Jump to content

Što sve ulazi u bračnu stečevinu i njena dioba


LunA Zg

Preporučene objave

Poštovani,

razvedena sam i sada moram sa bivšim suprugom riješiti podjelu bračne imovine i molim pomoć kako biti siguran što ulazi u bračnu imovinu osim stana koji je kupljen na kredit i isti se još uvijek plaća ( ja sam nosioc kredita, a on sudužnik), naime bivši suprug je kupovao vrijedne muzičke instrumente kao i nekakve dodatke istima za vrijeme trajanja braka, zatim prije par mjeseci nego što smo krenuli u razvod ( cca 6 mjeseci) i kupio si je osobni automobil (to sam saznala jer u to doba nije dolazio doma) iako je cijelo vrijeme prijavljen i još uvijek je na zajedničkoj adresi. Ja sam darovnim ugovorom dobila vozilo od strane jednog roditelja za vrijeme braka. Prije kupnje stana živjeli smo u kući mojih roditelja te smo tamo uložili neka financijska sredstva u adaptaciju (prije kojih 18 godina) te me zanima dali i iz toga bi morala ići isplata?  Što se tiče isplate iz stana, dal' bi ga morala isplatiti iz cijele polovice stana ili samo iz onog dijela koji je do dana razvoda bio uplaćen ( kredit će se još morati plaćati kojih 20 godina)? Ujedno imamo i neke police osiguranja života koje glase na njega, a ja sam uplaćivala premiju - dal' to isto spada pod stečevinu i ako da kako bi se trebalo dijeliti. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je sve što je stečeno radom bračnih drugova za vrijeme trajanja ne braka, nego faktične bračne zajednice. Osobni automobil, ako je on tada već faktično odselio, je njegov. Vrijedni muzički instrumenti isto tako, neovisno o tome što je njegova formalna prijava prebivališta na zajedničkoj adresi.

Vozilo koje ste stekli po drugoj osnovi osim radom, dakle darovanjem, je Vaša osobna imovina. Adaptacija u kuću Vaših roditelja je eventualno potraživanje Vašeg supruga prema Vašim roditeljima, ne prema Vama. 

Što se tiče isplate iz stana, morate ga isplatiti iz cjelokupne tržišne vrijednosti stana jer je to njegov udjel. On s Vama mora sudjelovati u otplati polovica svih rata kredita od prestanka bračne zajednice do konačne otplate kredita. Stavite to na papir, ako Vi preuzmete plaćanje kredita dalje, možda Vas on oslobodi potraživanja upisa u vlasništvo stana.

Što se tiče štednih polica životnog osiguranja, tko je upisan kao korisnik po polici? Po mom mišljenju biste ili mogli potraživati do tada uplaćene premije i prestati sada plaćati, ili po konačnoj otplati tražiti polovicu ušteđevine dobivene kroz policu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija