Jump to content

Porez na inozemni dohodak?


boris012

Preporučene objave

Poštovanje,

Imam pitanje vezano uz plaćanje poreza na inozemni dohodak.

Konkretno me zanima za slijedeće. Posjedujem vlastiti Youtube kanal koji se unovčava, odnosno na moje videozapise Google stavlja svoje oglase. Kako te oglase ljudi koji surfaju mojim YT kanalom gledaju, Google zarađuje na temelju tih oglasa, a dio sredstava Google plaća meni, na tekući račun. Svote za sada nisu velike, tek sam počeo sa time pa mi je tako sjela uplata prije par dana od Google Ireland.

Mene zanima da li netko sa sigurnošću može objasniti/potvrditi da li je na taj "priljev" iz inozemstva potrebno platiti porez u RH, te ako da, koliko ukupno poreza i na koji način, te ako ne- zašto ne?

Pitam ovdje jer kontaktirajući poreznu upravu nisam dobio konkretan odgovor, nego samo u obliku "mislimo da je najbolje da popunite JOPPD obrazac i prijavite porez". Znači to mi je rečeno sa nesigurnošću te sa naglaskom da bih onda sveukupno trebao platiti prvo 10% poreza za mirovinsko???, 24% poreza pdv, te još 12% prireza za grad u kojem živim, odnosno, država bi mi "uzela" gotovo pola mojeg mjesečnog priljeva iz inozemstva.

Uredan sam platiša i porezni obveznik od 1.dana i nisam jedan od onih koji ne plaćaju i/ili izbjegavaju plaćati poreze, ali želim dobiti konkretnu i točnu informaciju kako ne bih plaćao nešto što možda uopće ne trebam, a također ne bih volio da na kraju godine dođe neka porezna razlika sa zateznim kamatama. Napominjem da sa youtube/googleom nemam potpisan nikakav ugovor, samo imam prihvaćene njihove uvjete pružanja usluga, također nemam niti nikakav otvoren obrt ili nešto slično.

Iz svega navedenog, molio bih ako bi netko mogao konkretno odgovoriti na ovaj moj upit, jer vjerujem da nisam jedini koji preko Interneta (youtube/google u mom slučaju) pokušava nešto svojim trudom zaraditi.

Ili da me barem uputite nekoj stručnoj osobi koja bi točno znala odgovoriti na ovo pitanje. Unaprijed se zahvaljujem i očekujem odgovor. Lp. Boris

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija