijašnji vlasnik je voljan napraviti aneks ugovora ako je to potrebno. Što biste mi Vi preporučili da učinim? Još jednom hvala, jako cijenim to što ste odvojili vrijeme kako biste mi pomogli.

uređeno: od curiousUser
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesu li obje adrese na istoj cestici? Je li mijenjana adresa na kucama ili je mozda nekad kasnije dodan novi kucni broj Vasoj nekretnini? Nisam siguran, mozda da pitate na gruntovnici hoce li priznati upis, ako im objasnite situaciju zbog koje je upisana kriva adresa. A mozda se u meduvremenu javi jos netko s vise iskustva. Ako je u opisu stana objasnjeno gdje se nalazi, mozda ce i proci.

Hoce li Vam taj ugovor na kraju biti dovoljan? Je li tvrtka investitor upisana kao trenutni vlasnik pa sa ugovorom prijasnjeg vlasnika i Vasim imate potpuni slijed?

U svakom slucaju dobro je da je prijasnji vlasnik voljan pomoci pa ako bude trebalo da napravite i aneks. Nadam se da ce to biti dovoljno i da necete trebati ici dalje do pretprijasnjeg vlasnika koji ustvari vise ne postoji. Pogotovo ako njemu ne pise potpuna adresa u ugovoru.

Sretno i javite ako se sjetite kako je sve na kraju proslo.

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija