Jump to content

help i need somebody


anonimno

Preporučene objave

Bok svima, imam jedan problem i molio bi vas za ozbiljno mišljenje ili savjet.Moja sadašnja supruga je daleko prije stupanja u brak samnom bila jamac u kreditu koji korisnik kredita ne otplačuje redovno i nema naznaka da če to i početi. Moja je supruga jamčila trečinom svih svojih prihoda i imovinom kako to več u nas ide. Ona je od stupanja u brak samnom nezaposlena te nema nikakvih prihoda a stan koji smo kupili glasi na mene, te ona nema nikakve pokretne ili nepokretne imovine. Zanima me dali banka u daljnjem ovršnom postupku naplate potraživanja od jamca može sjesti na našu odnosno moju imovinu koju sam stekao nakon našeg sklapanja braka te tretirati istu kao zajedničku bračnu stečevinu iako sam svu imovinu stekao ja kao poduzetnik. Defacto moja je supruga došla u brak sa dvije torbe. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani ,

 

Postavljeno pitanje je vrlo zanimljivo, gotovo je postalo noćna mora mnogim jamcima. Ono što mene zanima je sljedeće: ukoliko se dotična supruga zaposli (jedino ako nije odlučila biti i ostati kućanica) što se događa u tom slučaju? Za očekivati je da bi banka, ukoliko dužnik ne podmiruje svoju obvezu po kreditu sjela na račun jamca, molim odgovor, čisto informativno i zlu ne trebalo, Hvala i srdačan pozdrav, Vida

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu priči nije kraj. Dobro znamo šro sve banke mogu napraviti kada dužnik ne otplaćuje kredit.

 

Stoga, malo šale, malo zbilje, ali činjenica je, ako se banka namjeri u naplatu kredita, može ići čak toliko daleko da nekome doslovno "isprazni" stan (kuću, dom), sve čak i ako ne glasi na dužnika (jamca).

 

Nemojte zaboraviti na članak ovršnog zakona koji propisuje da sudski izvršitelji (popisivači) imaju pravo popisati svu imovinu (pokretnu) u kući (stanu) u kojem ovršenik živi.

 

Ukoliko banka ne može izvršiti naplatu putem plaće, može pokrenuti spor koji dužnik zajedno sa svojim jamcima nikako ne može dobiti, nakon toga slijede ovrhe.

 

Druga je stvar da li će banci biti zanimljiv nečiji namještaj, prodaje istog ... ali ako naiđu na nešto vrijednije (nekretnine), onda obično sve jamce hvata panika, s razlogom.

 

Dosta je bilo pitanja i odgovora na ovu temu. Činjenica je da imovina kojom netko raspolaže u bračnoj zajednici također može biti predmet ovrhe (u konačnici i prodaje). Sada tu ima dosta onih "ali".

 

U pravilu jest jedno od jednostavnijih rješenja da nepokretna imovina i vrijednija pokretna imovina (osobna vozila) glase na supružnika ili člana obitelji koji nije dužnik ili jamac. Međutim, ako se takvi prijenosi imovine rade nakon započetih postupaka ovrhe, odvjetnici mogu takve prijenose pobijati.

 

Ako su takvi prijenosi imovine napravljeni prije, tada će vjerovnik imati dosta posla (a možda ni nieće ni uspjeti) dok dobije pravomoćno rješenje o ovrsi nad imovinom koja ne glasi na jamca/dužnika.

 

Za imovinu koja nije stečena u braku, ne glasi na jamca/dužnika, dobro je imati odgovarajuću dokumentaciju iz koje je to jasno vidljivo, te u tom slučaju takva imovina ne može biti predmet ovršnog postupka.

 

Imovina koja je stečena u braku (zajednička imovina), ali ne glasi na jamca/dužnika ... može se naći u ovršnoj masi (uz jaaaakooo dobre i spretne odvjetnike), ali samo u 1/2 vrijednosti, koju, ako dođe do najgoreg, može otkupiti na dražbi - supružnik ili član obitelji. Bolje član obitelji, jer ono što kupi supružnik, opet se smatra imovinom stečenom u braku, opet se može naći u postupku ovrhe.

 

Mnogi pribjegavaju sistemima poput prijenosa na firmu, daljnje prodaje, ... predbračnim ugovorima ... tko zna čemu sve ne još ... svaki slučaj je za sebe poseban sa svojim specifičnostima.

 

S obzirom da je dano jako puno komentara na ovu temu, sa dosta raznih slučajeva, možda je ipak najbolje da svatko, tko se nađe u ovakvoj nezahvalnoj situaciji, traži pomoć na ovim stranicama, da si dade malo truda, da pročita sve postove na tu temu, da uzme malo i Ovršni zakon u ruke, pogleda najbitnije dijelove, te ovisno o složenosti situacije i financijskim sredstvima angažira odvjetnika.

 

Uzmite na primjer jamca koji mora otplaćivati tuđi kredit, a zna da ga dužnik može otplatiti, samo kad bi htio. Dosta čest slučaj. Što preostaje jamcu ? Što ako je jamac nezaposlen ? Kako će banka reagirati ? Hoće li ustanoviti da jamac nije zaposlen i ostaviti ga na miru ? Možda. Ako ima sreće.

 

Svi zaboravljaju da banka daje novac i ona ga hoće natrag. Ako banka vidi da dužnik ne otplaćuje, pokušat će se naplatiti od jamaca. Ako to ne uspije, pokreće cijeli svoj pravni "aparat" koji sada ima zadatak naplatiti i "vratiti" novac. Neki zaboravljaju da banke prate i odvjetnici, a ne samo pravnici i pravne službe. A dobar odvjetnik može u takvim slučajevima pokrenuti jako puno otvorenih pitanja.

 

Kada jamac počne otplaćivati kredit, ili mu izvrše ovrhom zapljenu imovine, tada mora biti svjestan činjenice da ono isto staro prijateljstvo (dužnik - jamac) odavno više nije prijateljstvo. Kakav mi je to prijatelj koji mi uzima stvari iz kuće ? Sorry, za takve postoji drugi naziv ...

 

Zato jamac mora odmah pokrenuti sa svoje strane postupke za naplatu od dužnika, tzv. "regresnom" tužbom.

 

Ako netko misli, ako sam jamac, ne radim, banka će me ostaviti na miru, griješi. Tako dugo dok dug ne bude vraćen, na ovaj ili onaj način, nema mira.

 

Osoba je topic postavila na engleskom, pa sad, malo šale, malo zbilje. Kakvav topic, takav odgovor. On može mirno spavati. Naravno. Ali, ako dužnik ne bude vraćao dug, prije ili kasnije, njegova supruga će doći u situaciju u kojoj joj ovršnim postupkom uzimaju stvari iz kuće radi prodaje u cilju namirenja duga. Hoće li i onda njezin supružnik to mirno gledati ? Ako misli da do toga neće doći, u redu, držim mu palčeve da mu se želje ostvare. Ali, ako niste primijetili, zadnjih godina se mnoge stvari po-ostravaju, tezi se k pravnoj drzavi, a u takvoj drzavi, jos malo, pa ako ste duznik i ne placate dug, spavat cete na ulici. Malo sam pretjerao u slikovitosti, ali nazalost, tako ce biti.

 

Sve i ako mu je supruga dosla u brak sa dva kofera, svaka joj cast, znaci, sada nema nista, znaci, nije se udala zbog blaga. Dobri odvjetnici ce dokazati da je za toliko i toliko godina zajednickog zivota u tom kucanstvu privrijedila toliko i toliko te se i to moze smatrati bracnom stecevinom pa slijedom cinjenica ... Da, on moze mirno spavati. Samo na cijoj polovici ? Svojoj, ili njezinoj (kad je isprazne) ?

 

Covjek ocito ima firmu. Zasto ne razmislja na nacin da pomogne supruzi u otplati duga za koju je dobrovoljno pristala biti jamac (sto, ili ju je netko tjerao bicevima na to ?!), ali isto tako, istovremeno svim zakonom dozvoljenim sredstvima taj isti novac potrazivati od stvarnog duznika koji ju je "nasosio" ? Zasto ne razmislja na taj nacin ?

 

Jednom sam napisao : samo ovrsenici znaju zasto neke stvari tako rade. Prema tome, ako netko misli da ce ga banka pustiti na miru jer nigdje ne radi, u redu. Mozda imaju srece ? Tko zna ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Gospodine Gaiusl, hvala na, kao i obično iscrpnom odgovoru i razumljivom za svakog. Odgovor na pitanje koje nisam izrekao je sadržano upravo u jednoj Vašoj rečenici: "Da, on može mirno spavati. Samo na čijoj? Svojoj, ili njezinoj (kad je isprazne)! " That's the point!!!Srdačan pozdrav, Vida :couple:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 128.1 Ovršnog zakona glasi:

Ne mogu biti predmeti ovrhe:

 

odjeća, obuća, rublje i drugi predmeti osobne uporabe, posteljne stvari, posuđe, namještaj, štednjak, hladnjak, stroj za pranje rublja i druge stvari koje služe za zadovoljenje potreba domaćinstva ako su nužni ovršeniku i članovima njegova domaćinstva s obzirom na uobičajene uvjete života društvene okoline,........ itd. , itd.

 

A najveća sramota je da djelatnici suda koji dolaze popisavati stvari , nemaju pojma o ovršnom zakonu i članku 128.1.2.,3.,4.,5.

 

Pa ako nekome zatreba, nek se nađe................ :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka čast na dopuni !

 

Nažalost, tko je bio ovršenik, zna što popisivači naprave.

 

Ono što ovršenici ne znaju, kako zaštiti svoje zakonom predviđeno (minimalno) pravo.

 

Zato smo svi skupa tu.

 

Međutim, kako sam napisao ... vidjet će se uskoro to i u novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona ... ide se k tome da svatko mora platiti svoj dug. Pa makar spavao na ulici.

 

Zato nije baš previše pametno ovršenicima ulijevati lažne nade "oko izvlačenja", bolje je da što prije počnu smišljati načine kako da dođu do odgovarajuće (legalne i zakonom dopuštene) zarade kojom bi mogli vraćati dugove ! A oni koji zbog drugih dolaze u takove situacije, kako da od tih drugih natrag što prije dobiju svoj novac !

 

Samo jedan primjer. Naš "Gradski komunalac", kako ga mi zovemo, ide čak u ovrhu do tih mjera, da ljudima zbog neplaćanja utroška pliina oduzimaju hladnjake, televizore, rekordere, računala ... i dijele ih svojim radnicima (kao plaću u naturi !) ! Da nije istinito, još bi mogli sumanjati u "Verovali ili ne" ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na trudu u pronalasku riješenja i debatom oko problema. Supruga če biti kučanica trajno, obzirom da dovoljno zarađujem da ima tu mogučnost. Njena je krivica što je bila naivna i vjerovala prevarantu koji je zeznuo puno više ljudi i financijski i zdravstveno te jamčio da če ako zagusti on otplačivati njen dio, ali postoji cijeli niz nelogičnosti u naplati kredita. Banka u 5 godina nije mrdnula prstom da počne naplačivati svoja potraživanja te dopustila da kamata uvelike prevali iznos glavnice, pa ne mogu ja plačati sudsku tromost. Od sklapanja braka ona je radila svega 2 mjeseca tako da svu imovinu koju sam stekao u braku stekao sam sam putem mojeg posla. U slučaju da se meni nešto desi imovina oporučno prelazi na dijete, znači ona od naše pokretne i nepokretne imovine nema ništa kao što nije ni privredila ništa. Da se razumije mojoj ženi ne fali ništa i ovako sam posložio stvari zbog ovog problema. Dužnik ima redovita primanja i pokretnu imovinu te se banka može jednostavno naplatiti da želi, a i prijavljen je na očevoj adresi te bi stoga i njegova imovina u budučem ovršnom postupku mogla biti predmet naplate, dali griješim? Moja supruga je kriva i ne biježim od toga ali bankino ponašanje mi je nepojmljivo. Hval svima, prejaki ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija