Jump to content

Rad po pozivu u zdravstvu i prekovremeni rad


Mrkvomir

Preporučene objave

Poštovani, imam upit vezan za organizaciju i plaćanje rada u zdravstvu tijekom epidemiološke situacije vezane za Covid-19. Konkretno, ukoliko je rad po uputi Ministarstva zdravstva organiziran u timovima (dva tima djelatnika koji se izmjenjuju na poslu svakih 10 dana) a djelatnik za urijeme propisane  “pauze” odnosno 10 dana koji su mu odredjeni da bude kod kuće (“na čuvanju”) bude izrijekom pozvan od šefa da dodje raditi (jer se posao ne može drugačije organizirati budući da je djelatnik drugog tima otvorio bolovanje) smatra li se takav rad radom po pozivu?
 

Pri tome mislim na odredbe Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva, a prema kojem se rad po pozivu smatra prekovremenim radom i kao takav se plaća?

Unaprijed hvala na odgovoru!
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uobičajeno, znači svi bi radili 8 sati dnevno, osim onih rasporedjenih u dežurstva.  Ovako je uveden rad u dva tima za sve.  S tim da je uputa da se posao organizira i pokriva unutar timova. U ovoj konkretnoj situaciji na posao je povučen djelatnik iz. drugog tima.

uređeno: od Mrkvomir
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Mrkvomir je napisao:

a djelatnik za urijeme propisane  “pauze” odnosno 10 dana koji su mu odredjeni da bude kod kuće (“na čuvanju”) bude izrijekom pozvan od šefa da dodje raditi (jer se posao ne može drugačije organizirati budući da je djelatnik drugog tima otvorio bolovanje) smatra li se takav rad radom po pozivu?

Smatra, i to točno kako je i napisano po čl.53 st.1 kolektivnog a vodi se i plaća kao prekovremeni po st.2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas za savjet, kako postupiti ako neposredni šef na zahtjev za obračun opisanog posla (po pozivu, osnosno plaćanje takvog rada kao prekovremenog) odgovara da je “sada ratno stanje (!?) i da svatko radi sve što može, dakle ne želi obračunati prekovremene sate? Koliko znam nije proglašeno ratno stanje ni radna obveza u zdravstvu? Što napraviti, gdje (i da li uopće) tražiti svoje pravo? Hvala puno unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pismeni ili usmeni zahtjev?

Treba uputiti pismeni,naravno sa prijemnim pečatom i čekat pismeni odgovor.Ako neće računati nema veze jer će bit sve odrađeno za tužbu.Može se i čekat određeno vrijeme (god-dvije) da se nakupi sati pa onda tužit.Sati su sati što god bilo proglašeno.Bitno je da se negdje vodi točna "prisutnost na poslu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija