Jump to content

Nasljedno pravo - nekretnina


Ivana*

Preporučene objave

Poštovani, 

Molim vas za pomoć u razumijevanju moje individualne raspodijele imovine nakon očeve smrti. Nakon očeve smrti kod JB u dogovoru s majkom i sestrom dogovorili smo se oko raspodijele očeve kuće/nekretnine između mene i sestre na dva jednaka dijela i oboje smo naslijedili 1/2 kuće (dok je se majka odrekla svog dijela u korist nas djece).

Nakon što je završena ostavinska rasprava kuća je podijeljenja na dva jednaka dijela između mene i sestre. Međutim, ne mogu pronaći informacije i shvatiti kako zakon dalje funkcionira. Moja pitanja su: 

1. Kuća je podijeljena na pola, znači ne po katovima da je jedan moj, a drugi sestrin, nego je sve podijeljeno 1/2? Da li sam dobro shvatio?

2. Kuća kao takva ima samo jedan priključak za struju/grijanje/vodu. Ukoliko se u potpunosti želim odojiti od svoje sestre, kome pripadaju ti priključci, a tko je dužan ugraditi nove? Kako je uopće moguće započeti postupak odvajanja/etažiranja kuće?

3. Sestra i ja smo u dogovoru, te je moj prvi kat kuće, a njen drugi/gornji dio. Ukoliko ja želim "srediti" svoj dio kuće (mislim na priključke i sprovesti ostale zakone kojima bi imao dokaz da je samo moj prvi kat kuće) i odvojiti se od sestre, da li ona u isto vrijeme mora "srediti" sve što je potrebno i za njen dio kuće?

4. Najnelogičnija stvar, zbog koje se i želim odvojiti od sestre, a ne ostati na podijeli 1/2 cijele nekretnine, je taj što su nakon smrti oca računi počeli stizati na mene/sina. Znači na računima je moje ime. Kako je moguće da (vodovod, otpadne vode, komunalna naknada, struja) sada šalje račune samo na moje ime, a ne i na sestrino koja je vlasnik također 1/2 nekretnine i koja živi u toj kući (ima prebivalište na toj adresi, dok ja živim na drugoj adrasi)? Da li je moguće da je sestra izvjestila te uprave o smrti oca i imenovala samo mene kao nasljednika? Srž problema je što sestra i zet traže da ja plaćam račune jer glase na moje ime, iako oni žive u toj kući. Pokušao sam ne plaćati, ali bih onda u konačnici još dodatno platio i zatezne kamate. Ova situacija traje već 3 godine.

Zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ako kuća nije etažirana, sve je podijeljeno po pola, da.

2. u suradnji s geodetom, morate pristupiti izradi etažnog elaborata, koji se onda odobrava, i provodi u zemljišnoj knjizi. Njime dobivate samovlasništvo svatko svoga kata, te utvrđenje da su određeni dijelovi kuće zajednički: stubišta, vanjska pročelja, okućnica itd. Dobro je napraviti i sporazum o diobi, odnosno nešto što se u višestambenim zgradama zove međuvlasnički ugovor, kojim ćete regulirati kako ćete postupati u slučaju upravljanja, prepravljanja i popravljanja zajedničkih dijelova zgrade.

3. da, morali biste to zajednički.

4. nažalost, neki pružatelji javnih usluga biraju jednog od zemljišnoknjižnih vlasnika kojemu će slati račune, i njih ne zanima kako ćete se vi kasnije dogovoriti. Tehnički, za sve što ste platili biste trebali polovicu tražiti natrag od sestre i zeta, pa makar i tužbom, govoreći u ovoj situaciji, posebice stoga što se radi o režijama koje isključivo oni troše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija