Jump to content

Stvarne granice zemljišta


VladT

Preporučene objave

Čovjek posjeduje kuću koja je sagrađena na građevinskom zemljištu. Sve je lijepo i uredno. Posjeduje lokacijsku,građevinsku i uporabnu dozvolu. Kuća je uctana i u gruntovnici i katastru. Zemljište je ograđeno zidom, dobrosusjedski odnosi su savršeni i sve lijepo funkcionira.

Gdje je tu problem? Susjed poželi prodati svoju kuću i zemljište. Naknadnom analizom je utvrđeno da se granice zemljišta na kojim je sagrađen zid, kojeg su susjedi zajedno gradili, u gruntovnici ne poklapaju s onima u katastru tj. stvarnim stanjem na terenu.

E šta sad? Koje je pravo stanje? Kome sad vjerovati?

Vjerojatno bi najbolje bilo zajedničkim dogovorom između susjeda izjednačiti te granice tj. stvarno stanje na terenu moralo bi se poklapati sa onim u gruntovnici i onim u katastru.

Pretpostavljam da treba angažirati geodeta, napraviti premjere, izraditi nekakav elaborat i utvrditi činjenično stanje. Jedan će susjed morati dati svoj dio drugom. Pošto su susjedi u dobrim odnosima i takve su granice na tom mjestu preko 40 godina smatram da to neće biti problem.

No, što ako se to ne desi, susjed proda svoje i novi vlasnik traži rušenje zida i uspostavu novih granica. Kome će se vjerovati, gruntovnici ili katastru?

I sve to samo zato što su ljudi nekad davno bili lijeni i sve se radilo samo na "riječ". Ali oni su danas svi mrtvi i tko će više kome vjerovati. Ostali su samo papiri.

Interesantna dvojba. Siguran sam da se netko od vas koji ovo čita našao u sličnim problemima.

Zanimaju me vaša iskustva i saznanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

katastar vjerojatno ima zadnji podatak o položaju međe (rijetko to ima gruntovnica, a i tad su to obično diobe vlasništva koje su provedene gruntovno, a nikad proslijeđene katastaru) . osim toga, može se provjeriti sa većom ili manjiom točnošću (ovisno o mjerilima kat. planova i njihovoj starost) da li međa na terenu odgovara onoj u katastru. provjerava se i površina upisana u katastu i gruntovnici i uspoređuje s onom stvarnom na terenu. danas se površina parcele sa urvrđenim međama računa sa velikom točnošću. sve to je način kako da se utvrdi da li je zid na katastarskoj ili gruntovnoj međi. ponavljam, iz već navedenog, to je obično na katastarskoj međi. tada se jednostavno radi uredovno izviješće za gruntovnicu s prijavnim listom i kopijom kat. plana , na osnovi kojeg se vrši ispravak gruntovnih podataka prema katastarskim podacima i faktičkom stanju na terenu.

 

ovog trenutka službeni naputak za geodete je : međa je ona oko koje se svi susjedi slože. pravnici bi o tome mogli teoretizirati kao:ograda ne smije niti milimetra preko međe, čak niti u zraku. međutim, čisto matematički nemoguće izvedivo, jer međa mjerena i najsavršenijim instrumentima, definirana je koordinatama unutar jednog koordinatnog sustava koji je između ostalog i funkcija vremena, dakle mijenja se s promjenama položaja polova, ekvatora itd. dakle, oprez, ne upuštajte se u parnice. pribjegavajte dogovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači stvari riješiti kao dobri susjedi.

Pretpostavljam da se problem samostalno teško može riješiti, najbolje pozvati geodeta, sjesti skupa za stol sa susjedima, napraviti premjere i dogovoriti se "ko ljudi".

Naravno sve ovo pada u vodu ako nismo ljudi.

Šta smo onda?

Susjedova žena, nadrkana jer se susjedu više ne diže odluči prodati svoju zemlju i nju kupi osoba YZ koja pojma nema jel se nekad davno netko tako dogovorio, on želi ono što je kupio. I onda traži uspostavu prave granice, one u gruntovnici, jer u ovom slučaju njemu više odgovara, on dobiva, ja gubim. Tko je u pravu? Ja navijam za sebe on protiv mene. Tko je sudac i tko odlučuje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odlučuje sud, ali po principu: ne može zid preko međe niti milimetra niti u zraku, a po onome šta je napisano procijenite sami kud to vodi.

 

pozovte geodeta sami. on će već po mjerilu i godini izrade planova znati da li se može tražiti usklađenje katastra i gruntovnice u skladu s faktičkim stanjem na terenu, a to bi značilo ispravak gruntovnih podataka u skladu s katastrom. ako utvrdi da može, tek onda sjednite sa susjedom.

 

u suprotnom, bez obzira na katastar, faktičko stanje na terenu i dosjelost od 10, 20 ili 30 god. vlasnik uvijek ima pravo na vlasničku tužbu. ali to je već posao pravnika. kako se to pravo na vlasničku tužbu primijenjuje kad su u pitanju međe, zaista ne znam, ali svakako bolje izbjeći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno. Tužbe i suđenja su zlo za obje strane.

No ako netko kupuje zemljište, kupuje ga na osnovu gruntovnice i tamo mu se upisuje vlasništvo. Za njega to znači ono što je kupio to i želi. Kad ono u stvarnosti ja ga zajebo i pomaknuo među tri metra sebi u korist. Jest da se to dogodilo prije kojih tridesetak godina uz obostranu suglasnost danas mrtvih bivših vlasnika. No tko njih pita? Negdje sedamdesetih partizani su izlazili na teren i snimali situaciju, princip, kako zatečeno tako upisano. Susjed možda onda bio na moru, ja preko noći premjestio među i zajebo susjeda. Šta sad?

Ono što mene zapravo najviše muči jest može li budući vlasnik, osoba YZ, sumnjivog porijekla i temperamentne ćudi, tražiti uspostavu granica po gruntovnici? Ima li zakonskog okvira za takovu možebitnu akciju?

Zapravo možda sam se ja i krivo izrazio u prethodnim porukama.

Naime ja posjedujem dva plana:

1) Kopija katastarskog plana

2) Aerofotogrametrijski snimak iz 1974.g.

Stvarno stanje na terenu se uredno poklapa sa aerofotogrametrijskim snimkom. U kopiji katastarkog plana situacija je potpuno drukčija. Granice su tu drukčije, moram iskreno priznati, u moju korist. Ja sam iskreno vjerovao da su to prave granice, sadašnji ih susjed priznaje kao takove. Šta će biti sa osobom YZ, ne znam. Volio ih to riješiti prije nego se možebitna osoba YZ pojavi ili ako bude sreće da sam kupim isto zemljište pa se spasim muka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kopija kat plana trebala bi biti u skladu s aerofotogrametrijskim snimkom jer je nova izmjera, oddnosno novi kat operat vjerojatno rađen na osnovi aerofoto snimka. provjerite u katastru zapisnike koji su vođeni kod izlaganja, pa i skice mjerenja, kad sve utvrdite, možda možete tražiti ispravak katastarskih podataka u skladu sa aerofoto snimkom.

 

kupnjom nećete reješiti ništa, jer parcelacija, promjena međa, nije više moguća za potrebe prijenosa prava vlasništva. parcelacija se radi samo uz lokacijsku dozvolu ili uz rješenje o utvrđivanju građ. čestice za već izgrađen objekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija