Jump to content

FOND SATI


Ksilipet

Preporučene objave

Poštovani,
 
imam hipotetsko pitanje vezano za fond sati. Prema Zakonu o radu, Čl. 61, definiran je tjedni fond sati za sve radnike koji ne može biti dulji od 40 sati tjedno. Na web stranici https://isplate.info/fond-sati-2020.aspx prikazani su podaci za fond sati za radnike koji rade od ponedjeljka do petka po 8 sati, dakle ukupno 40 sati tjedno. 
 
Da li postoji nekakav drugi fond sati koji je definiran za radnike koji rade 6 dana u tjednu, a u tom tjednu odrade 40 sati tj. da li postoji neki drugi fond koji na temelju navedene raspodjele radnih dana drukčije obračunava ukupan fond sati na mjesečnoj razini?
 
Da pojasnim na hipotetskom primjeru: rad u uslužnoj djelatnosti po poslovnicama koje rade i nedjeljom i blagdanom. Smjene su organizirane za svakog djelatnika na način da bi teoretski bilo od ponedjeljka do petka odrađenih 7 sati po danu + 5 sati za još jedan dan (ukupno 40 sati, 6 radnih dana). Na mjesečnoj razini, primjerice za listopad 2020. prema fondu sati koji je naveden na gore navedenoj web stranici bi trebao biti 176 za radnike koji rade po 8h, 5 dana u tjednu, no kod navedenog hipotetskog primjera poslodavac se ne ravna po tom fondu sati, već ima neki poseban fond za rad 6 dana u tjednu koji mu govori da je za Listopad fond zapravo 179 sati. 
 
Da li taj fond uistinu postoji, i ako da, gdje ga se može naći?
 
Zahvaljujem unaprijed na Vašem vremenu.
 
Srdačan pozdrav.
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, sivko je napisao:

Nebitno je kako se radi, fond sati za listopad je 176 a ostalo su prekovremeni.

Baš sam sad dobila odgovor od ministarstva rada:

 

           Poštovana,      

         

 raspored radnog vremena utvrđuje se propisom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a ukoliko nije određen na opisan način o rasporedu radnog vremena odlučuje poslodavac pisanom odlukom.

           Sukladno odredbi članka 61. Zakona o radu, puno radno vrijeme radnika ne može biti duže od četrdeset sati tjedno. 

           Zakon o radu ne definira pojam mjesečnog fonda sati, uzimajući u obzir da mjesečni fond sati radnika kod istog poslodavca može biti različit, ovisno o njegovu rasporedu radnog vremena.

           Ako je radnik odradio u jednom mjesecu više sati u odnosu na ugovoreno puno ili nepuno radno vrijeme, ostvarit će pravo na povećanu plaću s osnove prekovremenog rada, osim u slučaju da je kod poslodavaca utvrđena preraspodjela, odnosno nejednaki raspored radnog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija