Jump to content

Imovinsko obiteljsko pravo za dijete


cm2019

Preporučene objave

Poštovani,

Da li mi netko može pomoći vezano uz situaciju u obitelji nastalu nakon rastave braka. Nakon rastave, nisam tražila podjelu imovine, no godine su prošle i moje dijete je ostalo bez nekretnine i imovine. Otac je prodao nekretninu, a s dijetetom i sa mnom nije u kontaktu. Saznali smo to putem treće strane, te nas zanima imamo li pravnu osnovu za tužbu, budući da od prodaje nekretnine nije ostavio ništa djetetu? Na njegovu odluku o prodaji nekretnine kao i raspodjele je utjecala je njegova sadašnja suputnica, s kojom živi u vanbračnoj zajednici, kao i ovisnost o alkoholu zbog koje je i došlo do rastave braka. Hvala unaprijed. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaća li djetetu uzdržavanje? Je li dijete maloljetno, odnosno je li bilo maloljetno ili dobi do 26. godina prilikom prekida bračne zajednice?

Što se tiče nekretnine, je li bila stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice? U tom slučaju, ona predstavlja bračnu stečevinu, a ne nikako ništa što bi pripadalo izravno djetetu. U slučaju da je nekretnina prodana, polovica novčanog iznosa za koji je prodana nekretnina predstavlja Vaš dobitak, ali utuženje mora biti, po mom mišljenju, do isteka 5 godina od prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav, 

Zahvaljujem se na odgovoru. Dijete je tada imalo manje od 26 godina, te je on prestao plačati alimentaciju u jednom trenutku jer nije imao više novaca za uzdržavanje po njegovim riječima. 

Što se tiče nekretnine - stečena je za vrijeme trajanja bračne zajednice, no nedavno sam saznala da je nekretnina nažalost prodana a njemu ni traga ni glasa. Razmišljam pokrenuti tužbu na temelju bračne stečene imovine, no voljela bi biti sigurna da je parnica dobivena budući da živim od penzije koja je mizerna i za odvjetnika trebam odvojiti novac, pa moram biti sigurna da će se to dobro završiti. Još jednom hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, cm2019 je napisao:

Razmišljam pokrenuti tužbu na temelju bračne stečene imovine, no voljela bi biti sigurna da je parnica dobivena budući da živim od penzije koja je mizerna i za odvjetnika trebam odvojiti novac, pa moram biti sigurna da će se to dobro završiti

Nitko Vam sa sigurnošću ne može predvidjeti ishod spora, ali svakako pazite da Vam ne protekne rok za podizanje tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija