Jump to content

ZK zavrzlama


anonimno

Preporučene objave

Moj pok. djed je ugovorom o doživotnom uzdržavanju kao davaoc uzdržavanja dobio određene nekretnine od susjeda. Kao jedini zakonski nasljednik potom ih je nasljedio moj pok. otac i na kraju ja. U tom ugovoru greškom je dio nekretnina označen samo kao posjed (a provjerio sam u gruntovnici da se radi o urednom knjižnom vlasništvu pok. primatelja uzdržavanja) i dano je "ovlaštenje da se u posebnom ZK postupku prenesu na ime davatelja uzdržavanja" - mog pok. djeda i naravno taj dio nekretnina zbog toga nije uknjižen. Zanima me da li se mogu uknjižiti na te nekretnine ako u zamolbi ukažem na tu grešku i priložim vlasnički i posjedovni list te ugovor o doživotnom uzdržavanju i rješenja o nasljeđivanju iza pok. djeda i pok. oca ili moram ulaziti u nekakv poseban postupak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sam dobro shvatio, problem je u tome što u ugovoru stoji da je primatelj na davatelja uzdržavanja prenio posjed, umjesto da piše da je prenio vlasništvo.

 

ako je tako, imate značajan problem, radi toga što je davatelj uzdr. smrću primatelja stekao ono što je napisano u ugovoru. stoga, vaš djed, pravno gledano, nikada nije stekao vlasništvo nad tim nekretninama.

 

to se najlakše može riješiti na način da, ali pod uvjetom da ste u dobrim odnosima s onima koji su sada uknjiženi kao vlasnici, ih tužite deklaratornom tužbom, kojom ćete od suda tražiti da donese presudu u kojoj bi vas utvrdio vlasnikom. oni bi onda u odgovoru na tužbu priznali tužbeni zahtjev i sud bi morao donijeti presudu u kojoj bi stajalo da ste vi vlasnik. s tom presudom bi se bez ikakvih problema mogli uknjižiti.

veći problem bi bio ako je pokojni primatelj uzdržavanja još uvijek upisan kao vlasnik. ali nećemo dalje komplicirati.

 

bilo bi korisno kad bi prepisali odredbu ugovora u kojem je načinjena greška. i odredbu rješenja iz ostavinskog postupka u kojoj sud dopušta upis. onda bi znali o čemu se točno radi. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljao sam da se radi o većem problemu. Kao vlasnik uknjižen je pokojni primatelj uzdržavanja. Cit. odredbe ugovora: "Primalac uzdržavanja je posjednik i vanknjižni vlasnik nekretnina upisanih u posjedovnom listu ... Primalac uzdržavanja ostavljajući poslije svoje smrti davaocu uzdržavanja i te nekretnine, ovlašćuje davaoca uzdržavanja da po njegovoj smrti nastavi posjed tih nekretnina te ih u posebnom postupku prenese na svoje ime, izravno s imena uknjiženih ZK vlasnika" Pok. primatelj uzdržavanja nema potomaka, a njegovu daljnju rodbinu ne uspijevam pronaći. Ako sam dobro zaključio nije moguće u gruntovnici ništa postići ukazujući na grešku predodžbom ugovora o dož. uzdržavanju, vlasničkog i posjedovnog lista i kasnijih rješenja o nasljeđivanju. Naime pok. primatelj uzdržavanja očigledno iz nekog razloga nije znao da je vlasnik tih nekretnina nego je mislio da je samo posjednik, a njegov odvjetnik koji je tada sastavljao ugovor se rukovodio time - samo posjedovnim listom. Radi se o šumama udaljenijim od mjesta stanovanja. Ja sam faktični posjednik tih nekretnina (i to mi nitko ne osporava) nakon pok. djeda i oca, ali ni posjed ne mogu registrirati jer ne mogu dokazati valjani pravni osnov. Da li bi uknjižba prava vlasništva možda u ovom slučaju mogla rješiti ispravnim postupkom iz čl. 200 ZZK-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

sa pok. primatelja uzdržavanja na pok. djeda prebacio bez problema uz priložen ugovor o dož. uzdržavanju, domovnicu, vlasnički i posjedovni list i ukazivanje na grešku iz ugovora. znači čovjek može uknjižiti i pok. osobu ?! druga dva "koraka" u postupku zbog naknadno pronađene ostavinske imovine sa priloženim rješnjima o nasljeđivanjima su samo formalnost sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija