Jump to content

Dosjelost ili odricanje od vlasništva


VladT

Preporučene objave

Dvojba.

Baka ostavila u nasljedstvo nekoliko parcela.

Vjerovalo se da su one u našem potpunom vlasništvu. Međutim otkrilo se da je baka bila vlasnik samo 1/2 tih parcela. Vlasnik druge polovice je njezin rođak. E sad, baka je umrla i njezin je dio nasljeđen(tri nasljednika, svaki po 1/4). Umro je i rođak no za njegov dio nije provedena ostavinska rasprava jer nitko nije ni znao da je on bio vlasnik.

Pitanje je da li vlasništvo nad 1/2 rođakovog djela steći dosjelošću, jer smo u posjedu parcela više od 30 godina, ili je jednostavnije provesti ostavinsku raspravu nad rođakovom polovicom jer njegovi nasljednici voljni su odreći se prava vlasništva u našu korist?

Što je jednostavnije, kraće i jeftinije?? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinu iza rođaka možete pokrenuti tako da dostavite smrtovnicu mjesno nadležnom sudu - prema njegovom posljednjem prebivalištu. Međutim, nasljednici iza vašeg rođaka ne mogu se odreći nasljedstva u vašu korist ukoliko i vi ne ulazite u krug nasljednika istog nasljednog reda iza rođaka. U tom slučaju mogu se prihvatiti nasljednog dijela iza rođaka i darovati ga vama ili kome već hoće.

Ako ne daruju vama, možete ih tužiti radi stjecanja prava vlasništava dosjelošću, pa ako vam oni to ne ospore (nek u odgovoru na tužbu priznaju tužbeni zahtjev), donijet će se presuda temeljem priznanja. Pristojba ide s obzirom na vrijednost predmeta spora. Nije komplicirano niti jedno niti drugo, ako su nasljednici suglasni sa takvim tijekom stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija