Jump to content

Upis djeteta na vjeronauk


Petar133

Preporučene objave

Roditelji su rastavljeni, dijete živi kod majke, sa tatom ostvaruje redovne kontakte, a po sudskoj presudi skrbništvo je zajedničko.

Majka ga hoće upisati na vjeronauk, otac ne želi. Kakva su prava djeteta u ovom slučaju ? Tko odlučuje da li će dijete ići ili ne na vjeronauk ?

Ide li to na sud ?

Kakva je sudska praksa ? 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O važnim pitanjima roditelji moraju odlučivati sporazumno. Ako se ne mogu sporazumjeti, tada će suglasnost jednog od roditelja nadomjestiti sud, ako odluči da je to u interesu djeteta. Dakle, onaj roditelj koji želi da dijete ide na vjeronauk, mora u tom smislu nadomjestiti suglasnost drugog roditelja odlukom suda. Mada, treba provjeriti je li takva suglasnost uopće i potrebna s obzirom na proceduru upisa u školi, i može li se dijete naknadno uključiti u vjeronauk, a biti upisano u sve redovne, obvezne predmete.

Nepoznato mi je da postoji sudska praksa o ovom konkretnom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo isprike na više otvorenih tema, pisao sam preko mobitela, pa je izbacivalo neke greške, a očito je svaki put prošao post.

 

Sporazuma ovdje neće biti, to je 100%. Dakle, druga strana će ići na sud. I to je 100%. 

"Mada, treba provjeriti je li takva suglasnost uopće i potrebna s obzirom na proceduru upisa u školi" - koliko znam, vjeronauk je izborni predmet. Trenutne procedure u školi su mi nepoznate, mogu se raspitati.

Pa nije moguće da nema sudske prakse :) Stvarno bi cijenio bilo kakvu informaciju o ovome pitanju. Možda nešto više zna dječji pravobranitelj ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jesam, zvao sam dj.pravobranitelja.

U slučaju da nema dogovora između roditelja, pokreće se sudski postupak. Sud će tražiti mišljenje CZSS, koje će dati svoje mišljenje i sud će dati svoju odluku. To sam i pretpostavljao. Mene zanimaju konkretne sudske odluke, praksa, neke presude... ali do takve info nisam došao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija