Jump to content

Prijava na mirovinsko i zdravstveno


damir123

Preporučene objave

Vasa prijava na nizu strucnu spremu je klasicni tip "ustede" koju poslodavci primjenjuju zbog nizih obracunskih osnovica place.

 

Osim sto niste smjeli biti prijavljeni na nizu strucnu spremu od one koju posjedujete, prije konkretnog poduzimanja odredjenih koraka, treba vidjeti sto Vam pise u Ugovoru o radu (na koje radno mjesto ste primljeni, koji uvjeti se traze za to radno mjesto).

 

Naime, lako se moze dogoditi da ste kod zaposljavanja prihvatili radno mjesto za koje je propisana niza strucna sprema od one koju Vi imate.

 

S obzirom da se uz radno mjesto vezu i primanja prema Ugovoru o radu, tada je lako moguce da su Vasa primanja, a prema pravilima popunjavanja obrazaca prijava na RFMIO, prijavljena u skladu sa radnim mjestom, a ne Vasom konkretnom strucnom spremom.

 

Prema tome, prvo izvrsite uvid u Ugovor o radu, zatim u uvjete koje mora zadovoljavati Vase radno mjesto.

 

S obzirom da se radi o vecoj tvrtci, za sve to postoje propisani pravilnici i sistematizacija radnih mjesta gdje onda mozete pronaci sve potrebne podatke.

 

Kad sve to pronadjete ... tipkamo se dalje.

 

P.S. Ovaj topic je za Radno pravo, pa molim moderatore da ga tamo premjeste. Hvala unaprijed !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, brzo se tipkamo dalje.

U ugovoru o radu stoji radno mjesto za koje je propisana visoka stručna sprema, a u službenim dokumentima poduzeća koji su dostupni na public folders-ima stoje uvijeti koje mora zadovoljavati moje radno mjesto a to je završen fakultet, što ja imam. Čudi me da se tako veliko poduzeće "igra" u sivoj zoni. Kako mogu izboriti svoja prava? Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod određivanja obračunskih osnovica, RFMIO ima svoje osnovice, koje su zakonom propisane, za svaki stupanj stručne spreme, odnosno, stupanj kvalifikacije.

 

Firme imaju svoje načine obračuna plaća, pri čemu su dužne poštivati zakonom propisane granice i norme, kao i granske kolektivne ugovore.

 

Prije daljnjeg koraka, možete jednostavno nazvati RFMIO, ili upotrijebiti neki od dostupnih kalkulatora na netu, te :

a) usporediti osnovice iz Vaše platne liste sa osnovicama u RFMIO

b) osnovice iz Vaše platne liste sa osnovicama u granskom kolektivnom ugovoru kojem (možda) pripadate

 

Može se dogoditi, da zbog usklađivanja osnovica, imate sva prava i primljeni ste sa svojom odgovarajućom stručnom spremom na to radno mjesto, a da zbog internih pravilnika i/ili kolektivnih ugovora postoje razlike u odnosu na RFMIO.

 

Niže prijavljena stručna sprema znači nižu obračunsku osnoviu u RFMIO. Možda je samo tipična knjigovodstvena greška, ali ne bih rekao da je o tome riječ.

 

Ono što možete jednostavno dodatno provjeriiti, u Vašem knjigovodstvu firme, neka Vam dodatno pojasne zašto ste prijavljeni na SSS ako imate VŠS, da li to utječe na Vaš obračun plaće (i u konačnici na Vaša primanja).

 

Cijelo vrijeme Vam zapravo želim reći da se prijava neće isplatiti ako sve prvo ne provjerite.

 

Možda je napravljen niz grešaka koje se mogu ispraviti (pa čak i retrogradno) bez prijava inspekcijama, što će se više cijeniti nego da istu stvar postižete inspekcijama.

 

Kada ustanovite točno, gdje je prava razlika (ne samo na papiru) i koliko ona iznosi, te da li je prijava u RFMIO uvjetovana nekim internim pravilnikom (iz onog što ste napisali proizlazi da nije), tada možete poduzeti daljnje korake - ali prvi je svakako razgovor sa Vašom kadrovskom službom (ako je imate) i računovodstvom.

 

Pošto radite u većoj firmi, ona ima svoju pravnu službu u kojoj također možete potražiti dodatno objašnjenje.

 

P.S. Ovaj topic je za Radno pravo, pa molim moderatore da ga tamo premjeste. Hvala unaprijed !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija