Jump to content

Upisnik oporuka


Dario5775

Preporučene objave

Postovani, 

Kada osoba prijavi postojanje oporuke u upisnik oporuka, da li po njezinoj smrti sudovi automatski dobivaju informaciju da oporuka postoji ili netko (npr. nasljednik) treba obavijestiti sud o postojanju oporuke u upisniku? 

Naprimjer, ako teta koja ima jednog sina ostavi dio imovine necaku; sin ce automatski biti pozvan na ostavinsku raspravu. Ako sin presuti da postoji oporuka u upisniku, da li je moguce da se ta oporuka u upisniku nikada ne izvrsi i da sin sve naslijedi?

Drugo pitanje, kako necak moze provjeriti da li postoji oporuka u upisniku? 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javni bilježnik provjeri, da li postoji pohranjena oporuka, a uz to svatko tko ima saznanja o postojanju oporuke dužan je to priopćiti javnom bilježniku. Samo oporučitelj  ili osoba koju je on za to posebno ovlastio, može u svako vrijeme zatražiti spisak svih oporuka koje su evidentirane pod njegovim evidencijskim brojem u HUO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Dario5775 je napisao:

Ako sin presuti da postoji oporuka u upisniku, da li je moguce da se ta oporuka u upisniku nikada ne izvrsi i da sin sve naslijedi?

Vrlo mala vjerovatnoća, no sve i da se tako nešto dogodi, nasljedniku/sinu ostaje da živi u neizvjesnosti, ovo iz razloga odredaba čl. 235 Zakona o nasljeđivanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Matrix je napisao:

Vrlo mala vjerovatnoća, no sve i da se tako nešto dogodi, nasljedniku/sinu ostaje da živi u neizvjesnosti, ovo iz razloga odredaba čl. 235 Zakona o nasljeđivanju. 

Ako necak nema pravo uopce postaviti upit da li oporuka uopce postoji u upisniku, kako ce ikada saznati? Naprimjer, teta prije smrti je usmeno necaku da postoji oporuka. Kada je teta umrla, sin je otisao na sud kao jedini zakonski nasljednik. Necka je za to vrijeme bio u inozemstvu. Sin je presutio je da postoji oporuka koja je verojatno pohranjena u registru oporuka (registar oporuka nije provjeravan) i nasljedstvo je provedeno 1/1 na sina. Necak je usmeno obavjesten da je teta lagala i nikad nije dobio uvod u dokumentaciju ostavinskog postupka. Moje je pitanje kako necak moze uopce provjeriti da li je navodno teta lagala ili ne o postojanju oporuke? 

Moje je razumjevanje da javni biljeznik koji je vodio postupak ima obvezu samo dati informaciju nasljednicima ili ako potoji dokazani pravni interes (?). U necakovom slucaju on ima samo usmenu potvrdu od pokojnice.

Kako necak moze saznati da li postoji oporuka u registru koja je mozda presucena? 

uređeno: od Dario5775
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Dario5775 je napisao:

Ako necak nema pravo uopce postaviti upit da li oporuka uopce postoji u upisniku, kako ce ikada saznati

Nema pravo, to je tetina privatna stvar. Uostalom i da sigurno zna da postoji oporuka to mu nije nikakvo jamstvo, jer sadržaj oporuke može biti bilo što, a da ne govorim da je podložna izmjenama.

prije 6 sati , Dario5775 je napisao:

Kako necak moze saznati da li postoji oporuka u registru koja je mozda presucena

Ako je u HUO-a , tada neće biti prešućena već ju javni bilježnik pribavlja po službenoj dužnosti, a sukladno čl. 203. Zakona o nasljeđivanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija